Παρουσίαση: Μαρία Μ. Μόσχου: Μουσικοκριτικός – ΔΡ. Μουσικολογίας ΕΚΠΑ
Ένας από τους χαρακτηριστικούς θεσμούς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κηφισιάς, το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Σωματείου «Τροβαδούροι Κηφισιάς», έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο για 39η χρονιά, υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» και πρόσφερε μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες αξιόλογες χορωδίες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Έτσι, η ζωντανή αυτή επαφή με μουσικά ακροάματα ποικίλλων και ετερογενών μουσικών σχημάτων, λειτούργησε αισθητικά, βιωματικά και συγκριτικά, διευρύνοντας εμπειρικά το μουσικό αισθητήριο και τον εν γένει καλλιτεχνικό ορίζοντα των ακροατών.
Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, το Φεστιβάλ ξεκίνησε «καλωσορίζοντας» τις Παιδικές Χορωδίες:
-«Μικροί Τροβαδούροι», υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Σιτώτη,
-Παιδική Χορωδία Δήμου Νεμέας, υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Γιαννακοπούλου,
-Εφηβικό Εργαστήρι Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Νικαίας, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Α. Πριονά,
-Παιδικό και Νεανικό Τμήμα του Πειραϊκού Φωνητικού Συνόλου «Libro-Coro», υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή και
-Χορωδία Πάτρας «Cantelena» υπό τη διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού).
Με αφοσίωση στη χορωδιακή τέχνη, την τόσο σημαντική για την ανάπτυξη και την εν γένει καλλιέργεια της προσωπικότητας, μέσω της πειθαρχίας και του πνεύματος καλής συνεργασίας και άμιλλας μεταξύ των παιδιών – εφήβων – νέων και μαέστρου, οι χορωδίες αυτές έχουν σημειώσει στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις, αποσπώντας ακόμη και Διεθνή Βραβεία. Δικαίως, επομένως, απέσπασαν, όπως μας ενημέρωσε την επομένη η πρόεδρος του Σωματείου «Τροβαδούροι Κηφισιάς», Ολυμπία Καλού, το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, την τιμητική τους είχαν οι χορωδίες ενηλίκων, όπου πρώτη συμμετείχε η Χορωδία του Συλλόγου «Φίλοι Δημοτικού Ωδείου Άργους» με μαέστρο τον Νίκο Καπετάνιο. Αν και νεοσύστατη (Μάιος 2019), με την κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μελών της ρυθμική και εκφραστική καθοδήγηση από τον μαέστρο της, ερμήνευσε καλοσυντονισμένα και αξιοπρεπώς όλα τα τραγούδια που περιλάμβανε στο πρόγραμμά της, όπως για παράδειγμα: «Πικρία» του Θάνου Μικρούτσικου, «Ανάγκη να σε πάρω εγώ» του Μάνου Χατζηδάκι, «Φεύγω Μαργαρίτα» του Θανάση Πολυκανδριώτη, «Παράβαση» του Διονύση Σαββόπουλου, όπου ξεχώρισε η μεστή και με ζεστή χροιά φωνή του Γιώργου Ζαμάνη στο σόλο, αλλά και το αισθαντικό τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Ένας κόμπος η χαρά μου».
Ακολούθησε η γυναικεία Χορωδία Νέας Κίου Δήμου Άργους-Μυκηνών, η οποία ιδρύθηκε το 1996, με το ρεπερτόριό τους να περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών. Έτσι, μεταξύ άλλων ακούστηκαν: «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και «Μια πόλη μαγική» του Μάνου Χατζηδάκι, «Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα», «Άνοιξε λίγο το παράθυρο», «Η μυρτιά» του Μίκη Θεοδωράκη, «Μαμά γερνάω» του Διονύση Σαββόπουλου. Ο μαέστρος, στον ρόλο του διευθυντή, αλλά και του συνοδού στο πιάνο, συντόνιζε άρτια τις χορωδούς και με παραστατικές -κωδικοποιημένες εκφράσεις του προσώπου του παρακινούσε για τη σωστή άρθρωση και την ενδεδειγμένη τοποθέτηση της φωνής τους.
Τρίτη στη σειρά ήταν η Μικτή τετράφωνη Χορωδία Αχαράβης (από την Κέρκυρα), με την επωνυμία «Νικόλαος Πουλιάσης», η οποία, με το ελληνικό κυρίως ρεπερτόριό της, έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εκδηλώσεις και διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Γ. Χατζηνάσιο, τον Μ. Μητσιά κ.ά. Έτσι, υπό την καθοδογητική, παραστατική και με ένταση κινησιολογία της μαέστρου Αγάθης Κοσκινά, οι πράγματι εξισορροπημένες ανδρικές με τις γυναικείες φωνές απέδωσαν με μπρίο και καθαρή άρθρωση αγαπημένα ελληνικά τραγούδια: «Γύρνα το φύλλο», «Να’ ταν η καρδιά μου φύλλο», «Άνοιξε το παράθυρο» του Γιώργου Χατζηνάσιου και «Το τρένο φεύγει στις οχτώ», «Ήσουν καλός, ήσουν γλυκός» του Μίκη Θεοδωράκη. Τη χορωδία συνόδευσε εξαιρετικά στο πιάνο η Μαρία Κολλέτη, με τον ήχο της να «γεμίζει» την αίθουσα δίχως υπερβολές και με απόλυτη αισθητική κατανόηση του ύφους κάθε τραγουδιού που ερμήνευε.
Η έκπληξη, όμως, της βραδιάς έμεινε για το τέλος με την παρουσία της ρουμανικής «Nicolae Oancea Choir», με χοράρχη τον Petre Stefănescu. Στο πρόγραμμά της περιλάμβανε δέκα σύντομα τραγούδια, τέσσερα από τα οποία είχαν ψαλμικό-εκκλησιαστικό περιεχόμενο, έργα αρκετά δύσκολα και απαιτητικά, καθώς είναι πολυφωνικά, τα οποία ερμήνευσαν με ευχέρεια, απόλυτη κατανόηση του ύφους των συνθετών και του κειμένου και πάντα μέσα στον τόνο, αν και μερικά ήταν a capella (δηλαδή, χωρίς οργανική συνοδεία). Οι φωνές των χορωδών, αν και η ακουστική της αίθουσας δεν βοηθά καθόλου, αποδείχθηκαν εξόχως εξασκημένες και επαγγελματικά επιμελημένες, κατακλύζοντας τον χώρο παρότι ήταν μόλις εννέα μέλη! Στο πρόγραμμά τους, ακολούθησαν τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, τα οποία επίσης απέδωσαν όπως αρμόζει στο ύφος της κάθε χώρας. Ο μαέστρος, δίχως υπερβολές στις κινήσεις του, καθοδηγούσε εύστοχα τους χορωδούς, οι οποίοι με πειθαρχία τον ακολουθούσαν.
Αυτό, όμως, που συγκίνησε και ενθουσίασε τους παρευρισκομένους, το επεφύλαξαν για το τέλος. Έτσι, αφού είπαν όλοι μαζί το «Η Μακεδονία είναι ελληνική», τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», με καθαρή άρθρωση και εντυπωσιακά ξεκάθαρη ελληνική προφορά. Και για να μην «παραπονεθεί» και η πρωτεύουσά μας, άφησαν για το τέλος το γνωστό ελληνικό τραγούδι «Αθήνα».
Μετά από αυτά, απέσπασαν, όπως ήταν επόμενο, το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, τείνοντάς μας «έξυπνα» χέρι. Εν συνεχεία, από ελληνικής πλευράς, πολύ εύστοχα τους ζητήθηκε, ως ευχαριστία, να τραγουδήσουν τον δικό τους Εθνικό Ύμνο, τον οποίο ακούσαμε όλοι όρθιοι, αποτείνοντας αντίστοιχα και εμείς τον πρέποντα φόρο τιμής. Με τον τρόπο αυτό δικαιώθηκε πλήρως και ο τίτλος του 39ου αυτού Χορωδιακού Φεστιβάλ, καθώς αποδείχθηκε ό, τι η Μουσική, όντως, ενώνει τους λαούς «Για έναν καλύτερο κόσμο…».