Από τη σύναψη της συνεργασίας του Δήμου Κηφισιάς με το ΕΒΕΑ για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας… στην πρακτική εφαρμογή!
Από τη σύναψη της συνεργασίας του Δήμου Κηφισιάς με το ΕΒΕΑ για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας… στην πρακτική εφαρμογή! Ο Δήμος Κηφισιάς καλεί νέες επιχειρηματικές ομάδες, με καινοτόμες ιδέες, που επιθυμούν να επιχειρήσουν σε τομείς όπως: Αγροδιατροφή , Υγεία και Φάρμακα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ,Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, Υλικά – Κατασκευές, Πολιτισμός, Tουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι τουλάχιστον ένα από τα μέλη της κάθε υποψήφιας ομάδας να ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 18 – 40 ετών.
Για το πρόγραμμα «Υποστήριξη Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς» οι υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβάλλονται στο Γραφείο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς (τηλ: 213 2007 213-128-280, Αποστολή αιτήσεων στα e-mails konitopoulou@kifissia.gr, m.ladaki@kifissia.gr, m.latsou@kifissia.gr ).
Υλοποίηση σε 4 βασικά στάδια
Πρώτο στάδιο: Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας σε θέματα του κοινοτόμου επιχειρείν με σκοπό την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων τους . Επιπλέον, θα καθοδηγηθούν για τη συμπλήρωση της φόρμας ένταξης στη Δομή Στήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς.
Δεύτερο στάδιο: Θα αξιολογηθούν οι προτάσεις των υποψηφίων και θα επιλεγούν τα επιχειρηματικά σχήματα που θα ενταχθούν στη Δομή, αφού παρουσιάσουν την ιδέα τους σε ειδική επιτροπή και στο ενδιαφερόμενο κοινό
Τρίτο στάδιο: Τα επιχειρηματικά σχήματα θα φιλοξενηθούν στη Δομή για έξι (6) μήνες .
Τα νεοφυή σχήματα, στο διάστημα αυτό, θα λαμβάνουν δωρεάν Συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο να εξελίξουν την ιδέα τους και να τη μετατρέψουν σε νεοφυή επιχείρηση. Επιπλέον, θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών ομάδων και θα προσφερθούν ευκαιρίες δικτύωσης με Επιχειρηματικούς Αγγέλους και φορείς χρηματοδότησης.
Τέταρτο στάδιο: Οι επιχειρηματικές ομάδες ,με την ολοκλήρωση του προγράμματος φιλοξενίας, θα διαγωνιστούν ώστε να ανακηρυχτούν και να βραβευτούν τα τρία πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά σχήματα.
Η Στρατηγική συνεργασία Κηφισιάς – ΕΒΕΑ
Την έναρξη της συνεργασίας τους ανακοίνωσαν πρόσφατα ο Δήμος Κηφισιάς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (E.B.E.A.) στις αρχές Ιουλίου στον κατάμεστο από πολίτες, καταπράσινο κήπο της Βίλας Κώνστα στη Νέα Ερυθραία. Οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις στον κοινό σκοπό: την ουσιαστική προώθηση με εκπόνηση προγραμμάτων της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η πρωτοποριακή και καινοτόμος συνεργασία, για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισφραγίστηκε με το πρωτόκολλο συνεργασίας που συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Την εκδήλωση που προσέλκυσε πλήθος κόσμου παρουσίασε ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου, ενώ οι εκλεκτοί ομιλητές έδωσαν στο κοινό αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την αναγέννηση της επιχειρηματικότητας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας.
Γιώργος Θωμάκος – δήμαρχος Κηφισιάς
«Ρίχνουμε τον σπόρο της νεανικής επιχειρηματικότητας»
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του μίλησε για την συστηματική δουλειά που γίνεται στον τομέα της επιχειρηματικότητας στον Δήμο Κηφισιάς τα τελευταία δύο χρόνια και τόνισε πως μέσω της παραγωγικής συνεργασίας με το ΕΒΕΑ θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που έχει δημιουργήσει την υποδομή για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Γραφείο Επιχειρηματικότητας και πλήθος διαλέξεων δράσεων και ημερίδων για την ενίσχυση της. Ο κ. Θωμάκος τόνισε επίσης πως με την σημαντική αυτή συνεργασία «ρίχνουμε τον σπόρο της νεανικής επιχειρηματικότητας και ο σπόρος θα βλαστήσει δίνοντας καρπούς, τους καρπούς της νεανικής επιχειρηματικότητας». Κάλεσε μάλιστα τους ενδιαφερόμενους να τολμήσουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη και να εμπιστευτούν τις δυνάμεις με αρωγό στην προσπάθεια τους τον Δήμο Κηφισιάς. Κλείνοντας ο δήμαρχος Κηφισιάς επεσήμανε ότι η καινοτομία των επιλεγμένων δράσεων θα λειτουργήσει ως κοιτίδα τέτοιες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της αισιοδοξίας για την πορεία της χώρα μας.
