Εκδηλώσεις μνήμης προγραμματίζονται την Κυριακή 16/10 από το Σωματείο «Καπετάν Μίκης Ζέζας», ενώ ο Δήμος Κηφισιάς θα διαθέσει κονδύλι ως συνεισφορά για την εξαγορά της ιστορικής οικίας.
Η συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση/αξιοποίηση της οικίας – μνημείου του Παύλου Μελά, στην Κηφισιά, επί της οδού Τατοΐου 50, παίρνει σάρκα και οστά με τη σύσταση του Σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας». Οι εκδηλώσεις μνήμης που προγραμματίζονται αυτήν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Όπως ανακοίνωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου Κηφισιάς θα εγγραφεί κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ ως συνεισφορά για να εξαγοραστεί η ιστορική οικία και να αξιοποιηθεί για το λόγο που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, ενώ σχετικά με το συνολικό τίμημα, γίνονται ήδη προσπάθειες να εξασφαλιστεί μέσω χορηγιών.
Οι προσπάθειες για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά ξεκίνησαν εδώ και 15 χρόνια και κατέληξαν στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να ανακηρυχθεί σε Μνημείο. Φαίνεται όμως, πως το κράτος αδυνατεί να κάνει το παραμικρό για τη σωτηρία του. Μια μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα από την Κηφισιά, ξεκίνησε τον αγώνα για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου, ιδρύοντας τον φορέα, τον οποίον καλούν όλους να πλαισιώσουν.
Εκδηλώσεις μνήμης
Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται Μνημόσυνο του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου και θα χοροστατήσει μητροπολίτης κ. Κύριλλος. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τα μέλη του Σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας», στον ανδριάντα του ήρωα, στην πλατεία Κεφαλαρίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 19:00, οργανώνουν εκδήλωση (Πινακοθήκη Κουβουτσάκη – Λεβίδου 11) με ομιλητή τον ιστορικό και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη.
Όπως τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννης Π. Μελάς, ως εκπρόσωπος της συλλογικής προσπάθειας για τη διάσωση της οικίας-μνημείο του Παύλου Μελά στην Κηφισιά: «Οι προσπάθειες για τη διάσωση της Οικίας- Μνημείου Παύλου Μελά επί της οδού Τατοΐου 50 στην Κηφισιά – Αττικής, ξεκίνησαν εδώ και περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και κατέληξαν ευτυχώς εις τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο οποίος πρότεινε εις τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά και με σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου υπεγράφη απόφαση του Υπουργείου η οποία και ανακήρυξε την οικία Παύλου Μελά σε Μνημείο. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι πέρα από κάθε ευαισθητοποίηση οιουδήποτε πατριώτη για τέτοιου είδους πράξεις οφειλής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες μας, ο Νόμος προβλέπει ούτως η άλλως την προστασία των Μνημείων που είναι νεότερα του 1830. Και τούτο, για λόγους ιστορικούς, πατριωτικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και οπωσδήποτε για λόγους απότισης τιμής προς τον λόγο δια τον οποίο και υπάρχει το εκάστοτε μνημείο».
Η σημερινή εικόνα του εκθέτει την Ελλάδα
«Η σημερινή κατάσταση της οικίας-μνημείου του ένδοξου Μακεδονομάχου εκθέτει δυστυχώς την Ελλάδα μας κατά τρόπο κραυγαλέο μέχρι και βάναυσο. Είναι λοιπόν αδιανόητο, εμείς σήμερα να παραμένουμε αδρανείς για την εγκατάλειψη ενός τέτοιας εθνικής σημασίας μνημείου και, μάλιστα, ενόψει των τόσο δύσκολων στιγμών που η πατρίδα μας περνά αυτήν την εποχή. Φαίνεται πάντως ότι κράτος μας αδυνατεί να κάνει το παραμικρό για τη σωτηρία του μέγιστου αυτού μνημείου της απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας και είναι θλιβερό αυτό το γεγονός», υπογραμμίζει ο κ. Μελάς και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν:
«Έτσι λοιπόν, μια μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα ξεκινήσαμε τον αγώνα, ιδρύοντας έναν φορέα για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου, αλλά και της τιμής και μνήμης που οφείλονται στον μεγάλο ήρωα. Τον φορέα μας ονομάσαμε ‘‘Καπετάν Μίκης Ζέζας’’, ζωντανεύοντας και πάλι το θρυλικό όνομα που χρησιμοποίησε ο Παύλος Μελάς για να μη φανερωθεί η προετοιμασία του για τον μεγάλο αγώνα στα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάντοτε Έλληνες με υψηλά ιδανικά και αισθήματα μεγάλης αφοσίωσης στη γλυκιά μας πατρίδα και με αυτές τις σκέψεις σας καλούμε τώρα να συμπράξετε μαζί μας για τη διάσωση του σπιτιού, από το οποίο ένα ξημέρωμα του Αυγούστου στα 1904, ο μεγάλος αγωνιστής ξεκίνησε για να γράψει την μεγάλη ιστορία του Μακεδονικού αγώνα και να αποθέσει συνάμα τη ζωή του στα ιερά εκείνα χώματα».
Να το διασώσουμε από βέβαιη κατάρρευση
«Πρωταρχικός μας σκοπός θα είναι η εξεύρεση χορηγών πάσης οικονομικής μικρής ή μεγαλύτερης δυνατότητας, για να προλάβουμε έστω και την τελευταία στιγμή, τη διάσωση του μνημείου από βέβαιη κατάρρευση που εάν ο μη γένοιτο συμβεί, θα σημάνει συγχρόνως, όχι μόνον την εθνική μας ντροπή αλλά και την έκφραση προδοσίας του ένδοξου αγώνα του ήρωα και όλων των άλλων τόσων και τόσων πατριωτών που πολέμησαν για το μεγάλο όραμα που έγινε πραγματικότητα. Από τον κ. Πάνο Ραυτόπουλο, αρχιτέκτονα, έχουμε ήδη τις απόψεις του για τη διάσωση της οικίας-μνημείο. Συμβουλευόμαστε περί το νομικό μέρος της προσπάθειάς μας τον Δρ. Μαρίνο Παπαδόπουλο, δικηγόρο και για τη συλλογή οικονομικών πόρων έχουμε ήδη προβεί στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του υπό σύσταση νομικού προσώπου στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία ΛΤΔ με αριθμό IBAN CY91 0020 0195 0000 3570 2230 2774 (SWIFT CODE: BCYPCY2N) δια του συμβούλου Επιχειρήσεων κ. Δημητρίου Αγγελίδη, ταμία.
Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα καλωσορίσουμε στην προσπάθειά μας τους Έλληνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους αδελφούς μας από την διασπορά που θα προστρέξουν να κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα. Θα έχουμε τότε κάνει το καθήκον μας, αναδεικνύοντας την ιστορική οικία-μνημείο του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά σε έναν μεγάλο σταθμό της Μεγάλης μας Ελλάδας, όπως άλλωστε αξίζει στον Παύλο Μελά και όλους όσους έδωσαν τον μεγάλο αγώνα. Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράστασή σας και θα περιμένουμε την ανταπόκρισή σας».