Διεπιστημονική επιτροπή επεξεργάζεται το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Ν. Ερυθραίας εισηγείται 4μηνη αναστολή χορήγησης έκδοσης αδειών.
Οι 225 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες σήμερα εντός του αστικού ιστού του Δήμου Κηφισιάς, ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και παιδικούς σταθμούς, πολλαπλάσιες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αν και στο συντριπτικό τους ποσοστό, σύννομες, σύμφωνα με το τελευταίο καθεστώς αδειοδότησης, θα πρέπει να θεωρούνται πολλές; Λαμβανομένων υπόψη των πληθυσμιακών μεγεθών σε σχέση με τις ανάγκες κάλυψης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ένα μέτρο σύγκρισης για τον Δήμο Κηφισιάς των 70.600 κατοίκων θα μπορούσε να είναι ο γειτονικός Δήμος Αμαρουσίου των 72.333 κατοίκων και των 120 κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων των 664.046 κατοίκων -τύποις και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011- και των 1.100 κεραιών.
«Επειδή ο δήμος σας έχει πολλές κεραίες, είναι και ένας υποδειγματικός δήμος από πλευράς περιβαλλοντικής μόλυνσης. Νομίζω ότι χρησιμοποιείται πιλοτικά ως »πειραματόζωο» και λόγω του ανταγωνισμού των εταιριών, προκειμένου να δουν (οι εταιρείες) πώς μπορούν να καλυφθούν οι κάτοικοι και να είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας».
Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε στο Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, ο ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Μαργαρίτης (ερευνητική ομάδα «Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας» του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής), που αναμένεται να συνδράμει επιστημονικά την προσπάθεια στον Δήμο Κηφισιάς για την ορθή χωροθέτηση των «ατάκτως ερριμμένων» κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Η Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, στοχεύοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των κατοίκων, έχει προβεί ήδη στη σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής ανάλυσης και αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης με σκοπό τη σύνταξη πρότασης για τον καθορισμό του απαιτούμενου αριθμού και την ορθολογική χωροταξική κατανομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα διοικητικά της όρια. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας με απόφασή του κατά τη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, εισηγείται επίσης την κατάθεση πρότασης στην αρμόδια Υπηρεσία Έκδοσης Αδειών, για τετράμηνη αναστολή χορήγησης έκδοσης αδειών εγκατάστασης Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας και συναφών εγκαταστάσεων, έως ότου εκδοθεί το πόρισμα της υπό σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής. Επίσης, την αναστολή τοποθέτησης κεραιών, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να απασχολήσουν σύντομα και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, καθότι ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και το ισχύον καθεστώς αδειοδότησης (από υπουργίας Βορίδη) των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν λογαριάζει ούτε μαθητές ούτε και νήπια , πέραν των αγανακτισμένων κατοίκων πυκνοκατοικημένων περιοχών και γειτονιών με χαμηλά κτίρια. Το ασύστολο, δίχως μελέτη και υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού «μπαράζ» τοποθέτησης κεραιών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη, ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών. Οι κεραίες τοποθετούνται συνήθως υπό το καμουφλάζ καμινάδων και ο μόνος τρόπος άμυνας των κατοίκων, των φορέων τους και του Δήμου, είναι ο εντοπισμός και η καταγγελία πολεοδομικών παραβάσεων στα κτίρια που αυτές εγκαθίστανται. Έλα όμως που μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων, και οι κεραίες επανεγκαθίστανται….
«Πάρκα κεραιών» σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές
Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την κεραία σε διώροφη οικία επί της οδού Περγάμου 33, στη Νέα Ερυθραία, σε απόσταση 35 μέτρων από το 2ο Νηπιαγωγείο, 135 μέτρων από το 2o Δημοτικό Σχολείο και κοντά σε άλλους χώρους συνάθροισης κοινού (τοπικό παράρτημα Προσκόπων). Η άδεια ανακλήθηκε με την υπ’ αριθμό 5131-14/09-07-2014 απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας, καθώς στο κτήριο διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, αλλά η κεραία ετοιμάζεται να επανεγκατασταθεί, μετά την τακτοποίηση του αυθαιρέτου. Και φυσικά είναι και αρκετές άλλες πρόσφατες περιπτώσεις, όπως επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και σε άλλες γειτονιές, αλλά και τα «πάρκα κεραιών» που ξεφυτρώνουν εντός του αστικού ιστού και πλησίον κέντρων εμπορίου, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, με αυξημένες ανάγκες κάλυψης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως στο εμπορικό τρίγωνο Ελ. Βενιζέλου – Χαρ. Τρικούπη και Στροφυλίου.
Ενημέρωση για το πώς μπορούν να κινηθούν οι τοπικές αρχές, οι κάτοικοι και οι φορείς τους απέναντι σε εταιρείες – κολοσσούς που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση, βάσει του ευνοϊκού γι’ αυτές νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας, «με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν κεραίες σαν τα μανιτάρια», ζήτησε ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας, Μιχάλης Καυγαλάκης, από τον καθηγητή και με καταγωγή από την πόλη τους, Λουκά Μαργαρίτη, ο οποίος παρέστη στην προηγούμενη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου. «Το θέμα της επικινδυνότητας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι περίπλοκο. Άγνωστες είναι και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο. Υπάρχουν κεραίες που λειτουργούν παράνομα. Τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αυξάνονται διαρκώς για να καλύψουν τις ανάγκες των δικτύων αλλά και λόγω χρήσης νέων τεχνολογιών. Την ίδια ώρα κεραίες για τις οποίες είχε ανακληθεί η άδεια τους, αδειοδοτούνται εκ νέου, όπως συμβαίνει με την κεραία της οδού Περγάμου, παρά τον αγώνα Δήμου και κατοίκων. Βάσει του νόμου Βορίδη, όχι μόνο μπορούν να εγκατασταθούν κεραίες, ανεξαρτήτως αν το κτίριο είναι νομίμως υφιστάμενο, αλλά και μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων», τόνισε ο κ. Καυγαλάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Δήμητρα Δελή, έκανε λόγο για κινητοποίηση των κατοίκων που θα πρέπει να συστήσουν επιτροπές, αλλά για και άμεση πολιτική πίεση μέσω τοπικών βουλευτών και επερωτήσεών τους στη Βουλή, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.