Κωνσταντίνος Μίχαλος – πρόεδρος ΕΒΕΑ
Στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας σήμερα. Σε μια εποχή όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται σταθερά πάνω από 50%, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από νέες ιδέες, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέα, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για να βρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης. Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι το ΕΒΕΑ, εργάζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω αυτόνομων πρωτοβουλιών, άλλα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κύριος σκοπός είναι η υπέρβαση μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Το ΕΒΕΑ παρέχει, εκτός από τη φιλοξενία και την παροχή γραμματειακής υποστήριξης, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών: διάγνωση αναγκών και παροχή δωρεάν εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης, δράσεις επιμόρφωσης, ενημέρωσης και δικτύωσης, αλλά και υποστήριξη στην αναζήτηση επενδυτών.
Πρωτοπόρος ο Δήμος Κηφισιάς
Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, Χάρης Λαμπρόπουλος, μίλησε για την πρωτοπορία του Δήμου Κηφισιάς καθώς είναι ο πρώτος δήμος στην χώρα που υλοποιεί μια τέτοια δράση, ενώ παράλληλα τόνισε πως έχουμε την δυνατότητα μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών να αξιοποιήσουμε το υψηλότατο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, το οποίο μένει αναξιοποίητο και τα οφέλη του απολαμβάνουν άλλες χώρες χωρίς να έχουν επενδύσει σε αυτό.
Στόχος η κινητοποίηση κατοίκων και επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος της MCK PRISMA Συμβουλευτική Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο τελικός σκοπός του προγράμματος Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς είναι να κινητοποιηθεί όλη η πόλη, οι δημότες της, οι επιχειρήσεις και οι φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα δημιουργικότητας και αισιοδοξίας για τη νεανική και τη νέα επιχειρηματικότητα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι παραβρισκόμενοι παρακολούθησαν δύο νεανικές επιχειρηματικές ομάδες, με επικεφαλής τους Δημήτρη Τσούκλερη της Nanovis και τον Παναγιώτη Καρακίτσιο της Geomisο. Παρουσίασαν το πλαίσιο της επιχειρηματικής επώασης, επιτάχυνσης και συνεργασίας που οδήγησε τις ιδέα τους να μετατραπούν σε επιχειρήσεις. «Μπήκαμε ερευνητές και βγήκαν επιχειρηματίες» μέσω της συμβουλευτικής καθοδήγησης, της επιχειρηματικής κατάρτισης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών του ΕΒΕΑ, τόνισαν οι δύο νέοι.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Στάθης Γρίβας, συντονιστής της ΟΜ Κηφισιάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Νικολάου Βούτση, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο βουλευτής του Ποταμιού Γεώργιος Μαυρωτάς.
Βαγγέλης Αυλήτης – αντιδήμαρχος επιχειρηματικότητας
Η αξία του επιχειρείν
Ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Βαγγέλης Αυλήτης, έκλεισε την βραδιά υπενθυμίζοντας την σημασία του «Επιχειρείν». Σύμφωνα με τη διατύπωση του Τόμας Έντισον, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις 1000 αποτυχημένες προσπάθειες να κατασκευάσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα απάντησε ότι επρόκειτο για μία εφεύρεση χιλίων βημάτων προτού τελειοποιηθεί. «Οι δυσκολίες είναι μέρος της τελικής νίκης, τολμήστε, επιχειρήστε…» τόνισε ο κ. Αυλήτης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κηφισιάς Ζεράρ Καραβάνης, οι Αντιδήμαρχοι Κηφισιάς Σίσσυ Παπασπύρου, Δημήτρης Λιανός, Μιχάλης Καυγλάκης, Χρήστος Καλός και Διονύσου Ηλίας Υφαντής, ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζέτη Κασιμάτη, Έφη Κούτση, Μαρία- Χριστίνα Τσιάμα, Πόλυ Αστερίου, Σάντυ Πατρινού, Απόστολος Κασιούρας, Αχιλλέας Κουρέπης, Γιώργος Κομιανός, Νικήτας Κόκκαλης, , Γιώργος Σκορδίλης, ο κοινοτικός σύμβουλος Κηφισιάς Δημήτρης Σύριος, εκπρόσωποι τραπεζών, του επιχειρηματικού κόσμου του Δήμου, δημοσιογράφοι πλήθος συμπολιτών, οι οποίοι ενθουσιάσθηκαν από την πρωτοβουλία του Δήμου.