Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 15/1
Έχουμε επαρκώς ασχοληθεί με τις διεθνείς ανακατατάξεις σε επίπεδο ΑΕΠ και σύντομα θα παραθέσουμε τα απολογιστικά στοιχεία, που ασφαλώς συμφωνούν απόλυτα με τις προβλέψεις μας! Ένας ακόμα τομέας που αλλάζει δραματικά, είναι φυσικά ο εργασιακός. Η τηλεργασία την περίοδο της πανδημίας εκτοξεύθηκε στις χώρες της ΕΕ από 16,1% το 2019 σε 37% το 2020! Στην Ελλάδα, περίπου ένας στους τέσσερις πλέον απασχολείται με καθεστώς τηλεργασίας, δηλαδή 26% από 5,3% το 2019!
Η πρόβλεψη της έρευνας είναι ότι η τηλεργασία όχι μόνο παγιώνεται, αλλά θα συνεχίσει να επεκτείνεται ως μορφή εργασίας και μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου το 35% – 41% των εργαζομένων στα κράτη της ΕΕ θα εργάζονται μέσω τηλεργασίας στο μέλλον, ενώ για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 40% μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Δηλαδή, περίπου 500.000 άτομα θα εργάζονται με καθεστώς πλήρους τηλεργασίας, ενώ άλλα 250.000 – 300.000 θα μπορεί να εργάζονται σε θέσεις με υψηλή συμμετοχή τηλεργασίας.
Έχοντας την πείρα από τα δύο κύματα της πανδημίας, περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι η τηλεργασία, που παρουσιάστηκε ως έκτακτο μέσο διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, θα κρατήσει πολύ πιο πέρα απ’ αυτήν.
Οι συνέπειες…
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και τα ευρήματά τους επιβεβαιώνονται τώρα σε ευρεία κλίμακα, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται, καθώς τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο «θολώνουν» ακόμα περισσότερο στην τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως προκύπτει ότι δουλεύουν περισσότερες ώρες τη μέρα και τη βδομάδα, και μάλιστα πιο εντατικά, εκτός συμβατικού ωραρίου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και τα Σαββατοκύριακα!
Αυτό έχει ως πρόσθετο αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τα όρια ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική – οικογενειακή ζωή, με τον εργαζόμενο να θεωρείται δεδομένος και διαθέσιμος στον εργοδότη ανά πάσα στιγμή! Σε έκθεση του ΣΕΒ αναφέρεται ότι «η τηλεργασία συμβάλλει στη μείωση έκτακτων απουσιών εξαιτίας ασθενειών ή άλλων εξωγενών παραγόντων», που σημαίνει ότι και άρρωστος ακόμα, τη δουλειά σου θα την κάνεις από το σπίτι!
Παράπλευρες απώλειες…
Οι δάσκαλοι της Ψυχολογίας προειδοποιούσαν για όλα αυτά εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά τώρα δικαιώνονται… Πέρα από τις άμεσες συνέπειες υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμες, που αφορούν την επίδραση της τηλεργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία του εργαζόμενου. Μυοσκελετικές παθήσεις, αυξημένα επίπεδα στρες, χαμηλό αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία, διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά προβλήματα και πολλά άλλα είναι συχνότερα στην τηλεργασία, με τον εργαζόμενο μάλιστα να φορτώνεται και την αντιμετώπιση όποιας ζημιάς προκύψει στην υγεία του!
Επιπλέον, δικαιώνονται οι δάσκαλοι του μαρξισμού, αφού η τηλεργασία και οι συνέπειές της για τους εργαζόμενους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τεράστια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου, συνολικά στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, αξιοποιείται στον καπιταλισμό ως εργαλείο έντασης της εκμετάλλευσης, για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου!