Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 08/02/2025
Μετά τα εκτελεστικά διατάγματα, τις εκκαθαρίσεις στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τις απελάσεις μεταναστών και τις απειλές που κατέληξαν σε μπρος-πίσω για την επιβολή δασμών στον Καναδά, το Μεξικό, την Κίνα και την Ευρώπη, ο Ντόναλντ Τραμπ «ξαναχτύπησε» με αφορμή αυτή τη φορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας παγκόσμιο πάταγο και φυσικά ένταση και διαφωνίες. Διότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και η μετατροπή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», σαν να πρόκειται για ένα οικόπεδο στο οποίο ο Τραμπ θα επενδύσει σε real estate, προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από πολλές χώρες, που κάποιες εξ αυτών τυγχάνουν και σύμμαχοι των ΗΠΑ. Για κάποιους, όμως, φανερώνει και την επιπολαιότητα με την οποία αντιλαμβάνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – εκτός και αν έχει άλλα πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού του για την περιοχή σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Παρόντος Νετανιάχου
Η πρωτοφανής πρόταση μάλιστα του Τραμπ διατυπώθηκε ενώπιον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έγινε ο πρώτος ηγέτης που συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του. Πολλοί είπαν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ «έκλεισε το μάτι» στο Ισραήλ, ενώ άλλοι ότι είναι εντελώς ανιστόρητος, δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι ουσιαστικά εκτοπίστηκαν από αυτή την περιοχή το 1948 προκειμένου να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου πάγωσαν και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έστειλε διαπραγματευτές πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, παρά την αρχική συμφωνία.
Δεν… πλήττουν στις ΗΠΑ
Οι… εκπλήξεις πάντως που επιφυλάσσει ο Τραμπ είναι καθημερινές. Μια από αυτές είναι η επαναλειτουργία της περίφημης στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο, αλλά αυτή τη φορά ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για περίπου 30.000 μετανάστες – και συγκεκριμένα για τους «χειρότερους εγκληματίες», όπως τους ονόμασε δημοσίως ο Αμερικανός Πρόεδρος, την ώρα που οι μαζικές απελάσεις συνεχίζονται. Για την υπόθεση, ωστόσο, των δασμών σε άλλες χώρες ο Τραμπ φαίνεται πως κάνει δεύτερες σκέψεις, αν και επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Συγκεκριμένα, έδωσε ένα μήνα προθεσμία σε Καναδά και Μεξικό, ενώ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη και την Κίνα – η οποία έσπευσε από τη δική της πλευρά να προχωρήσει πρώτη στην επιβολή δασμών στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, ανοίγοντας για τα καλά τη συζήτηση περί «παγκόσμιου οικονομικού πολέμου» που βρίσκεται εν τη γενέσει του.