Στατικά και δομικά επικίνδυνα αποφαίνεται με αυτοψία της η Πολεοδομία πως είναι η πλάκα οροφής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας και ο ισόγειος σκελετός του παλαιού γυμναστηρίου!
Την ίδια ώρα που τα παιδιά εξακολουθούν να κάνουν μάθημα στις αίθουσες του ισογείου, τουλάχιστον, ενώ ο Δήμος Κηφισιάς από την πλευρά του δεν μπορεί να δώσει καν χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφαλή λειτουργία του σχολείου.
Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας -όπως τυπικά ονομάζεται και όπου υπάγεται διοικητικά η περιοχή της Νέας Ερυθραίας- δίνει προθεσμία δυο μηνών στον Δήμο Κηφισιάς για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και την άρση της επικινδυνότητάς τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας που διενεργήθηκε την 21η Απριλίου και επιδόθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα στον Δήμο Κηφισιάς στις 4/5/2015, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αίρει τον κίνδυνο μέσα στην προθεσμία που τάσσεται από την τελική έκθεση, θα διωχθεί ποινικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Όλα αυτά, βεβαίως, εκτός των μέτρων ασφαλείας (άμεση αχρησία του διαδρόμου έμπροσθεν των αιθουσών καθώς και όλων των χώρων που έχουν πρόσβαση από αυτό στο κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, έλεγχος όλης της οροφής ορόφου και στα δυο κτίρια, καθαίρεση τυχόν αποκολλημένων και διογκωμένων επιχρισμάτων, διατήρηση αχρηστίας του χώρου κάτωθεν ισόγειου σκελετού παλαιού γυμναστηρίου κ.α.) που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από τους ιδιοκτήτες της οικοδομής.
Ανησυχία στη σχολική κοινότητα
Η ανησυχία της σχολικής κοινότητας και των γονέων είναι τεράστια για τη στατική επάρκεια ενός σχολικού κτιρίου που κτίστηκε το 1931, επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου. Αν και σε στιγμή σχολικού ωραρίου, όταν σημειώθηκε η εκτεταμένη αποκόλληση από το ταβάνι του 1ου ορόφου, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, όπου «έβρεξε» σοβάδες και τούβλα, οι μαθητές του Ε1 τμήματος, μάλλον «είχαν Άγιο», καθώς εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην Κηφισιά. Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη τεχνική έκθεση και τα αποτελέσματα της καταγραφής των ζημιών που δημοσιοποιήθηκαν δυο εβδομάδες αργότερα, τρεις αίθουσες του 1ου ορόφου και το γραφείο διευθυντή έχουν σοβαρά προβλήματα και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Οι αίθουσες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αόριστο χρονικό διάστημα έως την αποκατάστασή τους.
Από τη στιγμή εκείνη μέχρι και σήμερα, οπότε και το σχολείο λειτουργεί μερικώς και υπό κατάσταση επικινδυνότητας, ξεκίνησε ένας «Γολγοθάς» για τον Δήμο Κηφισιάς που «ψάχνεται» ακόμα για την αποκατάσταση των ζημιών, μεταξύ των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ), της Πολεοδομίας και δημοτικών, αλλά και ιδιωτικών τεχνικών συνεργείων.
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή. Πρόβλημα στατικής επάρκειας υπάρχει και στο χώρο του γυμναστηρίου στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, προσθήκη η οποία έγινε σε νεώτερους χρόνους και για το οποίο έχει αποκλειστεί προς το παρόν η πρόσβαση στους μαθητές, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο, αλλά μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει διευθετήσει το όλο ζήτημα.
Τόσο ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας όσο και η Ένωση Γονέων Κηφισιάς, με επίσημες ανακοινώσεις τους ζητούν από τον Δήμο Κηφισιάς άμεσο, ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο του σχολικού συγκροτήματος και ζητούν διαβεβαιώσεις της καταλληλότητας των χώρων από αρμόδιο δημόσιο φορέα.
