Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας που επιμελείται και συντονίζει ο καθηγητής Βλάσης Αγτζίδης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη – Βιβλιοθήκη Δήμου, Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού), την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 7:15μ.μ. – 9:00μ.μ., ο Μανώλης Κασιμάτης, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκδότης του περιοδικού «Φωτογραφίζοντας», θα παρουσιάσει το θέμα «Φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τον Δεκέμβρη του ’44 στην Αθήνα και τον Πειραιά».
Για τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944 μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Οι Βρετανοί και τα Δεκεμβριανά του 1944
Μαρτυρίες για την βρετανική επέμβαση τον Δεκέμβριο του ’44
Για τη σημασία των γεγονότων ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης αναφέρει:
«Στην κρίσιμη περίοδο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη συνταράχθηκε από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων που συγκρότησαν την Αντίσταση και διεκδικούσαν κεντρική θέση στις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις και των εξόριστων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επιδίωκαν την επάνοδό τους στην εξουσία. Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η ένταση αυτής της αντιπαράθεσης οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση τις μέχρι τότε συμμαχικές δυνάμεις του ΕΑΜ και των Βρετανών, πριν ακόμη από τη λήξη του πολέμου. Τον Δεκέμβριο του 1944, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πανηγυρική απελευθέρωση της πρωτεύουσας, ξέσπασε «η Μάχη της Αθήνας», η σφοδρότερη στρατιωτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα.
Εβδομήντα χρόνια μετά, πολλά ερωτήματα γύρω από τα «Δεκεμβριανά» παραμένουν αναπάντητα. Ο κεντρικός τους ρόλος στις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στον Εμφύλιο και στο διχαστικό κοινωνικοπολιτικό καθεστώς των επόμενων δεκαετιών συγκρότησε ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες. Όπως κάθε γενικό και πολιτικά στοχευμένο αφήγημα, ο «ηρωικός Δεκέμβρης» της Αριστεράς και ο«δεύτερος γύρος της κομμουνιστικής ανταρσίας» της Δεξιάς χαρακτηρίζονται από την επιλεκτική χρήση του παρελθόντος, την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση των γεγονότων και τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών..…»






































































































