Σε μια πρώτη αποτίμηση των Συνοικιακών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία, προχωρά η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, που παρενέβη και τοποθετήθηκε στις εν λόγω διαδικασίες. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της:
Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δυο συνοικιακές συνελεύσεις που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς. Η πρώτη έγινε στις Εργατικές Πολυκατοικίες, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και η δεύτερη στη Νέα Ερυθραία, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Στις συνελεύσεις παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσούλος, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι, μέλη μαζικών φορέων και κάτοικοι.
Η παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς
Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς συμμετείχε στις συνελεύσεις και τοποθετήθηκε με παρεμβάσεις μελών και φίλων της για την ίδια την ουσία και τη λειτουργία των συνελεύσεων και για τα κεντρικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, στα οποία ο δήμος μπορεί και πρέπει να έχει λόγο. Η ουσία των παρεμβάσεων ήταν η εξής:
Ο θεσμός των Συνοικιακών Συνελεύσεων
Η ίδια η πραγματοποίηση των συνελεύσεων αποτελεί θετικό γεγονός. Το αν αυτές θα κατοχυρωθούν ως μορφή άμεσης δημοκρατίας, μέλει να αποδειχθεί. Γιατί κάτω από το ίδιο όνομα, μπορούν να υπάρξουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Το αρνητικό σενάριο θα είναι οι Συνοικιακές Συνελεύσεις να αποτελέσουν:
- Επετειακές – προπαγανδιστικές διαδικασίες προβολής δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και παραγόντων, χωρίς καμία ουσία.
- Που θα αφήνουν απ’ έξω τα κρίσιμα και τα μεγάλα θέματα της περιοχής (πχ. διόδια ή εργοστάσιο βιομάζας).
- Που θα προχειρολογούν, αν δεν παρουσιάζονται εγκαίρως και από πριν στη συνέλευση ολοκληρωμένες εισηγήσεις για διαβούλευση φορέων και πολιτών.
- Που θα καταντήσουν μονόλογοι των τάχα ειδικών, και θα αποκλείουν χωρίς εξηγήσεις (ή με πρόχειρους αφορισμούς) κρίσιμα ζητήματα,ενώ θα επικεντρώνουν σε όσα συμφέρουν την τοπική (και όχι μόνο) εξουσία.
- Που ως εκ τούτου δε θα αποφασίζουν, αλλά θα υφαρπάζουν τη συναίνεση των παρόντων για προπαγανδιστικούς λόγους.
- Που για τους παραπάνω λόγους θα εκφυλισθούν και τελικά θα σταματήσουν. Δε θα φταίει ο κόσμος όμως τότε γι αυτό!
- Πρέπει οι συνελεύσεις να είναι τακτικές (π.χ. κάθε τρίμηνο)ή μήπως ευκαιριακές; Θα μπορούν να γίνονται και έκτακτα όταν υπάρχουν μεγάλα θέματα προς αντιμετώπιση; Για παράδειγμα, αν το μεγάλο θέμα της κατασκευής εργοστασίου βιομάζας στην Κηφισιά είχε τεθεί για συζήτηση σε Συνοικιακές Συνελεύσεις, θα μπορούσε ο εκάστοτε δήμαρχος να αγνοήσει τη βούληση των κατοίκων και να προσπαθήσει να περάσει στα κρυφά το ζήτημα, όπως προσπάθησε αρχικά ο προηγούμενος δήμαρχος; Ή για το θέμα των διοδίων: Μπορεί να φανταστεί κανείς καλύτερη μέθοδο προετοιμασίας των κινητοποιήσεων από 10 συνοικιακές συνελεύσεις των 100 ατόμων που να οργανώνουν την κινητοποίηση όλων των κατοίκων επί μια εβδομάδα;
- Ποιος θα συγκαλεί τη συνέλευση και πως αυτή θα μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως από κατοίκους (π.χ. με υπογραφές);
