«Ασφαλώς και θα όριζα ∆ημοτικό Συμβούλιο την ίδια ημερομηνία και την επόμενη χρονιά, καθώς τέτοιες συνεδριάσεις αποτελούν γιορτή της ∆ημοκρατίας και γι’ αυτό θα πρέπει να τους αποδίδεται η δέουσα τιμή» ήταν η τοποθέτηση της δημάρχου Νέας Ερυθραίας Βασιλικής Ταμβάκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Τρίτη, μετά από το επεισοδιακό ∆ημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου.
Η δημοτική αρχή καταδίκασε τη συμπεριφορά των περίπου 20 ατόμων που παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων καθώς, όπως υποστήριξε, «προπηλάκισαν, έβρισαν, χλεύασαν και έφτυσαν μέλη της διοίκησης». Ειδικότερα, η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας ανέφερε ότι τον πρόεδρο του ∆ημοτικού Συμβουλίου τον προπηλάκισαν και προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να ανοίξει την αίθουσα, τη δήμαρχο τη χειροκροτούσαν ειρωνικά, τη χλεύαζαν και της φώναζαν «ντροπή σου», όπως επίσης και στους αντιδημάρχους, ενώ τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Παντελή Χριστοδούλου τον έφτυσαν οι κ.κ. Τσαγκάρης και Μουστάκη, οι οποίοι παράλληλα, είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε «Ντροπή δήμαρχε να γίνει ∆ημοτικό Συμβούλιο την ημέρα αυτή». Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν την ένταση ήταν η επικεφαλής της παράταξης «∆ημοτική Αναγέννηση» Αργυρώ Πετούση, της παράταξης «∆υνάμεις για μια Ερυθραία Νέα» Κατερίνα Μουστάκη, της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» Ιωάννης Τσαγκάρης, καθώς και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συνεργασία για την πρόοδο της Ερυθραίας» Αντώνης Ελευθεράκης.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύει ότι οδήγησε τις συγκεκριμένες παρατάξεις σε αυτές τις ενέργειες, η κ. Ταμβάκη απάντησε: «Ο λόγος είναι μικροπολιτικές και άκρατες φιλοδοξίες». Η δήμαρχος ανέφερε, ακόμα, ότι η ίδια παραχώρησε το μικρόφωνο σε όποιον ήθελε να μιλήσει για την ημέρα του Πολυτεχνείου, δίνοντας την ευκαιρία διαλόγου μεταξύ των ατόμων που παραβρίσκονταν στον χώρο της συνεδρίασης. Ωστόσο, η άρνησή τους να μιλήσουν δημοσίως για αυτή τη ημέρα, απέδειξε, όπως ισχυρίστηκε, ότι δεν τους ενδιέφερε πραγματικά η απόδοση τιμής σε αυτήν, αλλά ότι είχαν έρθει αποφασισμένοι για να κατηγορήσουν και να προκαλέσουν φασαρία.
Η κ. Ταμβάκη δήλωσε, ακόμα, ότι η διοίκηση σέβεται την γνώμη τής εν προκειμένω ομάδας, όπως θα σεβόταν και την -με οποιονδήποτε άλλο τρόπο- εκδήλωση διαμαρτυρίας της, αλλά ότι δεν πιστεύει ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν την προσωπική αντίληψη τους στους υπολοίπους. Τα μέλη της διοίκησης ισχυρίστηκαν ότι «εμφορούμενοι από τις αρχές και αξίες της ελεύθερης εκδήλωσης, έκφρασης και σκέψης κάθε πολίτη και κάθε ∆ημοτικού Συμβουλίου, ο καθένας έχει το δικαίωμα να τιμήσει, όπως επιθυμεί την ημέρα του Πολυτεχνείου» και δήλωσαν ρητά: «∆εν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητεί τη φιλοπατρία μας, την προσήλωση και τον σεβασμό μας στις αρχές και τις αξίες της ∆ημοκρατίας». Τέλος, μέλη της διοίκησης θέλησαν να τονίσουν ότι υπήρχαν κάτοικοι, οι οποίοι είχαν προσέλθει στο ∆ημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσουν θέματα της ημερήσιας διάταξης που τους αφορούσαν, για να έρθουν αντιμέτωποι με τα προαναφερόμενα επεισόδια, μένοντας άναυδοι και, βέβαια, καταδικάζοντάς τα.
Αμάλθεια Καραλή