Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 29 /06/2024
Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη την εκλογική μάχη στη Γαλλία, με την Ακροδεξιά και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ιστορικής νίκης, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο αντίκτυπος από την επικράτηση της Ακροδεξιάς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αυτό έχει ήδη φανεί τα τελευταία 24ωρα από την αντίδραση των χρηματαγορών, αλλά και τις αντιδράσεις του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επικράτηση της Ακροδεξιάς και του συνασπισμού Αριστεράς – Πρασίνων που βρίσκεται στη δεύτερη θέση μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία σε… εμφύλιο!
Δεν παραιτείται
Η απόφαση άλλωστε του Γάλλου προέδρου να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και το αρνητικό για το κόμμα του αποτέλεσμα ήταν ούτως ή άλλως ριψοκίνδυνη, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα είναι ιδιαίτερο και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προβάδισμα ενός κόμματος σε απόλυτο αριθμό ψήφων θα μεταφραστεί και σε προβάδισμα σε έδρες ή ακόμη και αυτοδυναμία. Ο λόγος είναι ότι οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους και αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι σε μονοεδρικές περιφέρειες. Επίσης, η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει μεν τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά ο πρόεδρος είναι αυτός που έχει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες και πρόεδρος θα παραμείνει ό,τι κι αν συμβεί στις κάλπες ο Μακρόν – εκτός βέβαια εάν ο ίδιος αποφασίσει να παραιτηθεί, ενδεχόμενο που δεν φαίνεται πάντως να σκέπτεται και το έχει απορρίψει κατηγορηματικά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Με… ακροδεξιά «συγκάτοικο»
Πρακτικά δηλαδή η Γαλλία θα ζήσει για μια ακόμη φορά τη λεγόμενη «συγκατοίκηση» με πρόεδρο άλλης κατεύθυνσης από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην Εθνοσυνέλευση. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό θα γίνει -όπως όλα δείχνουν- με πρωθυπουργό από την Ακροδεξιά και συγκεκριμένα τον μόλις 28 ετών ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά. Και η ανησυχία που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη ξεκινάει από δηλώσεις που έχει κάνει ο επίδοξος πρωθυπουργός της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ότι θέλει να εξασφαλίσει μειωμένη συνεισφορά της χώρας του στους επόμενους προϋπολογισμούς της ΕΕ.
Το debate
Ο Μακρόν εξακολουθεί πάντως να καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν χωρίς φόβο κατά των άκρων και υπερασπίζεται την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Στο κεντρικό τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων πρωθυπουργών, ο Μπαρντελά εστίασε όπως αναμενόταν στη σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, την ώρα που ο αριστερός Μανουέλ Μπομπάρ στάθηκε κυρίως στην αναδιανομή του πλούτου μέσα από την αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους και ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ μάλλον αμήχανα προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Ο Μπαρντελά στην τελική ευθεία επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους για τις ακραίες θέσεις του Εθνικού Συναγερμού, αλλά και να «κλέψει» ψήφους ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση των ψηφοφόρων. Όπως ακριβώς και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, αν και όχι τόσο δημοφιλής πλέον, επανέκαμψε και είναι υποψήφιος βουλευτής με τον συνασπισμό Αριστεράς – Πρασίνων.