Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 15/02/2025
Κυριολεκτικά από μια κλωστή κρέμεται πλέον η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και είναι πολύ πιθανόν ακόμη και αυτή τη στιγμή που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχουν ξεκινήσει και πάλι οι μάχες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.
Το τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την ισραηλινή πλευρά για την απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων που κρατάει η Χαμάς επρόκειτο να λήξει το μεσημέρι του Σαββάτου και ουδεμία ένδειξη υπήρχε έως την τελευταία στιγμή για αποκλιμάκωση, ύστερα από την αιφνίδια ένταση που προκάλεσε έστω και εμμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα γίνει κόλαση»
Ήταν η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου στις αρχές της εβδομάδας ότι «θα γίνει κόλαση» εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει όλους τους ομήρους έως το Σάββατο, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να υιοθετήσει αυτή την περίεργη πρόταση Τραμπ και στην ουσία να σπάσει τη συμφωνία εκεχειρίας που είχε ξεκινήσει από τις 19 Ιανουαρίου και προέβλεπε τη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων τουλάχιστον έως τη συμφωνία για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στις αρχές Μαρτίου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, με τη Χαμάς να υποστηρίζει από τη δική της πλευρά πως την απόλυτη ευθύνη έχει το Ισραήλ και το Ισραήλ να φορτώνει τα πάντα στην αδιαλλαξία της Χαμάς.
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Εδώ και μέρες συνεπώς το Ισραήλ συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία όμως εξακολουθούν να συρρέουν επιστρέφοντας στις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι στο ενδεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών θα βρεθούν για μια ακόμη φορά εγκλωβισμένοι και στο μάτι του κυκλώνα. Στα αυτιά τους άλλωστε εξακολουθεί ν’ αντηχεί η έτερη ακατανόητη πρόταση Τραμπ για εκδίωξή τους από τη Γάζα και μετατροπή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», με τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιμένει παρά τη διεθνή κατακραυγή και να δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «θα εξαγοράσει» τα εδάφη και θα φροντίσει για την ανοικοδόμησή τους.
Ο ρόλος Ιορδανίας και Αιγύπτου
Το θέμα της παρουσίας των ΗΠΑ στη Γάζα και της μεταφοράς των Παλαιστινίων σε άλλο έδαφος τέθηκε και κατά την επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρει ότι σχεδιάζει τη μεταφορά τους σε εδάφη της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Ερωτηθείς, μάλιστα, αν η χώρα του διατίθεται να πάρει Παλαιστίνιους, ο Αμπντάλα άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε κατά νου πώς θα το κάνουμε, ώστε να λειτουργήσει αυτό προς το συμφέρον όλων».
Σε ερώτηση αν υπάρχει «τμήμα γης» όπου θα μπορούν να ζήσουν Παλαιστίνιοι στην Ιορδανία, ο Αμπντάλα τόνισε ότι «πρέπει να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα του». Αφού ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η Ιορδανία θα δεχτεί 2.000 παιδιά από τη Γάζα που είναι άρρωστα, άφησε να εννοηθεί ότι η Αίγυπτος επεξεργάζεται σχέδιο συνεργασίας με τον Τραμπ και ότι το σχέδιο αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων στη Σαουδική Αραβία. «Ας περιμένουμε τους Αιγύπτιους να παρουσιάσουν αυτό το σχέδιο», ανέφερε.
Και στο βάθος… Ιράν;
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν εντός του έτους, με τον Τραμπ επίσης να έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι υποστηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ο μεγάλος εχθρός στη Μέση Ανατολή είναι το Ιράν και το Ισραήλ πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ. Όπως και να ’χει όμως, και μόνο αυτό το ενδεχόμενο επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εκρηκτική και πως ο πόλεμος ενδεχομένως να μην έχει λάβει τέλος, παρά τις δύο πρόσφατες συμφωνίες εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ από την άλλη.