Το ένα εκ των δύο θεμάτων που κατέθεσε η παράταξη «Κοινωνία Παρούσα» προς συζήτηση στην 3η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής (η οποία διεξήχθη στις 11 Ιουλίου), αφορούσε την ανακύκλωση, και σύμφωνα με την παράταξη, η συζήτηση που ακολούθησε αποκάλυψε την κατάρρευση του σχετικού προγράμματος στον Δήμο.
Το θέμα -το οποίο είχε τίτλο «Στόχοι και μέτρα ανακύκλωσης στον Δήμο Κηφισιάς»- κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης Αγγελική Παπάζογλου, η οποία έθεσε το σχετικό ζήτημα, αναφερόμενη στους στόχους που θέτει το επικαιροποιημένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 73/2021 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και παρέχονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου στο συνολικό στόχο της χωριστής συλλογής αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) όπως προβλέπεται στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).
Μέσα στις προτάσεις του Σχεδίου τίθενται και προτεινόμενοι ποιοτικοί στόχοι όπως ενδεικτικά ανέφερε η παράταξη σε ανακοίνωσή της:
– Να δημιουργήσει ο Δήμος ένα Πράσινο Σημείο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και χώρος δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης των υλικών (ΚΔΕΥ) και αν είναι εφικτό και αυτόνομο ΚΔΕΥ.
– Να αναπτύξει σε όλη τη γεωγραφική έκταση σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με δημιουργία δικτύου καφέ κάδων, προώθηση οικιακής κομποστοποίησης, ενίσχυση της χωριστής συλλογής πράσινων αποβλήτων κ.α.
– Ενώ, στα μέτρα πρόληψης κεντρικό ρόλο έχει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νοικοκυριών και της εστίασης για αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση και τη διαχείριση τροφίμων, η παροχή συμβουλών για την πρόληψη και την οικολογικά υπεύθυνη κατανάλωση χαρτιού κ.α.
«Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής;»
«Στον Δήμο μας», σημείωσε στην ενημέρωσή της η «Κοινωνία Παρούσα», «βλέπουμε να αναπτύσσονται χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης αλλά εμφανίζονται και αρκετά προβλήματα είτε με τη μη ορθή τήρηση των όρων των διαφορετικών ρευμάτων (π.χ. μπλε κάδος με σύμμεικτα απορρίμματα, μη ολοκληρωμένο σύστημα με καφέ κάδους στο σύνολο του Δήμου για οικιακή κομποστοποίηση, μη δυνατότητα πρόσβασης – χρήσης των συστημάτων ανακύκλωσης από τους πολίτες, έλλειμμα ενημέρωσης και κινήτρων για την αλλαγή στάσης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ανακύκλωση κ.α.).
Κατόπιν των ανωτέρω, ως “Κοινωνία Παρούσα” θα θέλαμε να γνωρίζουμε το συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής στο θέμα της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα:
1. Την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τα απόβλητα και τη διαχείρισή τους καθώς και τη στοχοθεσία του τρέχοντος και του επόμενου έτους.
2. Τα συστήματα χωριστής συλλογής αποβλήτων που υπάρχουν στο Δήμο (είδος/αριθμός).
3. Τον εξοπλισμό που έχει λάβει ο Δήμος από την Περιφέρεια Αττικής και αν αυτός είναι λειτουργικός και σε χρήση.
4. Πόσα νοικοκυριά βρίσκονται στο πρόγραμμα των βιοαποβλήτων καφέ κάδου και γιατί υπάρχει μείωση των δρομολογίων συλλογής τους.
5. Ποιες δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης προτίθεται να οργανώσει ο Δήμος ώστε όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά; Θα δοθούν κίνητρα επιβράβευσης;
6. Ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think διαπίστωσε ότι τα βιοαπόβλητα είναι πλούτος και πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά, αντί να καταλήγει στην υγειονομική ταφή, όπως γίνεται στη χώρα μας. Μπορεί να υπάρχει συνέργεια με τον Δήμο Χαλανδρίου ώστε τα συμπεράσματα του προγράμματος να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δήμου Κηφισιάς;
7. Τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με τη μη νόμιμη λειτουργία του ΣΜΑ, την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τα μέτρα υγιεινής και ατομικής προστασίας των εργαζομένων;
8. Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης της ορθής λειτουργίας των χωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης και την εναπόθεση σε αυτών σύμμεικτων αποβλήτων; Ποιος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των συστημάτων ανακύκλωσης από πλευράς του Δήμου.»