Γ. Θωμάκος: «Δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα προς το παρόν»
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την Τετάρτη 6 Μαΐου, με αφορμή και το αποτέλεσμα της αυτοψίας από τη διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, μέσω του προέδρου του Ηρακλή Κυριακάκη και με την παρουσία δεκάδων γονέων, ζήτησε από τον δήμαρχο Κηφισιάς διαβεβαιώσεις και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών. «Το σχολείο δεν είναι ασφαλές, ενώ το παλιό γυμναστήριο θα πρέπει να γκρεμιστεί. Θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα από τον Δήμο για το πότε θα καταστούν άρτια, λειτουργικά και ασφαλή το σχολικό κτίριο, το προαύλιο αλλά και η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο», τόνισε ο κ. Κυριακάκης και καθώς το θέμα βρισκόταν σε επίπεδο ενημέρωσης εντός της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη ώστε να ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου «Ο ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ» , στις 30/4/2015, προς τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο με κοινοποίηση στον αντιπεριφεριάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής, Γ. Καραμέρο, την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τον διευθυντή και Σύλλογο Διδασκόντων 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας, όπως και στον αντιδήμαρχο Νέας Ερυθραίας:
«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, με την παρούσα επιστολή παίρνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε επίσημα μαζί σας, λόγω του ότι έχει περάσει αρκετός καιρός που από την πλευρά μας, σας έχουμε επισημάνει και προτρέψει με αποφάσεις από το σχολικό συμβούλιο αλλά και από τα ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας, να πάρετε τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται ώστε να δώσετε λύση στο φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και δύο μήνες στο κτηριακό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας.
Επειδή μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι από την πλευρά σας δεν έχετε πάρει καμία επίσημη απόφαση με πράξη Δημοτικού Συμβουλίου, σας επισημαίνουμε το επείγον του θέματος, να περάσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Λόγω του ότι η αγανάκτηση και οι πιέσεις γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας έχουν φτάσει στο σημείο να είναι ασφυκτικά πιεστικές, σας θυμίζουμε τις προφορικές σας δεσμεύσεις για τη λύση του προβλήματος και παρακαλούμε όπως ως αιρετός άρχοντας να μας απαντήσετε ως προς τις ενέργειες που έχετε κάνει ή που προγραμματίζετε να κάνετε στα παρακάτω προβλήματα:
* Την άμεση κατεδάφιση του μισογκρεμισμένου εκτρώματος του γυμναστηρίου προκειμένου να τοποθετηθούν στον συγκεκριμένο χώρο τρεις ακόμη λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας.
* Την άμεση σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΚΤΥΠ ΑΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ο έλεγχος, η αποκατάσταση των τριών αιθουσών του παλαιού κτηρίου καθώς και του γραφείου διεύθυνσης, η μόνωση της στέγης των υφιστάμενων κτηρίων και η επέκταση του σχολικού συγκροτήματος με καινούρια πτέρυγα.
Παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό και να πράξετε τα δέοντα, καθώς οι αντοχές μας ως γονέων και ως πολιτών αρχίζουν να εξαντλούνται».
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος απάντησε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα προς το παρόν» για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφαλή λειτουργία του σχολείου, καθώς και ο Δήμος αναμένει το χρονοδιάγραμμα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει κωλυσιεργία από πλευράς διοίκησης, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα έλεγχος στατικής και αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων, πράγμα που υποδεικνύει στην έκθεση αυτοψία της η Υπηρεσία Δόμησης. Εφόσον συμβεί αυτό, θα υπάρξει συνεννόηση για το χρονοδιάγραμμα επισκευών και αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου που θα αναλάβει η ΚΤΥΠ ΑΕ, με δικά της κονδύλια.
