Σε μια εποχή όπου η -νεανική κυρίως- παραβατικότητα παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στην περιοχή, ο Δήμος Κηφισιάς απέκτησε πλέον Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΑ).
Η ίδρυσή του Συμβουλίου είχε αποφασιστεί σε συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου υπό τη Διοίκηση του Γιώργου Θωμάκου και τώρα ήρθε και η ώρα της συγκρότησής του υπό τη δημαρχία του Βασίλη Ξυπολυτά.
Συγκεκριμένα, ένα από τα θέματα της 1ης τακτικής συνεδρίασης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και η συγκρότηση και λειτουργία του ΤΟΣΠΑ καθώς και ο ορισμός των μελών του Συμβουλίου, τα οποία ορίζονται για τρία χρόνια και η θέση τους είναι άμισθη.
Και τα δύο θέματα, πέρασαν ομόφωνα, με τους δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Δημητρόπουλο, Αντώνη Καρναβά (Λαϊκή Συσπείρωση) και Αγγελική Παπάζογλου, Ανατολή Ζαρωτιάδου («Κοινωνία Παρούσα») να ψηφίζουν λευκό.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, μέλη του ΤΟΣΠΑ ορίστηκαν (μετά από προτάσεις των Β. Ξυπολυτά, Γ. Θωμάκου και Α. Παπάζογλου:
– Ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς
– Ο δημοτικός σύμβουλος από την πλειοψηφία Απόστολος Κασιούρας
– Ο δημοτικός σύμβουλο από την μειοψηφία Γιώργος Θωμάκος
– Ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας
– Ένας εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας
– Ο δικαστικός λειτουργός Γιώργος Πουρνάρας
– Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Κηφισιάς
– Ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων του Δήμου Κηφισιάς
– Ο Χάρης Βαφειάς, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών
– Ο Ιωάννης Φουσιάνης, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών
– Ο Ιωάννης Σκλάβος, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών
«Κοινωνία Παρούσα»: «Δεν θα εγκλωβιστούμε στις στενωπούς του Δημοτικού Συμβουλίου»
Την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Κηφισιάς, εξέφρασε η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα».
Συγκεκριμένα σημείωσε, ότι η δημοτική Αρχή και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εισηγήθηκαν τη συγκρότηση του Συμβουλίου αυτού, χωρίς τη συμμετοχή κοινωνικών επιστημόνων (εγκληματολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων), προσθέτοντας ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της για συμμετοχή σε αυτό πολιτών με εμπειρία και εξειδίκευση (π.χ. εκπρόσωπος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου) στο ζήτημα.
Προανήγγειλε δε, ότι η παράταξη «θα συγκροτήσει άμεσα σχετική ομάδα ενεργών πολιτών και θα φέρει σχετικές δράσεις και προγράμματα στο Δήμο που μπορούν να πετύχουν».
Αναλυτικά η τοποθέτηση της παράταξης:
«Σκοπός ενός τέτοιου χρήσιμου Συμβουλίου, αν δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους ή για τακτοποίηση ημετέρων, είναι ο σχεδιασμός τοπικών πολιτικών που στόχο έχουν την πρωτογενή πρόληψη του φαινομένου στη βάση της κοινωνίας. Ενδεικτικά: Δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης στην κοινότητα, στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία, συνεργασία του γονεϊκού κινήματος και επιμόρφωση γονέων, συνεργασία και δικτύωση των αρμόδιων Υπηρεσιών (Κοινωνική Υπηρεσία, αστυνομία, εισαγγελία ανηλίκων, φορείς υγείας και ψυχικής υγείας, εξειδικευμένα ΝΠΔΔ όπως η ΕΠΑΝΟΔΟΣ αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών).
Ενημέρωση πολιτών που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών για το τι πρέπει να κάνουν και πως μπορούν να αντιδράσουν. Παρεμβάσεις στις γειτονιές του Δήμου που αυξάνουν αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των νέων της πόλης μας (καλύτερος φωτισμός, εποχούμενη και πεζή περιπολία κ.α.). Δράσεις για τη στήριξη της νέας γενιάς στην περιοχή μας (ενεργητική παρέμβαση) που θα δίνουν βήμα στους νέους και στις νέες για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.
Δεν θέλουμε την νεολαία στο περιθώριο ούτε στο φόβο. Η στάση μίας μερίδας νέων μπορεί να μας προβληματίζει ή να μας ανησυχεί αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε συλλογικά τις δικές μας ευθύνες, λάθη και παραλείψεις.
Η σύσταση και η συγκρότηση των Συμβουλίων αυτών σε επίπεδο Δήμου προβλέπεται από το άρθρο 16 του ν. 2713/1999 όπου ρητά αναφέρει: «Το ανωτέρω Συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας και διαθέτουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων».
