Με σκοπό τη δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους και την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τη Β1 φάση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ερυθραίας τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.
Για ένα ΓΠΣ «με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης», έκανε λόγο η δήμαρχος της πόλης Βασιλική Ταμβάκη, απαντώντας σε ερώτηση της «Α» σχετικά με τον προσανατολισμό της νέας αναθεώρησης. «Βασικός στόχος μας ήταν το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, το οποίο αποτελούσε από την αρχή πολιτική μας υπόσχεση», όπως μας είπε η δήμαρχος, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει ανάμειξη των περιοχών κατοικίας με εκείνων που έχουν εμπορικές χρήσεις.
Τόνισε ακόμα ότι με το νέο ΓΠΣ μειώνονται οι συντελεστές δόμησης, οι οποίοι επιβάρυναν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Γενικά, ισχυρίστηκε ότι καταβλήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε να πολεοδομηθεί η περιοχή με γνώμονα τα κοινωνικά προβλήματα και το αειφόρο μέλλον του Δήμου.
Οι νέοι άξονες
Εντωμεταξύ, ποικίλοι είναι οι άξονες που διέπουν το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο. Σύμφωνα με τον ειδικό συνεργάτη της δημάρχου Ευθύμιο Μπακογιάννη, σκοπός του σχεδίου είναι να διατηρηθεί ο προαστιακός χαρακτήρας της πόλης. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διατήρηση των υφιστάμενων χαμηλών συντελεστών δόμησης, με τη διατήρηση και την ενίσχυση των χώρων πρασίνου και με τις χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας συνολικά και γενικής κατοικίας στις κεντρικές οδούς μόνο, όπως η Ελ. Βενιζέλου, η Χαρ. Τρικούπη και το τρίγωνο Βαρυμπόπης. Επίσης, επιδιώκεται η ιεράρχηση του οδικού δικτύου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και η δημιουργία κανονισμών για υποχρεωτικούς χώρους στάθμευσης στα κτήρια.
«Επόμενος στόχος», σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, «είναι να περιοριστούν οι χρήσεις που προκαλούν όχληση και να μην επιτραπεί η μελλοντική τους ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιχειρείται να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης της πόλης, ώστε οι χρήσεις γης να έχουν συνεκτικότητα». Επίσης, υιοθετούνται τα Προεδρικά Διατάγματα της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους και του Κηφισού ποταμού. Έτσι, οι εκτός σχεδίου περιοχές παίρνουν χαρακτήρα ειδικής προστασίας, στις οποίες επιτρέπονται μόνοι οι κατοικίες και οι εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η διατήρηση των νομίμων υφισταμένων αδειών, οι οποίες με Προεδρικό Διάταγμα του 2001 «είχαν παγώσει» για μία οκταετία.
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι το σχέδιο το οποίο τελικά θα εφαρμοστεί θα είναι αυτό το οποίο και θα ισχύσει στην πόλη για τα επόμενα 20 χρόνια.
«Το προτεινόμενο ΓΠΣ κινείται στο ίδιο μοτίβο με αυτό που είχαμε προτείνει εμείς παλαιότερα», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συνεργασία για την πρόοδο της Ερυθραίας» Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Όπως υποστήριξε, η παράταξη στην οποία ανήκει, το υπερψηφίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εφόσον δεν υπάρχαν σημαντικές αλλαγές από αυτό που είχαν προτείνει οι ίδιοι παλαιότερα, ακόμα και αν «η κ. Ταμβάκη, είχε δηλώσει αρχικά ότι θα ξεκινούσαν τη μελέτη από μηδενική βάση».
Επιφυλάξεις μειοψηφίας
Ενστάσεις διατυπώθηκαν, ωστόσο, τόσο από κατοίκους της πόλης όσο και από δημοτικούς συμβούλους της μειψηφίας, σχετικά με το ΓΠΣ.
Η επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για Μια Ερυθραία Νέα» Αικατερίνη Μουστάκη, τόνισε ότι, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, οι διαφορές με τη διοικούσα αρχή ως προς το ΓΠΣ είναι μεγάλες. «Στο παρελθόν έχουν γίνει σφάλματα, τα οποία έχουν διαμορφώσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Δεν είναι εύκολο να λυθούν αμέσως, ωστόσο, θα έπρεπε να τεθούν κανόνες που θα έχουν εφαρμογή στην πόλη και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μουστάκη δήλωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Πρόταση της παράταξής της είναι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης να εφαρμοστούν χρήσεις γης γενικής κατοικίας, με εξαίρεση τα ήδη υπάρχοντα μαγαζιά. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει «προστασία της πόλης, χωρίς να εφαρμόζονται επαχθείς λύσεις σε μία ήδη διαμορφωμένη κατάσταση». Τόνισε, ακόμα, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η παράταξή της διαφωνεί ως προς τον τρόπο δόμησης. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι και στο παρελθόν είχαν προτείνει κάθε σπίτι που χτίζεται να έχει είτε κήπο είτε ταράτσα με φυτευμένο κήπο.
Κατά του μεγαλύτερου ποσοστού του ΓΠΣ τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» Ιωάννης Τσαγκάρης, ο οποίος δήλωσε ότι, αν και οι δικές τους προτάσεις σχετικά με τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης δεν εισακούστηκαν, ωστόσο η πρόταση που διαμορφώθηκε στο τέλος ήταν πιο βελτιωμένη σε σύγκριση με παλαιότερες.
Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες που είχε προτείνει για το ΓΠΣ, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας της πόλης και να περιοριστούν τα ύψη με βάση τους συντελεστές δόμησης, ώστε να υπάρξει ομοιογένεια από το Μορτερό μέχρι τον ορεινό όγκο. Τέλος, ως προς τις εκτός σχεδίου περιοχές, ο κ. Τσαγκάρης υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του Σχεδίου Πόλεως.
«Η διοίκηση δημιούργησε μία πόλη με ελλείψεις» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση» Αργυρώ Πετούση, η οποία υποστήριξε ότι το ΓΠΣ διαμορφώθηκε με έλλειμμα στις υποδομές, καθώς «δεν προβλέπεται κατασκευή δημαρχείου, πάρκου, πάρκινγκ και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων». Τόνισε, ακόμα, ότι η διοίκηση δίνει έμφαση στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων, ενώ κατά τη γνώμη της, ο γεωφυσικός χαρακτήρας της πόλης δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Αμάλθεια Καραλή