Στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης όπου το βιβλίο χάνει καθημερινά έδαφος, δύο νέα παιδιά πεπεισμένα για το αντίθετο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία εναλλακτική βιβλιοθήκη για όλους αυτούς που συνεχίζουν να αγαπούν το βιβλίο και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτό.
Ο λόγος για τον Ελευθέριο Αμπατζή και την Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου, δύο αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Κηφισιά, οι οποίοι αποτελούν τους εμπνευστές της πρωτότυπης αυτής βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο κέντρο της Κηφισιάς, στη διασταύρωση των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου.
Εμείς τους συναντήσαμε από κοντά και μιλήσαμε μαζί τους για το πώς εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της βιβλιοθήκης αλλά και για τα εμπόδια που συνάντησαν στην ολοκλήρωση του σχεδίου τους.
«Στόχος είναι ο κόσμος να έρθει κοντά στο βιβλίο»
Όπως μας είπαν, η ιδέα γεννήθηκε παρατηρώντας αντίστοιχες δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε πόλεις του εξωτερικού, και οι οποίες σημειώνουν εξαιρετική επιτυχία. Έτσι θεώρησαν πως ήταν μία ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί και να προσφέρει στην πόλη κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους πραγματικά έλειπε. «Θεωρήσαμε πως η δημιουργία μίας δωρεάν ανταλλακτικής βιβλιοθήκης θα αποτελούσε την αφορμή για να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στο βιβλίο. Διότι η αίσθηση του να χάνεσαι μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου και να ξεφεύγεις έστω και για λίγα λεπτά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα», υπογραμμίζει η κ. Ιωαννίδου.
Βέβαια, η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς αποτελεί μία εναλλακτική προσέγγιση στον ορισμό της δημόσιας βιβλιοθήκης, αφού το απόθεμά της στηρίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. «Είναι μία βιβλιοθήκη που λειτουργεί χωρίς κανέναν περιορισμό», μας εξήγησε ο κ. Αμπατζής, «αφού ο καθένας μπορεί να φέρει ή να πάρει όσα βιβλία θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ είναι προσβάσιμη στο κοινό 24 ώρες το 24ωρο».
Αυτός είναι ο λόγος που και οι δύο αρχιτέκτονες θεωρούν τη δημιουργία της βιβλιοθήκης ως ένα είδος κοινωνικού πειράματος, που εκτός από τη διάδοση της γνώσης προβάλλει και την έννοια της υπευθυνότητας των πολιτών. «Είναι σαν να έχεις μία δική σου βιβλιοθήκη στο κέντρο της Κηφισιάς την οποία πρέπει να φροντίζεις σαν να την είχες σπίτι σου», επισημαίνει η κ. Ιωαννίδου.
Αναφερόμενοι στα εμπόδια που συνάντησαν στον δρόμο για την υλοποίηση της πρωτότυπης αυτής ιδέας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χρειάστηκαν έξι μήνες προκειμένου να καταφέρουν να στήσουν τη βιβλιοθήκη. «Απευθυνθήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη στον Δήμο Κηφισιάς αφού είμαστε κάτοικοι της περιοχής, και θέλαμε να την έχουμε στη γειτονιά μας. Όμως, η πίεση που χρειάστηκε να ασκήσουμε προκειμένου να μας παραχωρήσουν τον χώρο ήταν πάρα πολύ μεγάλη, τη στιγμή που δεν ζητούσαμε κρατικούς πόρους», δήλωσαν.
Χωρίς κρατικούς πόρους
Και αυτό γιατί η βιβλιοθήκη χρηματοδοτήθηκε από τρεις χορηγούς που δέχτηκαν ύστερα από την παράκληση των δύο νέων να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα η βιομηχανία παραγωγής πλαστικών φύλλων και ειδικών εφαρμογών-κατασκευών Ε. ΣΚΡΙΜΙΖΕΑΣ ΑΒΕΕ με έδρα και εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ανέλαβε την κατασκευή της βιβλιοθήκης, ενώ η HELLENIC ENERGY, εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών, δώρισε το φωτοβολταϊκό που φωτίζει τη βιβλιοθήκη τη νύχτα. Τέλος, χορηγός της βιβλιοθήκης ήταν και η εταιρεία εκτυπώσεων b2b SOLUTIONS.
Το βάρος, σύμφωνα με τον Ελευθέριο και την Ειρήνη, δόθηκε στο να είναι η βιβλιοθήκη από τη μία λειτουργική, και από την άλλη ανθεκτική, αφού προορίζεται για εξωτερική χρήση, ενώ στόχος τους είναι να δημιουργηθούν αντίστοιχες βιβλιοθήκες τόσο σε άλλα σημεία της Κηφισιάς όσο και σε άλλους δήμους. Ήδη ο Δήμος Βριλησσίων έχει προσεγγίσει τους δύο αρχιτέκτονες προκειμένου να κατασκευαστεί μια βιβλιοθήκη στην πλατεία Αναλήψεως, με την όλη διαδικασία να συναντάει εμπόδιο στο οικονομικό κομμάτι, αφού υπάρχει μεγάλη θέληση και από τις δύο πλευρές.