Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ψηφιακή βιβλιοθήκη φιλοξενεί ένα θέμα που αφορά στον Ιωνικό Πολιτισμό.
Συγκεκριμένα, η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολίτσα Γεωργοπούλου – Λιαντίνη, παρουσιάζει το θέμα «Οι τρεις Μιλήσιοι προσωκρατικοί φιλόσοφοι: Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης»
Η ίδια μιλώντας με λίγα λόγια για το θέμα, σημειώνει:
«Από την άποψη του χρονολογικού στίγματος προκειμένου για τους προσωκρατικούς φιλοσόφους ή Ίωνες φυσικούς, όπως λέγονται, αφού έζησαν οι περισσότεροι και έδρασαν στην Ιωνία, αναφερόμαστε στην περίοδο που συμπίπτει με τις αρχές του έκτου και φθάνει ως τα μέσα του πέμπτου αιώνα π. Χ..
Με τους Ίωνες φυσικούς συντελείται μία ριζική αλλαγή στην εκδίπλωση του ελληνικού στοχασμού, αλλαγή που σημαίνει ολοκληρωτική αναδόμηση του σχεδίου και των βάσεων. Πρόκειται για τη στροφή από τη φαντασία στη νόηση, για τη μετάβαση από το μύθο στο λόγο με αφετηρία τη φυσική παρατήρηση, για αυτό και Ίωνες φυσικοί.
Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι προσπάθησαν να συλλάβουν την πρώτη αρχή των όντων, δηλαδή τη σύλληψη των πρωτοστοιχείων της φύσης και στη συνέχεια τη μορφή της σύνδεσης των πρωταρχικών στοιχείων με τη υπέρτατη αρχή του σύμπαντος.
Στην παρούσα διάλεξη θα εστιάσω στους τρεις Μιλήσιους, καταγόμενους από την πόλη Μίλητο της Ιωνίας, και χρονολογικά τους πρώτους: Το Θαλή που πίστευε σαν αρχή του κόσμου το νερό, τον Αναξίμανδρο το άπειρο και τον Αναξιμένη τον αέρα.
Οι Ίωνες φυσικοί είναι το πιο βαθύ, το πιο γόνιμο και το πιο ανεξάντλητο στάδιο στην πνευματική εξέλιξη της κλασικής Ελλάδας».
Διαβάστε: «Η Έκσταση της Αγίας Τερέζας του Gian Lorenzo Bernini» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Βίντεο)