Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 94 ετών, η ζωγράφος Νίκη Γουλανδρή, η οποία μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.
«Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό»
Η αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη, σε ανάρτησή στη σελίδα του μουσείου στο Facebοοκ, γράφει: «Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η Πρόεδρός μας Νίκη Γουλανδρή έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, τα ξημερώματα. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Η ανάμνησή της πάντα ας μας εμπνέει».
Η Νίκη Γουλανδρή ήταν γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.
Η σταδιοδρομία της
1964
Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
1974-1975
Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
1975-1981
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
1989-1991
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
1980- 2002
Πρόεδρος του Σωματείου «Σώστε τα Παιδιά».
1992- 1995
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
1992
Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.
1993- 1996
Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.
1996 – 2019
Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
2003
Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg
Η Νίκη Γουλανδρή είχε λάβει πολλές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της:
-Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών.
-Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λινναίου.
-Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών «Global 500».
-Εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης 1991 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα
-Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωπονίας, και του Τμήματος Βιολογίας.
-Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
-Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Uppsala.
-Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
-Επίτιμος διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Μέλος της Academia Europea
Της είχαν απονεμηθεί οι εξής τιμητικές διακρίσεις:
-Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος από την Ελληνική Πολιτεία.
-Αξιωματικός της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας.
-Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno. Μιλούσε γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Είχε ασχοληθεί παράλληλα με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Ήταν μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. Είχε ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας.
Έργα της έχουν δημοσιευθεί στις ακόλουθες εκδόσεις:
-Wild Flowers of Greece, Ν. Γουλανδρή, Κ. Γουλιμή, Sir George Τaylor, με 135 ολοσέλιδες βοτανικές απεικονίσεις της.
-Παιώνιες της Ελλάδος. Ν. Γουλανδρή W.T. Stearn, Peter Davis, ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia, με απεικονίσεις 12 ελληνικών παιωνιών. Τέλος είχε επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.
Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας