Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 30/07/2022
Η Κίνα μπαίνει και επίσημα στον χορό του ανταγωνισμού με τους δυο Δυτικούς κολοσσούς που μονοπωλούν την παγκόσμια αγορά επιβατικών αεροσκαφών από το 1990! Δυστυχώς η ρωσική -κάποτε ένδοξη, με Τουπόλεφ, Ιλιούσιν, Γιάκοβλεφ κ.λπ.- αντίστοιχη βιομηχανία, δεν κατάφερε να συνέλθει από το σοκ της αυτοκτονίας της ΕΣΣΔ και είναι ακόμη εξαρτώμενη από τα Airbus και Boeing. Όμως η Κίνα εργάστηκε σκληρά από το μηδέν, καταφέρνοντας σήμερα να παραδώσει το πρώτο δικό της επιβατικό αεροσκάφος στην China Eastern Airlines!
Η κινεζική αγορά επιβατικών αεροσκαφών είναι μακράν η μεγαλύτερη στον κόσμο, με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Η Boeing προβλέπει πως οι αερογραμμές της χώρας θα προμηθευτούν συνολικά 8.600 αεροπλάνα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας ένα μεγάλο μέρος του στόλου αυτού θα προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και συμβολικό επίπεδο. Το C919 αποτελεί το πρώτο επιβατικό αμιγώς κινεζικό αεροπλάνο αξιώσεων, που κοιτάζει στα μάτια τους Δυτικούς ανταγωνιστές.
Επί πολλές δεκαετίες, η επικρατούσα στο Πεκίνο άποψη ήταν ότι δεν υπήρχε λόγος να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια για την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής, αφού η ενοικίαση και η αγορά ήταν μια καλή λύση. Μόνο που αντί για προσωρινή, η κατάσταση έγινε επικίνδυνα μόνιμη, με αυξανόμενη εξάρτηση από τις δύο μονοπωλιακές Δυτικές εταιρείες. «Έχουμε αντιστρέψει αυτή την ιδέα. Θα επενδύσουμε περισσότερα για να αναπτύξουμε και να παράγουμε τα δικά μας μεγάλα αεροσκάφη», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κίνας.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το C919, για την ανάπτυξη του οποίου χρειάστηκαν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί έναν νέο παράγοντα που θα αλλάξει τα δεδομένα, σε μια βιομηχανία όπου κυριαρχούν η ευρωπαϊκή Airbus και η αμερικανική Boeing, φέρνοντας στο «παιχνίδι» την κινεζική, υποστηριζόμενη από το κράτος, Comac. Οι «ρίζες» της εταιρείας βρίσκονται στη στρατιωτική αεροπορική βιομηχανία και έχει ανακοινώσει περίπου 1.000 παραγγελίες και options για το αεροπλάνο, κυρίως από εγχώριους πελάτες. Η πρώτη παράδοση, στην China Eastern Airlines, αναμένεται ώς το τέλος του έτους. Το Πεκίνο δεν κρύβει πλέον την επιθυμία του να «σπάσει» την κυριαρχία των δύο Δυτικών κολοσσών. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γιου, ειδικό σε θέματα χρηματοδότησης αερογραμμών στην China Aviation Valuation Advisors, «αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη υποχρέωση για τις κινεζικές αερογραμμές να αγοράσουν το αεροπλάνο, είμαι βέβαιος πως υπάρχουν ισχυρές συστάσεις από το κράτος».
Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει, με την προτεραιότητα της δημιουργίας ισχυρής πολιτικής αεροπορικής βιομηχανίας να τονίζεται συμβολικά από την επίσκεψη του προέδρου Σι στο κέντρο σχεδιασμού και έρευνας της γιγάντιας κρατικής Comac στη Σαγκάη το 2014 όπου επιβιβάστηκε στο πιλοτήριο ενός τζετ, ενώ συνομίλησε με μηχανικούς και στελέχη. Ανάλογη και πιο πιεστική, πλέον, είναι και η ανάγκη της Ρωσίας για απεξάρτηση από το Δυτικό δίδυμο. Τέλος, στο πλαίσιο της αναγέννησης των BRICS, θα ήταν εξαιρετικά κομβική η συνεργασία των δυο ασιατικών υπερδυνάμεων με τη Βραζιλία και τη σημαντική εταιρεία της Embraer, εφόσον φυσικά ακυρωθεί η τριτοκοσμική συμφωνία πώλησής της στη Boeing.