Μια διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή των γυναικών στην εθνική Παλιγγενεσία, διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου.
Παρουσιάζοντας την εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο «Η συμβολή των Γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», η ΔΕΠΙΣ σημειώνει ότι το 2021 ήταν έτος ορόσημο για τη χώρα μας καθώς γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, την κήρυξη του αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού, που οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους το 1830 με το όνομα Ελλάς. Αν και, συμπληρώνει η Επιτροπή, η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση όπως και σε όλους τους αγώνες του Έθνους, διαχρονικά, υπήρξε μεγίστη και σημαντική σε όλα τα πεδία, δεν είναι ωστόσο ευρέως γνωστή η προσφορά τους γιατί οι ιστορικοί υπήρξαν φειδωλοί απέναντι τους.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοινωνικοί επιστήμονες, ιστορικοί, συγγραφείς (Κατούφα Ευγενία, Λάζου Βασιλική, Πιτούλη Βασιλική, Παπακώστας Λευτέρης) θα μιλήσουν για τη συμμετοχή των γυναικών στην εθνική Παλιγγενεσία, για τις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες του Αγώνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, τιμής και μνήμης. Θα γίνει επίσης προβολή έργων ζωγραφικής της εικαστικού Αλίκης Βενιέρη -Σκουλικίδη, από την τελευταία της δουλειά με θέμα: «Η Μνήμη της θάλασσας», που απεικονίζει τους Πυρπολισμούς του Οθωμανικού Στόλου.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και φιλόλογος Λίλα Παπαδημητρίου, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη και η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς Αγγελική Παπάζογλου.
iNFO
- Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, Ώρα 19.00 μμ
- Ομιλίες: Κατούφα Ευγενία, Κοινωνικός επιστήμων, δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Προέδρος ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου, «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση».
- Λάζου Βασιλική, Δρ Ιστορικός, διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, «Γυναίκες “εν πολέμω”. Η καθημερινότητα των γυναικών στην επανάσταση του 1821 και στον αγώνα της ανεξαρτησίας».
- Πιτούλη Βασιλική, καθηγήτρια ME, συγγραφέας, «Μαντώ Μαυρογένους: από τη φιλοπατρία στο πάθος».
- Παπακώστας Λευτέρης, ιστορικός, συγγραφέας, «Γενική Αποτίμηση-Συμπεράσματα».
- Συντονισμός: Λάουρα Αλιπράντη, Δρ Κοινωνιολογίας, επ. καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος ΔΕΠΙΣ.
- Τρόπος παρακολούθησης: Ο σύνδεσμος βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και στη σελίδα του στο facebook. Meeting ID: 824 8742 8706 – Passcode: 177585.
Διαβάστε: «Ιστορίες για τον Ελληνικό Παραδοσιακό χορό» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο