«Είναι πρωτοφανές για μια πόλη (σ.σ. Νέα Ερυθραία) να έχει δύο αθλητικές ομάδες εθνικής κατηγορίας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος και ο Αθλητικός Οργανισμός για την ιστορία του αθλητισμού στην πόλη.
Η εκδήλωση, της οποίας εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του Α.Ο. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι του Αθλητισμού» την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αλλοτινές Πατρίδες».
Φαίνεται ότι η Νέα Ερυθραία είχε πάντα μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και για αυτό απέκτησε και μεγάλη ιστορία. Το πρώτο άθλημα το οποίο αναπτύχθηκε ήταν το ποδόσφαιρο, με την ομάδα «Ένωση» το 1928. Τρία χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η «ανταγωνίστρια» ομάδα «Ερμής». Η συμφωνία, όμως, για συνένωση των δύο ομάδων το 1931 οδήγησε τελικά στη «γέννηση» του «Πανερυθραϊκού».
Ο κ. Καραφωτίου πραγματοποιώντας μια αναδρομή στην ιστορία του αθλητισμού, εξιστόρησε τα δεδομένα της τότε εποχής, τα οποία διέφεραν σημαντικά από τα σημερινά.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι οι ομάδες πλήρωναν για αγορά μαλλιού, προκειμένου να πλέξουν κάλτσες για τους παίκτες, ότι οι ανακοινώσεις γράφονταν σε χαρτί που προμηθεύονταν από τους χασάπηδες, ότι πολλές φορές υπήρχε διακοπή του αγώνα μέχρι να φουσκωθεί ξανά με τρόμπα η μπάλα κι ότι στα αποδυτήρια υπήρχε σφυρί για να καρφώνονται τα καρφιά κάτω από τα παπούτσια των παικτών.
Όσον αφορά στις φανέλες τους, οι αριθμοί γράφονταν πάνω σε αυτές με κιμωλία, ενώ πολλές φορές γίνονταν λάθη, επειδή οι άνθρωποι ήταν αγράμματοι, και έτσι αντί να γράψουν 3 έγραφαν ε και αντί να γράψουν 6 έγραφαν 9, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες φορές στο γήπεδο δύο παίκτες με το ίδιο νούμερο.
Όσον αφορά στο κοινό, υπήρχαν ορισμένοι, οι οποίοι έπαιρναν από τις γυναίκες τους τα γουδιά για τη μαγειρική και τα έφερναν στο γήπεδο για να τα χτυπήσουν και να κάνουν φασαρία.