Δυστυχώς, στη χθεσινή (31/01) συνεδρίαση η δημοτική αρχή και η παράταξη της πλειοψηφίας εισηγήθηκε τη συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας χωρίς τη συμμετοχή κοινωνικών επιστημόνων (εγκληματολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων)!
Ακόμη και η πρόταση που κάναμε για συμμετοχή εκπροσώπου της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας, έπεσε στο κενό. Ούτε η πρόταση που καταθέσαμε για να συμπεριληφθεί ως μέλος δημότισσα κοινωνική λειτουργός και ενεργή στο γονεϊκό κίνημα, πέρασε. Κρίναμε λοιπόν ότι η κοντόφθαλμη αντίληψη ότι το Συμβούλιο βασικά θα ασχολείται και θα σχεδιάζει την καταστολή των παραβατικών συμπεριφορών είναι από τη γένεσή της καταδικασμένη να αποτύχει, διότι αυτή η παρέμβαση είναι αυτονόητη αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπότε, το ελάχιστο που είχαμε να κάνουμε μαζί με την Ανατολή Ζαρωτιάδου ήταν να ψηφίσουμε λευκό.
Ως Κοινωνία Παρούσα δεν προτιθέμεθα να εγκλωβιστούμε στις στενωπούς του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα μας ενδιαφέρει και απασχολεί τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μας.
Άμεσα θα συγκροτήσουμε ομάδα ενεργών πολιτών με σχετική εμπειρία και εξειδίκευση που συμμερίζονται την οπτική της πρόληψης, της συνεργασίας και της εμπλοκής της νέας γενιάς, των εκπαιδευτικών και των γονέων με στόχο την κατά το δυνατόν αποτροπή τέτοιων φαινομένων παραβατικότητας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία και θα φέρουμε σχετικές δράσεις και προγράμματα στο Δήμο που μπορούν να πετύχουν. Σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.»
Πώς λειτουργεί το ΤΟΣΠΑ
Η συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, προβλέπεται στους Δήμους άνω των 3.000 κατοίκων, προκειμένου σε συνεργασία με την Αστυνομία, τους φορείς της πόλης, τη δημοτική Αρχή και το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας να προχωρά σε πράξεις πρόληψης, ελέγχου και μείωσης της εγκληματικότητας.
Όπως είχε αναφέρει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου αποφασίστηκε η ίδρυση του ΤΟΣΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισηγήτρια Ράνια Ντάλλη (εκ μέρους του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς), το έργο του εν λόγω Συμβουλίου θα είναι:
– Η καταγραφή και μελέτη τοπικών παραβατικών συμπεριφορών.
– Η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας.
– Ο συντονισμός προληπτικών πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων της πόλης για την πρόληψη και τον περιορισμό ορισμένων μορφών παραβατικότητας.
Απώτερος σκοπός του εν λόγω Συμβουλίου είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στη διαβίωση των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη. Η ευαισθητοποίηση των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου. Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη, αφού οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μεριμνούν για την προφύλαξή τους, ώστε να ελαττώνεται η περίπτωση θυματοποίησης τους, αλλά και να λειτουργούν σε συλλογικό και συμμετοχικό επίπεδο και να λαμβάνουν μέρος στις δράσεις που εκπονούνται από το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η ιδέα στους συμμετέχοντες ότι ασκούν εξουσία ή έχουν δικαιώματα αυτοδικίας.
Οι δραστηριότητες που αναλαμβάνει το ΤΟΣΠΑ, για τη διεξαγωγή, ανάπτυξη και προβολή του έργου του είναι:
– Καθιέρωση ημερίδων με αφορμή τις Διεθνείς Ημέρες σχετικές με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
– Ανταλλαγή ενημερωτικών εγγράφων για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των ΤΟΣΠΠΑ.
– Δημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου ή/και βίντεο για παιδιά κατά της παραβατικότητας, με συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.
– Προβολή μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής του Συμβουλίου στο ευρύ κοινό των δημοτών.
– Ενθάρρυνση δημοτών να συμμετέχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του ΤΟΣΠΠΑ.
– Καθιέρωση επισκέψεων των μελών σε σχολεία, κέντρα ηλικιωμένων, τοπικούς συλλόγους κλπ., όπου τα μέλη ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές, που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου, αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αφύπνιση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις Δημοτικές και Αστυνομικές Αρχές.
– Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα δύναται να πραγματοποιεί θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα, όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.
– Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών – στελεχών πρόληψης κατά τομείς όπως: Οδική συμπεριφορά, Παραβατική συμπεριφορά, Σχολική και εξωσχολική βία, Χρήση ναρκωτικών, Κακοποίηση, εκμετάλλευση ανηλίκων, Κακοποίηση, εκμετάλλευση γυναικών.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter