Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης
Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης και το λιώσιμο των πάγων, πέρα από τις επι-πτώσεις στο περιβάλλον, έχουν ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων. Η Ρωσία δείχνει να έχει το προβάδισμα σε αυτό τον άτυπο «αγώνα δρόμου», λόγω και της μεγάλης εμπειρίας της στις δύσκολες συνθήκες των πάγων. Το ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό «Arktika», που παρουσιάζεται ως το πιο ισχυρό πλοίο του είδους του στον κόσμο, επέστρεψε στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης, έπειτα από το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι δύο ημερών.
Προορισμένο να απλοποιήσει τη μεταφορά ρωσικών υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Ασία, αυτό το τεράστιο πλοίο έχει μήκος 173 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βύθισμα 14.000 τόνους, μπορεί να διασχίσει 2,8 μέτρα πάγου και συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας για την Αρκτική. Άλλωστε, η οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής, όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντα αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχει οριστεί ως προτεραιότητα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εναλλακτικός δρόμος
Έτσι, ο ρωσικός όμιλος ατομικής ενέργειας«Rosatom» σχεδιάζει έναν αρκτικό στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και παγοθραυστικών, προβλέποντας ότι το Βορειοανατολικό Πέρασμα θα εξελιχθεί σε έναν εμπορικό δρόμο ανταγωνιστικό προς την κύρια εμπορική διαδρομή από την Ευ-ρώπη προς την Άπω Ανατολή: Τη διώρυγα του Σουέζ!
Το Βορειοανατολικό Πέρασμα μπαίνει με την ευκαιρία της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, καθώς αναμένεται να γίνει η συντομότερη και πιο επωφελής εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και όλοι πλέον στη Ρωσία μιλούν για την «κατάκτηση της Αρκτικής» ως κινητήρια δύναμη για την μελλοντική ανάπτυξη.
Η «Rosatom» σχεδιάζει να επενδύσει τα επόμε-να χρόνια 6,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του αρκτικού στόλου. Πέραν του ότι σχεδιάζει, κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, διαθέτει μέσω της θυγατρικής της, «Rosatomflot», τέσσερα πυρηνικά παγοθραυστικά, ένα φορτηγό πλοίο και μια σειρά άλλων παγοθραυστικών και πλοίων εξυπηρέτησης.
Η γερμανική εκδοχή…
Η Γερμανία επιδιώκει να έχει ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς με το λιώσιμο των πάγων, η διαδρομή μέσω του Βορειοανατολικού Περάσματος μεταξύ Αμβούργου και Κίνας θα είναι περίπου 5.200 χλμ. μικρότερη από ό,τι η σημερινή μέσω της μεσογείου, της διώρυγας του Σουέζ και του ινδικού ωκεανού. τον περασμένο Οκτώβριο, το λιμάνι του Αμβούργου (HHM) διοργάνωσε διάσκεψη με τους εκπροσώπους της «rosatom» και επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν στο Αμβούργο.
Η τοποθέτηση του Σοσιαλδημοκράτη (sPD) δη-μοτικού συμβούλου στον τομέα Οικονομικών υποθέσεων, μεταφορών και Καινοτομίας, Τ. Ζέβεκε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Η κλιματική αλλαγή, αλλά και η άνοδος της Κίνας σε οικονομική υπερδύναμη, θα αλλάξουν σημαντικά τις διεθνείς εμπορικές οδούς κατά τις επόμενες δεκαετίες. Θα συμβεί, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και ανεξάρτητα από τις σημερινές πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΕΕ και ρωσίας, πρέπει να συνεχίσουμε μια εντατική συζήτηση με τη Ρωσία για τα θέματα αυτά. Επειδή και στην τερά-στια κινεζική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Ρωσία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο ως η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο – τόσο στη διηπειρωτική εμπορευματική σιδηροδρομική κυκλοφορία όσο και στο Βορειοανατολικό Πέρασμα.
Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 22/02
Η Αμαρυσία είναι παντού! Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε ό,τι συμβαίνει στα Βόρεια Προάστια! #Follow για να βλέπετε όλες τις εξελίξεις!
Twitter: https://twitter.com/
Instagram: https://www.instagram.com/
Facebook: https://www.facebook.com/