Οι στόχοι και η σημερινή κατάσταση του Δήμου
Το ζήτημα της ανακύκλωσης συζητήθηκε απουσία της Αγγελικής Παπάζογλου (δεδομένης της αποχώρησης της παράταξης από τη συνεδρίαση καθώς, όπως κατήγγειλε, δεν τηρήθηκε η ορθή διαδικασία της συνεδρίασης και δεν έγινε σεβαστή η σειρά και ο χρόνος ομιλίας όλων των δημοτικών συμβούλων).
Συζητήθηκε μάλιστα συνδυαστικά με αντίστοιχο ερώτημα που ετέθη από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» και πρώην αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος Γιώργο Σκορδίλη.
Όπως ανέφερε η παράταξη, από τη συζήτηση που ακολούθησε «προέκυψαν τα εξής αξιοσημείωτα θέματα που καταδεικνύουν πόσο πίσω βρισκόμαστε ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει στο επικαιροποιημένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Πρόγραμμα κομποστοποίησης
Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία πριν από 10 χρόνια με τη συμμετοχή 3.500 νοικοκυριών. Σήμερα συμμετέχουν μόνο 256 νοικοκυριά. Έχουν υποβάλλει αίτηση 500 νοικοκυριά και έχουν ικανοποιηθεί μόνο 250 λόγω αδυναμίας αποκομιδής από ένα μόνο όχημα που μπορεί να ελιχθεί σε όλους τους δρόμους του Δήμου. Αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή Διοίκηση αποφάσισε την περιστολή των δρομολογίων σε ένα μόνο ανά εβδομάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία με τη μη συχνή αποκομιδή των οργανικών βιοαποβλήτων αποθαρρύνοντας έτσι τους πολίτες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Εξοπλισμός ανακύκλωσης
Ως Δήμος Κηφισιάς λάβαμε 5 οχήματα για βιοαπόβλητα από τον ΕΔΣΝΑ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται μόνο δύο διότι το μεγάλο μέγεθος τους τους επιτρέπει να κινούνται στους μεγάλους δρόμους και όχι στο εσωτερικό του Δήμου και ως εκ τούτου να συλλέγουν τα βιοαπόβλητα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις λαϊκές.
Ο Δήμος έλαβε επίσης 150 κάδους των 680 κβ οι οποίοι είναι αρκετά μεγάλοι και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από καταστήματα και λαϊκές. Αντίστοιχοι έχουν δοθεί και σε οικίες χωρίς να διαθέτουν κλειδί. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε, ότι άλλοι Δήμοι δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη παραγγελία κάδων.
Συνέχεια των κάδων, υπήρξε παραδοχή ότι μετά από 15 χρόνια που είναι σε λειτουργία το ρεύμα του μπλε κάδου ακόμη οι πολίτες εναποθέτουν σε αυτούς και οικιακά απόβλητα ενώ «καταστρέφοντας το μήνυμα του κίτρινου κάδου», όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος καθαριότητας, αποφασίστηκε από την προηγούμενη Διοίκηση και συνεχίζεται να χρησιμοποιηθούν οι σχετικοί κάδοι για «γενική ανακύκλωση», με ότι αυτό σημαίνει!
Έγινε επίσης αναφορά στην δυστοκία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης να εξυπηρετήσει τον Δήμο, όπως είχε συμβατική υποχρέωση, με την παράδοση κάδων ανακύκλωσης. Αποτέλεσμα ήταν ο Δήμος υπό την προηγούμενη Διοίκηση να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια κάδων, με αντίθετη την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, η οποία επέμενε ότι είναι υποχρέωση της αδειοδοτημένης από τον ΕΟΑΝ Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης να δώσει τους κάδους. Οι κάδοι αυτοί δεν έχουν παραληφθεί ακόμα από τον Δήμο δεδομένου ότι αναμένεται η συναρμολόγησή τους.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την αρμόδια αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Άννα Κορογιαννάκη οι αρμόδιοι από τον ΕΔΣΝΑ ισχυρίστηκαν ότι δεν χρειάζεται να προμηθεύονται οι πολίτες με βιοδιασπώμενες σακούλες για τα οργανικά απόβλητα αλλά μπορούν να τα εναποθέτουν και σε πλαστικές σακούλες αρκεί να μην τις δένουν!
Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση πολιτών
Έγινε αναφορά στο έλλειμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και των νέων στις αξίες και τους τρόπους της ανακύκλωσης.
Αρμοδιότητα ανακύκλωσης
Με τον υφιστάμενο ΟΕΥ η αρμοδιότητα της ανακύκλωσης ανήκει τόσο στη Διεύθυνση Πρασίνου όσο και στη Διεύθυνση Καθαριότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματική υλοποίηση και παρακολούθηση του τοπικού σχεδιασμού ανακύκλωσης. Ο γ.γ. του Δήμου δεσμεύτηκε ότι αυτό θα αλλάξει στην προσεχή τροποποίηση του οργανισμού του Δήμου και θα υπάρχει ειδικό Τμήμα Ανακύκλωσης υπό τη Διεύθυνση Καθαριότητας.
Στοιχεία κατάταξης του Δήμου
Στη συνεδρίαση δόθηκαν και στοιχεία από το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής όπου ο Δήμος κατείχε την 23η θέση το 2021, την 22η θέση το 2022 και την 49η θέση το 2023.
Από όλα τα παραπάνω καθίσταται εμφανής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μακροχρόνιο σχεδιασμό ανακύκλωσης, για επενδύσεις σε μέσα και τεχνογνωσία και για εμπλοκή των ίδιων των πολιτών στην κατεύθυνση αυτή.»
«Συνεδρίαση λογοδοσίας με παράλληλους μονόλογους μεταξύ Διοίκησης και τ. δημοτικής Αρχής»
Διαδικασία που καταλήγει να γίνεται «πεδίο μάχης της διοίκησης του κ. Ξυπολυτά με την πρώην διοίκηση του κ. Θωμάκου», χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη», τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την πρόσφατη, 3η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η παράταξη, «αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας» καθώς «η, για πολλοστή φορά, αρρύθμιστη διαδικασία, ο μη σεβασμός στο πλαίσιο που διεξάγεται η συζήτηση όπως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και η επιλογή Διοίκησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταχρώνται τον χρόνο σε παράλληλους μονολόγους και αντιλόγους (και επί προσωπικού) εξάντλησαν την υπομονή μας για μία ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία διαλόγου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:
«Οι κατά τον νόμο ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας κάθε δύο μήνες έχουν ως σκοπό αφενός την παρουσίαση των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής και αφετέρου την ανάδειξη θεμάτων εκ μέρους της αντιπολίτευσης για πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης. Η συνεδρίαση είναι ειδική για να δοθεί ο χρόνος να αναπτυχθούν σε βάθος τα ερωτήματα που τίθενται από την αντιπολίτευση και να δίνονται σαφείς απαντήσεις εκ μέρους της Διοίκησης.
Στην 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξής μας «Κοινωνία Παρούσα» Αγγελική Παπάζογλου και Ανατολή Ζαρωτιάδου, κατέθεσαν, όπως ο νόμος ορίζει, δύο σημαντικά θέματα προς συζήτηση:
1) Στόχοι και μέτρα ανακύκλωσης στον Δήμο Κηφισιάς, από την επικεφαλής κ. Παπάζογλου Αγγελική
2) Οικονομικός προγραμματισμός, εργασίες στα σχολικά κτίρια και χρονοδιάγραμμα τους, από την κ. Ζαρωτιάδου Ανατολή
Δυστυχώς, όμως, η, για πολλοστή φορά, αρρύθμιστη διαδικασία, ο μη σεβασμός στο πλαίσιο που διεξάγεται η συζήτηση όπως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και η επιλογή Διοίκησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταχρώνται τον χρόνο σε παράλληλους μονολόγους και αντιλόγους (και επί προσωπικού) εξάντλησαν την υπομονή μας για μία ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία διαλόγου που δεν μας εμπλέκει τελικά, υποτιμώντας εν τέλει την ψήφο των πολιτών που μας έδωσαν λόγο και φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ως εκ τούτου, αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από την συνεδρίαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τους πολίτες δεν τους αφορά ένα Δημοτικό Συμβούλιο πεδίο μάχης της διοίκησης του κ. Ξυπολυτά με την πρώην διοίκηση του κ. Θωμάκου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητούνται τα προβλήματα της πόλης και οι λύσεις τους, να αναπτύσσεται δημοκρατικός διάλογος ανάμεσα στους συμβούλους ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ με σεβασμό, ήθος και όχι αλαζονεία και ειρωνεία.
Εμείς θα προσπαθήσουμε θεσμικά και ουσιαστικά με τις προτάσεις και την δράση μας να διασφαλίσουμε αυτό το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών».
Σημειώνεται ότι τα δύο θέματα που υπέβαλαν -όπως ορίζει η διαδικασία της Συνεδρίασης Λογοδοσίας- η Αγγελική Παπάζογλου καθώς και η δημοτική σύμβουλος Ανατολή Ζαρωτιάδου, αφορούσαν την ανακύκλωση και την παιδεία, αντίστοιχα.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook