Έναν ιδιαίτερα χρήσιμο οδηγό πρόληψης και προφύλαξης έναντι εγκληματικών δραστηριοτήτων, κλοπών και ληστειών κυκλοφόρησε ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Η αυξημένη παραβατικότητα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων οδήγησε την διοίκηση του Δήμου να κυκλοφορήσει τον συγκεκριμένο οδηγό.
Γιώργος Θωμάκος: «Ο Δήμος Κηφισιάς θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών»
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στι μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων: «…Οι Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης αποτελούν σε έκταση τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της Αττικής. Είναι δεδομένο ότι πέρα από την πρόληψη η οποία είναι καθήκον των Αστυνομικών Αρχών ο κάθε πολίτης πρέπει να προστατεύει με γνώση και ψυχραιμία τη ζωή και την περιουσία του, κινητή και ακίνητη.
Ο οδηγός είναι προϊόν πολυετούς έρευνας των αρμόδιων Αστυνομικών φορέων και αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο ενημέρωσης για ενδεχόμενες απειλές καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο Δήμος μας θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών των όμορφων πόλεων μας».
Ακολουθεί ο οδηγός πρόληψης και προφύλαξης:
Γενικές συμβουλές σε περίπτωση ληστείας
-Ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο και φροντίστε να κρατήσετε ελεύθερη την τηλεφωνική γραμμή μέχρι να φθάσει η αστυνομία.
-Αποφεύγετε να διατηρείτε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στον χώρο εργασίας σας.
-Μη μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά. Αν δε γίνεται αλλιώς μεταφέρετέ τμηματικά.
-Πραγματοποιήστε τις συναλλαγές σας με διακριτικότητα.
-Ενεργοποιήστε τον συναγερμό με μυστικότητα και ήρεμες κινήσεις.
-Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.
-Αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε στη διάρκεια μιας ληστείας.
-Μην επιχειρήσετε ηρωισμούς.
-Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κλπ έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.
-Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση όπως και τυχόν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.
-Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες βαθμοφόροι της Αστυνομίας.
Αποτροπή ληστειών σε οικίες
Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια φυσική αίσθηση ασφάλειας μέσα στο σπίτι τους. Η εισβολή και κατ’ επέκταση η ληστεία μέσα σε οικίες είναι πιθανώς ένα από τα πιο τραυματικά εγκλήματα διότι εμπλέκονται άμεσα όχι μόνο η ιδιοκτησία αλλά και ο θύτης με το θύμα.
Μέτρα αποτροπής
-Ασφάλιση των κεντρικών και δευτερευουσών Θυρών σε οποιονδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες. Περισσότερο από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.
-Αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου ή και της εξώπορτας χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει.
-Χρήση εξώπορτας ασφαλείας όπου δε Θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν.
-Χρήση εξωτερικού φωτισμού στην είσοδο ή και στην αυλή.
-Γνώση των περιοίκων και επικοινωνία με τους γείτονές σας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα αφού μπορεί πιο άνετα να εντοπιστεί ένας ξένος.
-Προσπάθεια απομάκρυνσης κάτω από την οικία οποιουδήποτε αντικειμένου βοηθάει τους ληστές να σκαρφαλώσουν σε ένα μπαλκόνι κυρίως χαμηλών ορόφων (π.χ. ακινητοποιημένο όχημα, δέντρα, κάδοι απορριμμάτων κ.τ.λ.).
-Χρήση περίφραξης εξωτερικών σωλήνων υγραερίου, εξωτερικών μονάδων κλιματιστικών κ.α. με σκοπό να εμποδιστεί η αναρρίχηση των ληστών σε ανώτερους ορόφους .
-Τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι. Η τοποθέτηση επιδρά αρνητικά στην εισβολή και ληστεία της οικίας.
-Προσοχή κατά την είσοδο στην οικία/πολυκατοικία/γκαράζ. Αν παρατηρήσετε κάποιον άγνωστο να περιεργάζεται τα θυροτηλέφωνα της πολυκατοικίας, μην εισέλθετε αλλά συνεχίστε τον δρόμο σας.
-Διασφάλιση του κλειδιού του οχήματος, όταν εισέρχεσθε στην κατοικία, διότι πολλές φορές μετά τη ληστεία οι δράστες απομακρύνονται με το όχη μα του θύματος.
-Χρήση περσίδων ή κουρτινών που Θα αποτρέπουν τον ληστή να δει μέσα στην οικία και να διακρίνει κάποια αντικείμενα που πιθανόν να αποτελούν στόχο, ιδιαίτερα στις οικίες όπου το εσωτερικό τους είναι ορατό μέσω των παραθύρων από τον δρόμο.
-Χρήση συναγερμού και ενεργοποίησή του ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. • Απόκτηση σκύλου-φύλακα ή σκύλου άμυνας. Η απόκτηση και εκπαίδευση ενός μικρού μεγέθους σκύλου λειτουργεί ως ένα «κινητό σύστημα συναγερμού» ενώ ένας μεγάλου μεγέθους σκύλος λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ίδιο τον ληστή.
Σε περίπτωση που έχετε αντιληφθεί ότι κάποιος έχει εισέλθει στην οικία
-Προσπαθήστε να Θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας.
-Αν είναι δυνατό να προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε.
-Ο ένοπλος διαρρήκτης δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ένοπλος για κάλυψη. Οπότε πιθανή επίθεση του Θύματος σε έναν ληστή μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του άλλου.
-Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των Θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το Θύμα (φίμωση, δέσιμο, κ.λ.π.) που προκαλεί τον θάνατό του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το Θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.
-Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.
-Σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους.
-Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!).
-Σταθείτε ήρεμος και πείτε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται, Θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία.
-Μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.
Προστατεύστε το σπίτι σας από κλοπές
-Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
-Κλειδώνετε την κύρια πόρτα/τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος με κλειδαριά ασφαλείας.-
-Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα
-Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή με στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας έχει ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτίριο. Τα συστήματα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (Θυροτηλέφωνο με οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας.
-Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. • Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών.
-Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.-
-Όταν μετακομίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά.
-Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
-Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και μην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
-Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος. • Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού – ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.
Στις διακοπές φροντίστε
Φεύγοντας από το σπίτι
-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό Θα απουσιάζετε.
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που Θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
-Το σπίτι ή το διαμέρισμα σας να μην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας μη διστάσετε να ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
Στο ταξίδι
-Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
-Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
-Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
-Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
-Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
-Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
-Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.
Στη διαμονή
-Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο / διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
-Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στον χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δε θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.
Στη διασκέδαση
-Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα – Bar — Καφετερίες — Εστιατόρια — υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς καιτη ζακέτα ήτο σακάκι σας, την τσάντα ήτα τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.
Να θυμάστε εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).
Συμβουλές για την ασφάλεια από κλοπή, ληστεία, απώλεια κινητών τηλεφώνων
-Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη σας ή την τσάντα σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
-Διατηρήστε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό ΡΙΝ, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
-Μη χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνό σας όταν βρίσκεστε σε μέρη που δεν αισθάνεστε ασφαλείς.
-Προσπαθήστε να έχετε το κινητό σας όσο το δυνατόν πιο αθέατο, όταν το έχετε μαζί σας ή το χρησιμοποιείτε στον δρόμο.
-Βάλτε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεστε σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεσαι σε καφετέρια, χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μην μπαίνετε στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σας το τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.
-Στο σπίτι, μην αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στον δρόμο.
-Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε το σε σημείο όπου δε θα είναι ορατό.
-Καταγράψτε και διατηρήστε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σας. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Μπορείτε να δείτε αυτόν τον αριθμό στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου πληκτρολογώντας *#0644 (Αστέρι-Δίεση-Μηδέν=Εξι-Δίεση).
-Καταγράψτε τον αριθμό σειράς της συσκευής σας, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.
-Ενημερώστε εγγράφως τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, προκειμένου να απαγορεύσει τη λήψη ή και παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τη συσκευή σας.
-Δημιουργήστε ένα σταθερό δικό σας σημάδι στη συσκευή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώρισή της σε περίπτωση κλοπής. Ακόμα και μία φωτογραφία του κινητού μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση εντοπισμού του. (Μαρκάρισμα του κινητού μπορεί να γίνει με ένα μαρκαδόρο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Υπάρχουν και ειδικά στυλό, με ακτίνες UV, οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι και μόνο όταν φωτιστεί εμφανίζεται η εγγραφή).
-Μη δίνετε εύκολα το κινητό σας σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σας το ζήτησε για να κάνει μία «επείγουσα κλήση », χωρίς να ερευνήσετε και να βεβαιωθείτε ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
-Μην εμπιστεύεστε έναν άγνωστο, ο οποίος θα σας ζητήσει να δει το κινητό σας για να διαπιστώσει αν είναι αυτό που «έχασε» ή για να εξετάσει το μοντέλο ή για άλλη παρόμοια δικαιολογία. Σε περίπτωση απειλής με οποιοδήποτε όπλο, μη διακινδυνεύετε τη ζωή ή τη σωματική σας ακεραιότητα, για να διατηρήσετε στην κατοχή σας το κινητό τηλέφωνο.
-Διαβάστε προσεκτικά και εφαρμόστε τις συμβουλές ασφάλειας του προμηθευτή του κινητού σας τηλεφώνου.
-Ενημερώστε αμέσως την πάροχο εταιρεία σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού σας τηλεφώνου.
-Καταγγείλτε στην Αστυνομία την παράνομη αφαίρεση του κινητού σας.
-Κάλεσε το 100 σε οποιαδήποτε ύποπτη περίπτωση.
Συμβουλές για τις κλοπές οχημάτων ή από άλλο όχημα
Προστατέψτε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο σας από κλοπή
Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας κλειδωμένα όταν οδηγείτε στην πόλη.
-Μην αφήνετε ποτέ το όχημα με αναμμένη τη μηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόμα και αν βγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί μαζί σας.
-Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε τον συναγερμό όταν σταθμεύετε το αυτοκίνητο κάπου.
-Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείμενα, χρήματα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες καιτιμαλφή μέσα στο αυτοκίνητο.
-Αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιμο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
-Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήματος μέσα σ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο μέρος
-Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ήτο δίκυκλό σας σε χώρο στάθμευσης (parking), να παίρνετε μαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχημα στοιχεία δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
-Να αποφεύγετε να σταθμεύετε το όχημά σας σε ερημικά μέρη.
-Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι σας παρακολουθούν ή σας παρενοχλούν άλλα οχήματα, όταν οδηγείτε μόνοι, καλέστε το 100 με το κινητό σας ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Γενικές Συμβουλές
-Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
-Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.
-Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή σε εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.
-Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων. • Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μη δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για τον λογαριασμό σας.
-Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία Θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).
Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λ.π.), να μην του επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. • Σε παρόμοια περίπτωση να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λ.π.).
-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι .
-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
-Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Να μην πείθεσθε εύκολα να προβείτε σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
-Επισημαίνεται ότι δε χρησιμοποιείται η πρακτική από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των πιθανών δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λ.π.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Ειδικότερες συμβουλές
-Εάν οι δράστες έλθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, επιδιώξτε, εάν είναι δυνατόν, την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
-Επισημαίνεται επίσης ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
-Εφόσον είναι επιθυμητό, να αιτηθείτε στην εταιρεία της τηλεφωνικής σας σύνδεσης να ρυθμίσει τον αριθμό τηλεφώνου σας (σταθερό και κινητό) ως απόρρητο, ώστε να μην είναι διαθέσιμος σε τηλεφωνικούς καταλόγους.
-Να ενημερώσετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής του.