Σε εφαρμογή βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, ο 1ος Κανονισμού Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς.
Σκοπός του Κανονισμού, τον οποίο ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, χαρακτήρισε σε ανάρτησή του, μια «τοπική νομοθεσία για το πράσινο του Δήμου», είναι η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου Αρχών και κανόνων για την προστασία του πρασίνου, η οποία αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και υψηλή προτεραιότητα του Δήμου, όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει η δημοτική Αρχή.
Ο εν λόγω Κανονισμός Πρασίνου αφορά τους δημοτικούς κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους Πρασίνου του Δήμου και περιλαμβάνει ένα σύνολο κανόνων και υποχρεώσεων που αφορούν τόσο τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και τους κατοίκους της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης.
Οι στόχοι για την προστασία και ανάπτυξη του πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς είναι η ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξή του ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, η προστασία και ανάδειξη του πρασίνου ως αυτούσιας αξίας και κοινωνικού αγαθού, η διαχείριση, προστασία του υφιστάμενου πρασίνου και η δέσμευση για την αύξηση και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους χώρους πρασίνου για κάθε πολίτη, η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, για παράδειγμα με εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία, με την υποστήριξη εθελοντισμού σε θέματα περιβάλλοντος κλπ..
Επιπλέον στόχοι του Κανονισμού, είναι η διασφάλιση της ευεργετικής επίδρασης του πρασίνου στην σωματική και ψυχική υγεία του κάθε πολίτη. Προκύπτει από την ύπαρξη επαρκών χώρων πρασίνου για κάθε κάτοικο με δυνατότητες παραμονής, περιπάτου, άσκησης, αναψυχής και εξοικείωσης με την φύση που συνδέονται μεταξύ τους μέσω δικτύου πράσινων διαδρομών και επιτρέπουν την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών από τον ένα χώρο στον άλλο, h φύτευση δωμάτων, ταρατσών, αύλιων χώρων σχολικών μονάδων και δημοτικών κτηρίων και η υποστήριξη καλών πρακτικών, η προστασία των υδατικών πόρων και του υδρογραφικού δικτύου, η επαύξηση της βιοποικιλότητας και η πρόνοια για την πανίδα που διαβιεί στους χώρους πρασίνου.
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον Νέο Κανονισμό Πρασίνου:
1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Όλοι οι δημοτικοί και ιδιωτικοί χώροι στους οποίους αναπτύσσεται το πράσινο του Δήμου Κηφισιάς: Πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, παρτέρια-ζαρντινιέρες, νησίδες πρασίνου, δενδροστοιχίες, ιστορικοί χώροι, κήποι, κοιμητήρια, περιαστικό πράσινο.
2. ΣΚΟΠΟΣ: Η θεσμοθέτηση ενός γενικού πλαισίου κανόνων για την προστασία του πρασίνου.
3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ: Οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων οφείλουν να συντηρούν την φυτεία των πεζοδρομίων έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
4. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: Πριν την έναρξη των εργασιών όπου υπάρχει πράσινο, απαιτείται ενημέρωση της Υπηρεσίας Πρασίνου για την άσκηση της επίβλεψης.
5. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ: Ως βασικός κανόνας ορίζεται η ανταπόδοση του φυτικού υλικού που απομακρύνεται σε διπλάσια ποσότητα.
6. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ: Όλα τα δέντρα που φύονται στους δημοτικούς χώρους είναι προστατευόμενα. Σε περίπτωση ανάγκης κοπής, η άδεια δίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
7. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ: Σε περίπτωση αυθαίρετης κοπής ή δολιοφθοράς δένδρων, τεκμαίρεται ότι την αυθαιρεσία έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης, ή νομέας της παρόδιας ιδιοκτησίας ο οποίος ωφελείται και φέρει την ευθύνη.
8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Παραχώρηση υπό προϋποθέσεις προς «υιοθεσία» χώρων πρασίνου στο πλαίσιο καθιέρωσης της συλλογικής περιβαλλοντικής συμμετοχής.
9. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ: Αξιοποιείται η εθελοντική προσφορά για όσους πολίτες επιθυμούν να συμβάλλουν ενεργά στην διαχείριση και αναβάθμιση των δημοτικών χώρων πρασίνου.
10. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ:
• Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να συντηρούν την βλάστηση έτσι ώστε να μην εμποδίζει την χρήση πεζοδρομίων και οδών.
• Η κλάδευση των δένδρων γίνεται μετά από αίτηση προς στην υπηρεσία Πρασίνου σύμφωνα με τις οδηγίες της.
• Για την κοπή δένδρων εκδίδεται άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης έπειτα από αίτηση και την γνωμοδότηση της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου.
• Σε νέες οικοδομές, προ της χορήγησης βεβαίωσης ηλεκτροδότησης γίνεται έλεγχος για την ορθή εφαρμογή της μελέτης φύτευσης της οικοδομικής αδείας από την υπηρεσία Πρασίνου. Για κάθε νόμιμη κοπή δέντρου, ο οικοπεδούχος καταβάλλει στον Δήμο το ποσόν των 400€.
«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Όπως σημειώνεται στον Κανονισμό, για την παράβαση των κανόνων του επιβάλλονται συγκεκριμένα πρόστιμα, τα οποία είναι κατ’ ελάχιστον. Η επιβολή προστίμου ιδίως για τα δένδρα, πέρα από την κατ’ ελάχιστον τιμή συνδυάζεται και με κριτήρια όπως η σπανιότητα, η υγεία και η ηλικία του δένδρου.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗ GALLERY ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook