Άπλετο φως σε μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, εκείνο των αιχμαλώτων στρατιωτών και της τύχης τους, έριξε το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε..
Το Συμπόσιο φιλοξενήθηκε το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri στη Νέα Ερυθραία και είχε θέμα την «Κατάρρευση του μετώπου και το δράμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας σε συνεργασία με τη «Μηχανή του Χρόνου», που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική τηλεόραση.
Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε ο δημοσιογράφος και εκδότης της «Μηχανής του Χρόνου», Χρίστος Βασιλόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο αχαρτογράφητο θέμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας, ένα θέμα που για πολλά χρόνια αποτελούσε «ταμπού» και είχε αποσιωπηθεί.
«Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης των ΝΠΔΔ»
Το Συμπόσιο χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς και ο πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε., Χρήστος Λούμπιας, που καλωσόρισαν το κοινό, αλλά και τους ιστορικούς και δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και ειδικότερα των Κέντρων Έρευνας της Μικρασιατικής ιστορίας και Πολιτισμού.
Μάλιστα ο Βασίλης Ξυπολυτάς προανήγγειλε την δημιουργία Μικρασιατικού Μουσείου στην Νέα Ερυθραία, υπό την αιγίδα του ΚΕΜΜΕ.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Κηφισιάς, αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Ντέτσικα.
Επίτιμος πρόεδρος του Συμποσίου ήταν ο Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος Διοικούσης Επιτροπής Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού και πρόεδρος Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας.
Πέντε θεματικές ενότητες
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Επιστημονικό Συμπόσιο και τις δύο ημέρες. Διακεκριμένοι ιστορικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, μέσα σε πέντε θεματικές ενότητες, ξετύλιξαν τις κρίσιμες μάχες που οδήγησαν στην κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922, σημειώνουν στην ενημέρωσή τους οι διοργανωτές και την αιχμαλωσία χιλιάδων αξιωματικών και στρατιωτών, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους ή θεωρήθηκαν αγνοούμενοι. Συζητήθηκε επίσης, το αποτύπωμα της αιχμαλωσίας και οι πολιτικές συνέπειες της ήττας.
Στον κατάμεστο συνεδριακό χώρο, ακούστηκαν μαρτυρίες από Μικρασιάτες πολίτες που συνελήφθησαν ως όμηροι, οδηγήθηκαν σε τάγματα εργασίας και κατάφεραν να επιβιώσουν από τις θηριωδίες των Τούρκων και επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος της δημοσιογραφίας στην καταγραφή της προφορικής ιστορίας.
Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν με τον αντίκτυπο της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από την ιστοριογραφία, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
Στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου λειτούργησε έκθεση κειμηλίων της Μικρασιατικής Εκστρατείας, με αυθεντικό στρατιωτικό υλικό από την εξαιρετική συλλογή του συλλόγου Ρίζες Χαλανδρίου. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η ελληνική σημαία εκστρατείας από την Κιουτάχεια.
Οι ομιλητές:
Χαράλαμπος Λαλούσης, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ)
Ανδρέας Καστάνης, καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας – Ανάλυσης Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Θεοφάνη Κοπανιτσάνου, ιστορικός ΓΕΣ/ΔΙΣ – υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιάννης Γκλαβίνας, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – αρχειονόμος στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Νίκος Φ. Τόμπρος, αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Νίκος Κανελλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Τζέι Ουίντερ, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Yale
Αλέξανδρος Μακρής, διδάκτωρ Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Διδάσκων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός και υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείο Μπενάκη
Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός
Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος – διευθυντής και παρουσιαστής της ερευνητικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»
Δημήτρης Πετρόπουλος, διευθυντής Σύνταξης στη «Μηχανή του Χρόνου»
Ελένη Δημητρίου, ιστορικός, διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Έλλη Λεμονίδου, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Τόνια Καφετζάκη, διδάκτωρ Ιστορίας – διευθύντρια Πρότυπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ
Γιώργος Ανδρίτσος, ιστορικός – ανεξάρτητος ερευνητής
Οι συντονιστές:
Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος – διευθυντής και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής έρευνας «Μηχανή του Χρόνου»
Απόστολος Μαγγηριάδης, δημοσιογράφος – παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων της ΕΡΤ
Ηλίας Μαγκλίνης, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή»
Μανώλης Καψής, δημοσιογράφος – διευθυντής “The TOC”
Σάντυ Πατρινού – Ντελ Τόρο, δικηγόρος – μέλος Επιτροπής ΚΕΜΜΕ
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook