Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 30/11/2024
Η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι μεν το πρώτο βήμα, αλλά ο τερματισμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να φαντάζει μακρινό ενδεχόμενο. Όχι μόνο διότι οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αλλά και γιατί αυτή η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός φαντάζει εξαιρετικά εύθραυστη και στην πραγματικότητα κρέμεται από μια κλωστή.
Ο κίνδυνος παραμένει
Παρά το γεγονός ότι σχεδόν 60.000 εκτοπισμένοι άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στις εστίες τους, η ανησυχία και ο φόβος κυριαρχούν ότι αρκεί μια σπίθα για ν’ ανάψει ξανά η φωτιά. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε όσα δήλωσε με αφορμή τη συμφωνία για εκεχειρία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, επισημαίνοντας με νόημα πως το Ισραήλ θα πολεμήσει ως το τέλος τον ορκισμένο εχθρό του που είναι το Ιράν. Αυτό από μόνο του σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένει, αφού και η Χεζμπολάχ είναι γνωστό ότι υποστηρίζεται από το Ιράν και ταυτόχρονα η πολιορκία της λωρίδας της Γάζας με εγκλωβισμένους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους και οι μάχες με τη Χαμάς συνεχίζονται και πρόκειται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, αφού το Ισραήλ αναμένεται να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή ύστερα από την εκεχειρία στον Λίβανο.
Κλιμάκωση… μεγάλου βεληνεκούς
Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της Ουκρανίας, η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τις απειλές για χρήση πυρηνικών και μετατροπή της σύγκρουσης σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, ειδικά μετά το «πράσινο φως» που άναψε από τον απερχόμενο Προέδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για χρήση από τους Ουκρανούς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικά εδάφη. Με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και να έχει προκαλέσει, για παράδειγμα, αίσθηση η προετοιμασία στη Γερμανία για την κατασκευή καταφυγίων ακόμη και σε υπόγεια πάρκινγκ. Ο στόχος όλων των πλευρών πάντως παραμένει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρώσοι και Ουκρανοί πριν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο ουδείς στην πραγματικότητα γνωρίζει εάν το Κρεμλίνο μπλοφάρει ή όχι για τη χρήση πυρηνικών.
Αλλαγή εικόνας στο Κουρσκ
Η Ρωσία πάντως εκτόξευσε την εβδομάδα που πέρασε για πρώτη φορά διηπειρωτικούς πυραύλους για να απαντήσει στα χτυπήματα από την πλευρά της Ουκρανίας με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, την ώρα που το Κίεβο παραδέχεται πλέον ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει τον Αύγουστο στο Κουρσκ και ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Η Μόσχα συνεπώς θα βρίσκεται σε θέση ισχύος σε όποια διαπραγμάτευση και προς το παρόν δεν φαίνεται να συζητά απόσυρση από τα εδάφη της Κριμαίας που έχει καταλάβει και προσαρτήσει μονομερώς, ενώ θέτει ως απαράβατο όρο να εγκαταλείψει η Ουκρανία τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ.