Θετική η ανταπόκριση του κόσμου
Θετική ήταν και η ανταπόκριση της πλειοψηφίας των κατοίκων, που είδαν τη βιβλιοθήκη ως ένα τρόπο να γνωριστούν με άλλους φίλους της ανάγνωσης, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης κάποιου βιβλίου.
«Ο κόσμος μαζεύεται γύρω από τη βιβλιοθήκη τα απογεύματα δίνοντας ζωή στο κέντρο της Κηφισιάς», επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου, «γι’ αυτό και θα θέλαμε να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Κηφισιάς, όπως στο Κεφαλάρι, στη Νέα Ερυθραία και στην Εκάλη».
Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που αρχικά αντιμετώπισαν το όλο εγχείρημα με καχυποψία, λόγω της μη καταβολής χρηματικού αντιτίμου και φύλαξης. «Υπήρξαν αρνητικά σχόλια αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει εύρυθμα η βιβλιοθήκη, τα οποία κάποιοι κάτοικοι εξέφρασαν στα εγκαίνιά της, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουνίου, παρουσία του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη», ανέφερε ο κ. Αμπατζής.
Παράλληλα, στα σχέδιά τους ήταν η πραγματοποίηση μίας εκδήλωσης όπου συγγραφείς και άνθρωποι των γραμμάτων γενικότερα θα παρουσίαζαν τα βιβλία αλλά και τις ιδέες τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν στάθηκε εφικτό μέχρι στιγμής, λόγω της μη χορήγησης άδειας από τον Δήμο, αλλά όπως μας είπε η κ. Ιωαννίδου ευελπιστούν ότι το Σεπτέμβριο, πριν από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, θα είναι σε θέση να το οργανώσουν ακόμη και χωρίς την άδεια, αφού ήδη οι ομιλητές έχουν βρεθεί.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη στη λειτουργία της είναι η αδιαφορία των πολιτών να κολλούν το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο της βιβλιοθήκης σε κάθε βιβλίο που δωρίζουν, με αποτέλεσμα ο κ. Αμπατζής και η κ. Ιωαννίδου να πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι. «Είναι θέμα εξοικείωσης με τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, γι’ αυτό και προσπαθούμε μέσα από τη σελίδα της στο facebook αλλά και στο twitter, να ενημερώνουμε τον κόσμο», τονίζει η κ. Ιωαννίδου.
Μάλιστα ένας από τους τρόπους που έχουν σκεφτεί για τη διάδοση της βιβλιοθήκης είναι και η συνεργασία με καφετέριες που διοργανώνουν συγκεντρώσεις με θέμα το βιβλίο, όπως η «free thinking zone» στο Κολωνάκι, με τις οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης από κοινού.
Αναφορικά με τα βιβλία που μπορεί κάποιος να βρει στα ράφια της βιβλιοθήκης, ποικίλλουν, όπως και οι χρήστες της. Παρ’ όλα αυτά, τα σχολικά και τα παιδικά βιβλία «πολιορκούν» την πρώτη θέση, ενώ αρκετά είναι και τα ξενόγλωσσα. «Θα θέλαμε να παροτρύνουμε τον κόσμο να αφήνει στη βιβλιοθήκη κάθε είδους έντυπο, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Εξάλλου, η βιβλιοθήκη δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να δωρίσει οτιδήποτε δεν χρειάζεται και θα ήθελε να το διαβάσει κάποιος άλλος», προσθέτει η κ. Ιωαννίδου κλείνοντας, τη συζήτησή μας.
Αν μη τι άλλο, αυτή η καινοτόμος και πρωτότυπη πρωτοβουλία αξίζει κάθε στήριξη, τόσο από τους Δήμους όσο και από τους πολίτες και τους χορηγούς, αφού αποτελεί «υπόδειγμα» για μια άλλου τύπου κοινωνική οργάνωση, που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.