
Τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι περίπου 60 βολτ ανά μέτρο που θεσμοθετήθηκαν το 1998 από διεθνή »ανεξάρτητη» επιτροπή (ICNIRP) και »υιοθετήθηκαν» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η διαρκής επιστημονική έρευνα όμως έχει οδηγήσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να προτείνει πολύ αυστηρότερα όρια ασφαλείας, περίπου 0,2 βολτ ανά μέτρο, κάτι που έχει ήδη γίνει πράξη στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Αυστρία κ.λπ. με όρια από 0,2 μέχρι 3 βολτ ανά μέτρο. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με απόφαση της διαρκούς επιτροπής για μελέτες στον καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει την ακτινοβολία κινητής τηλεφωνία ως δυνητικά καρκινογόνο περιβαλλοντική μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από συνθήκες έντονης και παρατεταμένης έκθεσης η ακτινοβολία αυτή μπορεί να είναι καρκινογόνος. Στην Ελλάδα ισχύουν νομοθετικά τα υψηλά όρια μειωμένα κατά 30%. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν την πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρά όρια αφού καλύπτονται νομοθετικά με τα ελαστικά όρια».
Σχετικά με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος για το τι μπορεί να γίνει και το πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι προσπάθειες του Δήμου και των κατοίκων, ο κ. Μαργαρίτης τόνισε: «Η λύση είναι μία και περιλαμβάνει μια και μόνο απαίτηση από πλευράς Δήμου προς τις εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Η ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που φτάνει μέσα σε κάθε σπίτι να είναι στο πλαίσιο των αυστηρών ορίων ασφαλείας, δηλαδή, περίπου 0,2 βολτ ανά μέτρο. Αυτό μπορεί να ζητηθεί να επιτευχθεί σταδιακά σε ένα βάθος χρόνου ενός έτους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να επανασχεδιάσουν το δίκτυό τους.
Εναλλακτικά μπορεί να ζητηθεί από την Πολιτεία να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση.
Φυσικά ο αντίλογος των εταιρειών είναι γνωστός και εν μέρει σωστός. Υποστηρίζουν πως η ακτινοβολία από το οικιακό ασύρματο τηλέφωνο, το ασύρματο δίκτυο και το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ μεγαλύτερες και από τη χειρότερη θέση κεραίας που βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτι ή σε σχολείο. Αυτό είναι σωστό με την επισήμανση πως οι φορητές συσκευές ακτινοβολίας μπορούν και ελέγχονται ως προς τη λειτουργία τους, ενώ η κεραία ακτινοβολεί συνεχώς και αθόρυβα».