Τις πόρτες τις άνοιξε η «Άνοιξη Τεχνών», ένας νέος θεσμός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τη θέσπιση ενός ετήσιου καλλιτεχνικού φεστιβάλ, με μακροπρόθεσμο στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και απώτερο σκοπό την καθιέρωση της Κηφισιάς ως τόπου συνάντησης πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων.
H «Άνοιξη Τεχνών» θα φιλοξενεί Έλληνες πεζογράφους, ποιητές και ζωγράφους, με παρουσιάσεις, εισηγήσεις, αναγνώσεις και απαγγελίες. Οι εκδηλώσεις της «Άνοιξης Τεχνών» θα φέρουν εν τη γενέσει τους εξωστρέφεια, με την παρουσία του καλλιτεχνικού κοινού να μην περιορίζεται αποκλειστικά στην αθρόα ή μη προσέλευσή του αλλά στην ενεργητική συμμετοχή του σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους δημιουργούς, που θα συνεπικουρήσει ώστε το κοινό να ανακαλύψει όχι μόνο τις αθέατες όψεις των καλλιτεχνικών έργων αλλά και των δημιουργών τους.
Οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο, από τις 16 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου (16:00 – 19:00), στο Μουσείο «Γ. Δροσίνη» στην Κηφισιά (Αγ. Θεοδώρων και Δ. Κυριακού).
Στη δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 23 Μαΐου, πεζογράφοι και ποιητές είχαν την χαρά να μοιραστούν μαζί μας το έργο τους και να μας ταξιδέψουν σε λογοτεχνικά μονοπάτια. Την παρουσίαση των λογοτεχνών έκανε ο Πρόεδρος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς, Σταύρος Ζαπάντης. «Πριν από περίπου 100 χρόνια ο Δημήτριος Βικέλας, του οποίου το όνομα δόθηκε τιμής ένεκεν στο Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, μαζί με τον Γεώργιο Δροσίνη ίδρυσαν τον “Σύλλογο προς διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων”. Εκατό χρόνια μετά, βρισκόμαστε ακριβώς στον ίδιο χώρο και προσπαθούμε να επιτελέσουμε τον ίδιο στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαπάντης, μιλώντας για τον καινούριο θεσμό, που φιλοδοξεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια και να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη λογοτεχνική ανάπτυξη του τόπου μας.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου, η οποία σύστησε στους παραβρισκόμενους το βιβλίο της με τίτλο «Η καταραμένη βρύση». Η συγγραφέας μίλησε για το μυστήριο που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του εφηβικού βιβλίου της, μια Άνοιξη, σε ένα χωριό της Πελοποννήσου. Μάλιστα η κ. Αθανασίου δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου αλλά άνοιξε διάλογο με τη νεολαία, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα των νέων αλλά παράλληλα να κεντρίσει και το ενδιαφέρον.
Τη σκυτάλη της λογοτεχνικής εκδήλωσης ανέλαβε μετά η αρθρογράφος – συγγραφέας Λώρη Κέζα, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της με θέμα «Τα Κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα: Υπόθεση LAURUS». Η συγγραφέας ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δομείται ένα μυθιστόρημα με επίκεντρο μια πόλη.
Η «Άνοιξη Τεχνών» έκλεισε με τον ποιητή Αριστογείτονα Χαραλαμπάκη, ο οποίος παρουσίασε τις δέκα ποιητικές συλλογές του με τίτλους, όπως: «Η χελιδονοφωλιά», «Κουβεντούλα με το φεγγάρι», «Το χρυσάφι του κόσμου» και απήγγειλε αρκετά ποιήματά του.
«Άνοιξη Τεχνών» και αυτό το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 (17:00 – 20:00)
17:00-17:45: Αλέξανδρος Κακαβάς και Θανάσης Σκρουμπέλος
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, αντίστοιχα της, Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (ΕΣΕ), φιλοξενούνται και συμμετέχουν με αφορμή την είσοδο της Ένωσης στο χώρο των εκδόσεων.
Ο Αλέξανδρος Κακαβάς είναι τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, διαχειριστής και υπεύθυνος εκδόσεων Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχει επιμεληθεί το σενάριο κα τη σκηνοθεσία σε μια σειρά ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους όπως: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ (ντοκιμαντέρ), Ο ΓΑΜΟΣ (ταινία μικρού μήκους 10’), ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (50’ ντοκιμαντέρ), ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ (αυτοτελές επεισόδιο), ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ (μεγάλου μήκους), κ.α.
Εργογραφία (ενδεικτικά): ΗΡΑΙΑ – η λατρεία της Ήρας κατά την αρχαιότητα/αθλητικοί αγώνες γυναικών (ντοκιμαντέρ). Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία με τη συμβολή του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την αρωγή του ιδρύματος «Ι. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ», Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΑΡΗ (μεγάλου μήκους) παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία. Χρηματοδοτηθείσα από το Ε.Κ.Κ. και την ΕΡΤ.
Έργα σε στάδιο διερεύνησης: ΕΞΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (μεγάλου μήκους) παραγωγή, σενάριο βασισμένο στο ομότιτλο έργο του νομπελίστα Γ. Σεφέρη. Συγγραφή σεναρίου χρηματοδοτηθείσα από το Ε.Κ.Κ., ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΘΕΜΕΛΗ Η ανακάλυψη της αρχαίας Μεσσήνης (ντοκιμαντέρ) παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία, ΕΠΤΑ ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΠΗΞΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ (μικρού μήκους) παραγωγή. Σενάριο-σκηνοθεσία Γεωργίου Σαουλίδη, ΕΚΤΟΡΑΣ (μεγάλου μήκους) παραγωγή. Σενάριο-σκηνοθεσία Δήμητρα Σταυροπούλου
Ο Θανάσης Σκρουμπέλος είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο. Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, εξέδωσε διηγήματα και μυθιστορήματα (Τα φίδια, Στον Κολωνό, Εργατικό παραμύθι, Ο Αι Γιώργης των Γραικών, Οι Κόκκινοι φίλοι μου κ.ά.). Έγραψε σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (Χαβάη, Μυστικές φωνές, Γέρμα, Γέλιο στο σκοτάδι κ.ά.) και σκηνοθέτησε ταινίες μεγάλου μήκους. Επίσης έγραψε σενάρια και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το υπουργείο Πολιτισμού. Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Εργογραφία: Κινηματογράφος σε σκηνοθεσία του ιδίου και άλλων. @ΤΗΕΝΣ Blogs, σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους, Το πέρασμα, ταινία μεγάλου μήκους, Αλιόσσα, ταινία μεγάλου μήκους, Χαβάη, ταινία μεγάλου μήκους, Η Αριάδνη μένει στη Λέρο, ταινία μεγάλου μήκους, Η αυλή με τα σκουπίδια, σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους, Ο Τζώνης Κελν κυρία μου, ταινία μεγάλου μήκους, Καλή πατρίδα σύντροφε, ταινία μεγάλου μήκους, Ο νέος Παρθενώνας, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους κ.λπ.
Τηλεόραση (τηλεοπτικές σειρές): Τοπική εφημερίδα, Ξενοδοχείο Αμόρε, Ανατολικός άνεμος, Σκιές στο περιστύλιο, Ακολουθώντας τον μύθο της Πόλης, Ακολουθώντας τον Μακρυγιάννη, Καλή πατρίδα σύντροφε, Ο γάμος, Επί Κολωνώ, Προς Αργείους, Ισιδώρα.