Όπως δήλωσε εξάλλου ο δήμαρχος, ο Δήμος Κηφισιάς θα ασκήσει ένσταση για το διάστημα των 60 ημερών που θέτει η Υπηρεσία Δόμησης, καθώς κρίνεται πολύ σύντομο με βάση τις όλες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και την άρση της επικινδυνότητάς τους. Ο κ. Θωμάκος τόνισε επίσης ότι ο σκελετός του παλαιού γυμναστηρίου θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα τοποθετηθούν τρεις λυόμενες αίθουσες που ήδη έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα και αυτών των εργασιών. Τέλος, ο κ. Θωμάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταστέγασης του σχολείου σε άλλο κτίριο από τη νέα σχολική χρονιά, εφόσον κάτι τέτοιο υποδειχθεί από τον αρμόδιο μηχανικό που θα αναλάβει την αποκατάσταση και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που θα απαιτηθούν.
Όλη η αυτοψία της Υπηρεσίας Δόμησης
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Νέας Ιωνίας με την πρόσφατη αυτοψία της, επισημαίνει επακριβώς τα εξής σοβαρά για την ασφάλεια των ενοίκων (μαθητών, δασκάλων, κ.α.), στην «Έκθεση επικινδύνου πλάκας οροφής ορόφου & ισογείου φέροντα οργανισμού οικοδομής από απόψεως στατικής και δομικής»:
Το σχολικό συγκρότημα αποτελείται κυρίως από δύο κτίρια στατικά ανεξάρτητα μεταξύ τους (ένα διώροφο μεθ’ υπογείου με φέροντα οργανισμό από φέρουσα τοιχοποιία και ένα διώροφο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα). Η αυτοψία επικεντρώθηκε στο διώροφο κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία και στον ισόγειο εγκαταλελειμμένο σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα του παλαιού γυμναστηρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας δεν μας υποδείχθηκαν άλλα σημεία πιθανής επικινδυνότητας στα κτίρια, πέραν αυτών που μνημονεύονται κατωτέρω.
Μετά από μακροσκοπικό έλεγχο, παρατηρήθηκαν τα εξής:
* εκτεταμένες αποκαλύψεις οξειδωμένων οπλισμών δοκίδων πλάκας οροφής ορόφου και πτώση επιχρισμάτων οροφής στο κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, τόσο εντός των αιθουσών όσο και στο διάδρομο
* ενδείξεις επισκευασμένων τμημάτων οροφής των δυο κτιρίων
* αποκολλήσεις επιχρισμάτων και ρηγματώσεις στην πλάκα οροφής, στις δοκούς και στα υποστηλώματα του στεγασμένου εξωτερικού τμήματος έμπροσθεν της απόληξης κλιμακοστασίου στο κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία
* ενδείξεις αστοχίας (τοπικές αποκολλήσεις και διογκώσεις) της υγρομόνωσης από ασφαλτόπανα με ψηφίδα στο δώμα του κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία, τόσο στο δάπεδο όσοα και στα περιμετρικά στηθαία
* αποκολλήσεις επιχρισμάτων, αποκάλυψη οξειδωμένων οπλισμών και ρηγματώσεις στον από οπλισμένο σκυρόδεμα σκελετό του παλαιού γυμναστηρίου καθώς και σε δοκάρι από οπλισμένο σκυρόδεμα επί του μανδροτοίχου στον οπίσθιο ακάλυπτο του γυμναστηρίου
Γι’ αυτό αποφαίνομαι ότι
Η πλάκα οροφής ορόφου του διώροφου από φέρουσα τοιχοποιία κτιρίου και ο ισόγειος σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι επικίνδυνα από άποψη στατική και δομική (κοινώς ετοιμόρροπα) και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:
* Λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (άμεση αχρησία του διαδρόμου έμπροσθεν των αιθουσών καθώς και όλων των χώρων που έχουν πρόσβαση από αυτόν στο κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, έλεγχος όλης της οροφής ορόφου και στα δυο κτίρια, καθαίρεση τυχόν αποκολλημένων και διογκωμένων επιχρισμάτων, διατήρηση αχρησίας του χώρου κάτωθεν ισόγειου σκελετού παλαιού γυμναστηρίου κ.α.) για την αποφυγή πρόκλησης ατυχήματος ή απώλειας ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση τυχηματικού γεγονότος (σεισμός).
* Επισκευή ή και ενίσχυση δοκίδων πλάκας οροφής ορόφου κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία, στεγασμένου τμήματος έμπροσθεν απόληξης κλιμακοστασίου και αποκατάσταση επιχρισμάτων και χρωματισμών.
* Επισκευή ή και ανακατασκευή υγρομόνωσης δώματος.
* Επισκευή ή και ενίσχυση ισόγειου σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα παλαιού γυμναστηρίου, καθώς και της δοκού επί του μανδροτοίχου.
* Έλεγχος στατικής και αντισεισμικής επάρκειας και ενίσχυση – αποκατάσταση φέροντος οργανισμού όπου και εάν απαιτηθεί, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του από 13 Απριλίου 19129 Διατάγματος «περί επικινδύνων οικοδομών», για την αποτροπή του κινδύνου υποδεικνύονται τα ηπιότερα μέτρα τα οποία ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να εφαρμόζει ταχαίως και εμπρόθεσμα, δικαιούμενος να πραγματοποιεί και ριζικότερα αυτών.
Οι πιο πάνω εργασίες πρέπει να εκτελεστούν σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4067/12, δηλαδή με την έκδοση οικοδομικής αδείας για τον έλεγχο των πολεοδομικών διατάξεων και κάτω από την υπεύθυνη επίβλεψη κατά νόμο τεχνικού σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση του εγγράφου αυτού, εκτός των μέτρων ασφαλείας (άμεση αχρησία του διαδρόμου έμπροσθεν των αιθουσών καθώς και όλων των χώρων που έχουν πρόσβαση από αυτό στο κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, έλεγχος όλης της οροφής ορόφου και στα δυο κτίρια, καθαίρεση τυχόν αποκολλημένων και διογκωμένων επιχρισμάτων, διατήρηση αχρηστίας του χώρου κάτωθεν ισόγειου σκελετού παλαιού γυμναστηρίου κ.α.) που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από τους ιδιοκτήτες της οικοδομής. Τα ανωτέρω μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 406/12, δηλαδή με την προσκόμιση στην Υπηρεσία μας δηλώσεων ανάθεσης – ανάληψης από αρμόδιο κατά νόμο μηχανικό και τεχνική έκθεση, που θα γνωστοποιηθούν στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Για την ακίνδυνη εκτέλεση των εργασιών η απομάκρυνση των ενοίκων θα γίνει κατά την κρίση του επιβλέποντος μηχανικού.
Κατά της εκθέσεως αυτής επιτρέπονται ενστάσεις μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη νόμιμη κοινοποίησή της και οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν στην Υπηρεσία μας. Δεν επιτρέπονται ενστάσεις κατά των μέτρων ασφαλείας τα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα. Ενστάσεις που υποβάλλονται σε άλλη Δημόσια Αρχή, διαβιβάζονται στην Υπηρεσία μας και θεωρούνται εμπρόθεσμες εάν περιέλθουν σε εμάς εντός της ανωτέρω ανατρεπτικής προθεσμίας. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής ενστάσεων ή μη υποβολής ενστάσεων, τότε η έκθεση αυτή γίνεται οριστική και εκτελεστή και ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τις εργασίες που του επιβάλλονται με αυτή. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αίρει τον κίνδυνο μέσα στην προθεσμία που τάσσεται από την τελική έκθεση, θα διωχθεί ποινικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με την Αστυνομική Αρχή θα προβεί σε άρση του κινδύνου, είτε με αναγκαστική εκκένωση και αχρηστία της οικοδομής μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου από τον ιδιοκτήτη, είτε με κατεδάφιση των επικίνδυνων μερών της κατασκευής.