- Πρέπει να προσκαλούνται εκτός από κατοίκους και οι φορείς της συνοικίας; Για να δημιουργηθεί κλίμα ενός γόνιμου δικτύου φορέων της πόλης που θα γνωρίζονται, θα διαλέγονται, θα συνεργάζονται αλλά και θα μπορούν να διαφωνούν με επιχειρήματα;
- Πρέπει τα θέματα να είναι γνωστά από πριν, με προτάσεις και την τεκμηρίωσή τους γνωστές; Χρειάζεται προηγούμενη διαβούλευση για σοβαρά θέματα, και υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό;
- Θα πρέπει να προβλέπεται εκπροσώπηση των συνελεύσεων στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητούνται αντίστοιχα θέματα; Πώς θα γίνεται αυτή;
- Θα συνδέονται οι συνελεύσεις με τα συνοικιακά συμβούλια και την όλη δομή του δήμου και με ποιο τρόπο;
- Θα μπορούν οι συνελεύσεις να αποφασίζουν ή απλώς θα συζητούν;
- Εργοστάσιο Βιομάζας: Η προηγούμενη διοίκηση κράτησε αρχικά ευνοϊκή στάση στην «επένδυση», προσπάθησε να αποκρύψει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, και μόνο κάτω από την πίεση των δημοτών αναγκάστηκε να τοποθετηθεί κατά της κατασκευής του εργοστασίου. Αποκορύφωμα ήταν η απόρριψη της προσφυγής του Δήμου από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμης! Ευτυχώς που το συντονιστικό φορέων της περιοχής, με την Επιτροπή Αγώνα να συμμετέχει σ’ αυτό και πρακτικά και οικονομικά, μη έχοντας εμπιστοσύνη στο δήμο, είχε κάνει κι αυτό προσφυγήμε χρήματα που έβαλαν τα μέλη των φορέων από την τσέπη τους. Ο δήμος οφείλει να στηρίξει την προσφυγή αυτή, οικονομικά, νομικά, πολιτικά αλλά και με τις υπηρεσίες του.
- Διόδια: Ο εργολάβος κατέθεσε πρόσφατα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή διοδίων από τη Μεταμόρφωση και πάνω. Ο Δήμος οφείλει να κάνει εμπρόθεσμα ένσταση, και να αντιταχθεί με κινητοποιήσεις και όλα τα μέσα που διαθέτει στην κατασκευή τους, που θα χειροτερεύσει δραματικά την κατάσταση της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το δήμο, και θα φυλακίσει τους δημότες στα σπίτια τους.
- Κατάργηση δημοτικών τελών σε ανέργους: Το αίτημα είχε ξαναμπεί στο δημοτικό συμβούλιο και απορρίφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση. Ο δήμος πρέπει να πάρει καθαρή θέση αν έχει την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο ή όχι. Γιατί τα νομικά εμπόδια μπορούν να παρακαμφθούναν υπάρξει πολιτική βούληση. Θα επανέλθουμε…
- Στήριξη του δήμου σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος – νερού καθώς και κατασχέσεις: Κατά τη διάρκεια του χαρατσιού στη ΔΕΗ το 2012, ο δήμος, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα και άλλων φορέων και πολιτών, στάθηκε αρωγός επανασυνδέοντας και αυτός το ρεύμα σε περιπτώσεις διακοπής. Το πρόβλημα έκτοτε μεγάλωσε, αφού πολλοί πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη αξία του ρεύματος ή του νερού, ενώ αρκετοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, ιδίως με τα μέτρα που σχεδιάζονται για τις αρχές Γενάρη. Ο δήμος πρέπει να βρεθεί στο πλάι των δημοτών, με τη νομική του υπηρεσία παρούσα, τους τεχνικούς του έτοιμους για επανασυνδέσεις και τη στήριξη κινητοποιήσεων κατά των κατασχέσεων, όποτε χρειαστεί.
Page 1 of 2