Με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στην Κηφισιά, όταν ο οδηγός και η συνοδός σχολικού λεωφορείου ξέχασαν επί τουλάχιστον έξι ώρες ένα πεντάχρονο αγόρι στο όχημα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς, επανέλαβε την αγωνία του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μετακινούνται οι μαθητές και κατέθεσε συγκεκριμένες απαιτήσεις από την Πολιτεία πάνω στο θέμα αυτό.
«Είναι επιτακτικό», σημείωσε η Ένωση, «να αναδειχθεί η σημασία της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους και στις σχολικές εκδρομές.
Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες του serial «της απουσίας μετακίνησης των μαθητών ακόμη και ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε διάφορες περιοχές”.
Τι γίνεται όμως με το ζήτημα της ασφάλειας στις μετακινήσεις των μαθητών;
Ποιος ελέγχει και πόσο αποτελεσματικά τις εταιρείες των λεωφορείων για το αν συμμορφώνονται με την νομοθεσία;
Ποιος ελέγχει και πότε αν οι οδηγοί και συνοδοί πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν ακόμη και έκτακτα συμβάντα;
Ποιος και πότε οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για το προσωπικό των λεωφορείων δίνοντας έμφαση τόσο σε σενάρια ρουτίνας όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εξοπλίζοντας τους με ενημερωμένες γνώσεις, βελτιωμένες δεξιότητες και προορατική νοοτροπία, για να εκπληρώσουν το κρίσιμο καθήκον τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών που τους ανατέθηκε η φροντίδα;
Υπάρχει σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης σε όλα τα λεωφορεία που μετακινούν μαθητές όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία;
Γιατί δεν λειτουργεί σύστημα ψηφιακής επιβεβαίωσης για την παραλαβή και παράδοση των μαθητών, ενημερώνοντας παράλληλα τους κηδεμόνες τους;
Ο κατακερματισμός που υπάρχει και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας, με το να μεταφέρονται αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες είτε έχουν να κάνουν με την μετακίνηση των μαθητών, την συντήρηση των σχολείων, τον εξοπλισμό, όπου μαζί με την υποχρηματοδότηση όχι μόνο υποβαθμίζει την ποιότητα αλλά γίνεται ένα εγκληματικό μείγμα και δίνει το άλλοθι της μη ανάληψης ευθύνης.
Την ίδια ώρα βλέπουμε τεράστια ποσά να δαπανούνται για τις σχολικές μεταφορές και πάλι όμως το πρόβλημα να μην λύνεται. Με αυτά τα χρήματα -τόσα χρόνια- θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί στόλος σχολικών λεωφορείων σε επίπεδο Περιφέρειας, οδηγοί και κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνοδοί, ώστε να λυθεί δια παντός το ζήτημα των μεταφορών, και επιπλέον να έχουν εξασφαλιστεί λεωφορεία για σχολικές εκδρομές και άλλες δραστηριότητες.
Οι γονείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική «πάμε κι όπου βγει», ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας.
Οι γονείς απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεσα και “χωρίς τσιγκουνιές” σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών, είτε πρόκειται για σχολικές εκδρομές είτε για τη μετακίνηση από και προς το σχολείο.
Συγκεκριμένα απαιτούμε:
– Ενιαίο κρατικό φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών – όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους και στις περιφέρειες.
– Μαζικούς διορισμούς, τώρα, μόνιμου εκπαιδευτικού, υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού, προτεραιότητα στα σχολεία ειδικής αγωγής.
– Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τα ΜΜΜ. Η δημόσια ασφαλής δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν χωράει στη λογική της ανταποδοτικότητας.
– Οι περιφέρειες να αξιοποιήσουν όλους τους πόρους που μπορούν να διατεθούν (από τους υπάρχοντες ΚΑΠ, προγράμματα ΕΣΠΑ, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση) για να αποκτήσουν ίδια μέσα για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών. Να προβούν σε διαπιστώσεις πράξεις για να μπουν τα απαραίτητα δρομολόγια χωρίς καμία καθυστέρηση.
– Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους.
– Σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 – ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020.
– Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
– Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
– Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
– Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.»
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook