«Στοίχημα» η είσοδος στην αγορά εργασίας
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, «στοίχημα» και επιβράβευση μαζί για τους νέους φοιτητές, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειές τους και ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αποτελεί η είσοδός τους σε μερικά χρόνια στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο με πολύ έντονα τα στοιχεία του ανταγωνισμού, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, όπου η ανεργία «χτυπάει κόκκινο», ιδίως στις νεαρότερες ηλικίες, οι νέοι της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, φαίνεται ότι έχουν σοβαρότερες πιθανότητες επιτυχίας, βγαίνοντας μετά τις σπουδές τους στην αγορά εργασίας, σε σχέση τουλάχιστον με άλλους συνομηλίκους τους στην Περιφέρεια Αττικής, καθότι η ανεργία και στις τρεις δημοτικές ενότητες εκτιμάται μόλις στο 4,67% του συνολικού πληθυσμού.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία απασχόλησης που περιέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Κηφισιάς, στο πλαίσιο κατάρτισης του Επιχειρησιακού του Προγράμματος, το οποίο θα προσδιορίζει τις νέες δράσεις που θα υλοποιήσει τα έτη 2015-2019. Την ίδια στιγμή ο υψηλότερος αριθμός ανέργων που αναζητούν εργασία εμφανίζεται στην Περιφέρεια Αττικής με 282.309 άτομα (το 34,90% των ανέργων).
Γενικότερα, σε επίπεδο πληθυσμού, παρατηρείται μία αρκετά ανοδική αύξησή του στον καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς, κατά τη δεκαετία 1991-2001 σε ποσοστό 18,38%, ενώ τη δεκαετία 2001-2011 το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού μειώθηκε σε 7,13%. Η ηλικιακή κατανομή κινείται σε παραπλήσια επίπεδα και στις τρεις δημοτικές ενότητες, επομένως, και στο σύνολο του Δήμου, με κυρίαρχο και υψηλότερο το ποσοστό ηλικιών ανάμεσα 25-39 και 40-54, δηλαδή, των ηλικιών που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία. Όσον αφορά στην πληροφόρηση που προκύπτει από την εξέταση των προαναφερόμενων δεικτών:
Ο δείκτης γήρανσης (αναλογία πληθυσμού 65 ετών προς πληθυσμό ηλικίας 0-14) εμφανίζεται υψηλότερος στη δημοτική ενότητα της Κηφισιάς, επομένως, υπερτερεί η ηλικιακή ομάδα των εξήντα πέντε και άνω. Ο δείκτης εξάρτησης (αναλογία πληθυσμού εξαρτώμενων ατόμων – ατόμων που δεν συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία – προς τον παραγωγικό πληθυσμό) εμφανίζεται υψηλότερος στις δημοτικές ενότητες της Κηφισιάς και της Εκάλης. Όπως επισημαίνεται σχετικά, «εάν παραμείνει υψηλός, σε συνδυασμό και με τον υψηλό δείκτη γήρανσης, δημιουργεί ανησυχία για το συνολικά αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού μεγαλύτερων ηλικιών, που τείνει να υπερισχύσει των υπολοίπων».
Ο δείκτης αντικατάστασης (αναλογία πληθυσμού που εισέρχεται στην παραγωγική διαδικασία προς τον πληθυσμό που εξέρχεται από αυτήν) είναι υψηλότερος στη δημοτική ενότητα της Ερυθραίας, δηλαδή, ο αριθμός των ατόμων που εισέρχεται στην παραγωγική διαδικασία είναι μεγαλύτερος από αυτόν που εξέρχεται και εξισορροπεί τα ποσοστά των δύο άλλων ενοτήτων.
Τα ποσοστά ανεργίας
Από την ανάγνωση των αριθμών των ανέργων του Δήμου Κηφισιάς ανά κλάδο δραστηριότητας (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, ίδια επεξεργασία) που έχουν κατανεμηθεί στους πίνακες προκύπτει ότι :
Ο κλάδος με τους περισσότερους άνεργους (556 κι από τις τρεις δημοτικές ενότητες) είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Ο δεύτερος κλάδος 228 και από τις τρεις δημοτικές ενότητες είναι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες. Εδώ υπάγονται κατηγορίες όπως νομικοί, λογιστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κτηνίατροι και διαφημιστές, καθώς και άλλες επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.
Ο τρίτος κλάδος (222 κι από τις τρεις δημοτικές ενότητες) είναι η μεταποίηση. Εδώ υπάγονται εταιρείες βιομηχανίας τροφίμων, εταιρείες ποτοποιεία, εταιρείες παραγωγής προϊόντων καπνού, κατασκευή ειδών ένδυσης κ.α.
Ο τέταρτος κλάδος (179 κι από τις τρεις δημοτικές ενότητες) είναι οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, δηλαδή, ξενοδοχεία, ξενώνες και παρόμοια καταλύματα, καθώς και εστιατόρια, καφετέριες, τροφοδοσίες εκδηλώσεων (catering) κ.α.
Συνολικά το ποσοστό των ανέργων, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό στον Δήμο Κηφισιάς, που αποτυπώθηκε στην τελευταία απογραφή 2011και σύμφωνα με την παροχή πληροφοριών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Απρίλιο 2015, ανέρχεται σε 4,67% και ειδικότερα σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων: Κηφισιά 2.422 άνεργοι (5,12%), Νέα Ερυθραία 902 άνεργοι (5,00%), Εκάλη 168 άνεργοι (2,85%).