Οι αριθμοί αποτυπώνουν μία σκληρή πραγματικότητα αλλά ταυτόχρονα δίνουν ελπίδα… Μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη ζωή της. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο, καταγράφονται περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις ενώ 125.000 θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο του μαστού. Παγκοσμίως ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 600.000. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000. Κι αν αυτοί οι αριθμοί τρομάζουν και σωστά το κάνουν, υπάρχουν και αυτοί που αποδεικνύουν ότι υπάρχει φως μέσα από σε το τούνελ:
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7% σε αντίθεση με αυτές που το παραβλέπουν και φτάνουν το 56%. Λόγω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων, η επιβίωση ξεπερνά το 80%. Για αυτό και οι ειδικοί τονίζουν συνεχώς την ανάγκη της πρόληψης. Και το πιο ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση. Με στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων/ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, δημοσίευσε ένα χρήσιμο «οδηγό» για τις γυναίκες.
Μεταξύ άλλων σε αυτόν τονίζεται ότι «αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρ’ όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Τα όργανα στα οποία γίνεται συχνότερα μετάσταση είναι τα οστά (συνήθως το πρώτο σημείο μετάστασης), το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Στην περίπτωση αυτή, ο ρεαλιστικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η παράταση της ζωής. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.
Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού
Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
- Μέση ηλικία
- Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
- Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού
Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη.
Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού βρίσκονται τόσο στις καθημερινές συνήθειες μια γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κλπ), όσο και σε κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.»
Διαβάστε: Νέος πρόεδρος της «Ανθοκομικής» ο Γιώργος Παπαδόπουλος