Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 27/07/2024
Στον δρόμο προς τις ομοσπονδιακές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο αλλάζουν όλα πλέον μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν και τη σκυτάλη των Δημοκρατικών που πέρασε στα χέρια της αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις. Η απόσυρση του προέδρου Μπάιντεν ήταν κάτι που είχε συζητηθεί εδώ και μήνες, ωστόσο τις εξελίξεις επιτάχυνε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να καλωσορίσει την υποψηφιότητα Χάρις, υποστηρίζοντας ότι θα είναι εύκολος αντίπαλος, αλλά οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα θα κριθούν πιθανότατα στο νήμα.
Για πολλούς, πάντως, εντός κι εκτός ΗΠΑ, η απόσυρση του Μπάιντεν ήταν και μια «θαρραλέα πράξη», παρά τα φανερά πλέον προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Η τελευταία αντίστοιχη περίπτωση απόσυρσης ήταν το 1968 με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, όταν ο τότε απερχόμενος πρόεδρος των Δημοκρατικών Λίντον Τζόνσον παραχώρησε τη θέση του στον τότε αντιπρόεδρό του, Χιούμπερτ Χάμφρεϊ. Τις εκλογές κέρδισαν πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι με τον Ρίτσαρντ Νίξον.
Ποντάρει στα… δικαστήρια
Η Χάρις αναμένεται να λάβει και επισήμως το χρίσμα των Δημοκρατικών το επόμενο διάστημα και εάν κερδίσει τις εκλογές, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Ως πρώην εισαγγελέας, δήλωσε και εκείνη με τη σειρά της ότι θα… κυνηγήσει τον Τραμπ, υπενθυμίζοντας τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει στη Δικαιοσύνη ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος σημειώνεται ότι λίγες μόνον ημέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του είχε δικαιωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο εν μέρει, καθώς έκρινε ότι έχει μερική ασυλία – τουλάχιστον δηλαδή για όσα αδικήματα του αποδίδονται, αλλά είχαν τελεστεί κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει απτόητος, καθώς ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας του στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια είναι κάτι σαν ήρωας στα μάτια των οπαδών του και όσων υποστηρίζουν γενικότερα το δόγμα του «να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη» (Make America great again).
Από άλλη αφετηρία
Η Χάρις, αν και εξαρχής δεν ενθουσίαζε ούτε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και είχε χαμηλή σχετικά δημοτικότητα ως αντιπρόεδρος, εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να πετύχει μεγαλύτερη διείσδυση σε συγκεκριμένα κοινά, όπως οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι και οι γυναίκες, ενώ ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα που φαίνεται να έχει με τη σειρά του ο Τραμπ στους νέους ψηφοφόρους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν θα αναθεωρήσει τη στρατηγική του, καθώς έχει σε κάθε περίπτωση απέναντί του έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο προς το παρόν σπεύδει να απαξιώσει και ορισμένα από τα σχόλιά του χαρακτηρίζονται και ως σεξιστικά.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και το 2016, όταν κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση, είχε απέναντί του κι εκείνη τη φορά μια γυναίκα: τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία πήρε μεν περισσότερες ψήφους στο σύνολο, αλλά το εκλογικό σύστημα στην Αμερική ήταν αυτό που έδωσε τελικά την πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος στους Ρεπουμπλικάνους και έστειλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.