Φυσιολογικό ορόσημο
Όσοι (τυχεροί!) παρακολουθούν τις επισημάνσεις μας, θα πρόσεξαν ότι από το 2002 εντοπίσαμε το σπουδαίο έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτός ήταν και ο λόγος που φροντίσαμε να δημιουργήσουμε άριστες σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, ώστε η πληροφόρησή μας να είναι ακόμη πιο έγκυρη. Φυσικά, δεν το μετανιώσαμε, αφού κάναμε πολύ καλούς νέους φίλους! Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ διαθέτει την επίσημη μετάφραση στα αγγλικά, του ιστορικού λόγου του προέδρου Πούτιν. Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσουμε, με όσο γίνεται πιο λίγα λόγια, δεν θα είχαμε καμία δυσκολία. Πρόκειται για ένα απόσταγμα των εμπειριών του Πούτιν, μετά από δεκάδες συναντήσεις του με ηγέτες των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Κίνας και πολλών ακόμη χωρών. Παρά τον θόρυβο που ξεσήκωσε, ο λόγος δεν περιέχει ούτε μία ακραία έκφραση ή χαρακτηρισμό! Οι αναλύσεις του είναι πολύ αντικειμενικές και εύκολα θα έβρισκαν υποστηρικτές στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Όσοι παρατηρούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στη φίλη χώρα, κάθε άλλο παρά εκπλαγήκαμε. Μάλλον, πολύ νωρίτερα περιμέναμε τις αντιδράσεις της Ρωσίας, στις συνεχείς προκλήσεις της Αμερικής του Μπους! Η καθυστέρηση οφείλεται στον εξαιρετικά μελετημένο τρόπο, που χαρακτηρίζει όλες τις ενέργειες του Πούτιν.
Παρελθόν ο "μονοπολικός κόσμος"
Παρουσία εκπροσώπων από 40 και πλέον χώρες, αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του ξεκαθαρίζοντας ότι θα απέφευγε «την υπερβολική ευγένεια και τις αόριστες αναφορές», ζητώντας να μην παρεξηγηθεί ως «πολεμική»! Πρώτος, και κύριος, στόχος του ήταν το αμερικανικό ιδεολόγημα του «μονοπολικού κόσμου». Κάνοντας μια σύντομη και προσεκτική αναδρομή στις σχέσεις της μετασοβιετικής Ρωσίας με τις ΗΠΑ (εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε γι’ άλλη μια φορά την απουσία αναφοράς στον προκάτοχό του, Γέλτσιν, που βάφτισε «λευκό οίκο» το ρωσικό Κοινοβούλιο από τον άκρατο φιλοαμερικανισμό του! Κι όμως, ο Πούτιν σεβάστηκε απόλυτα τη μεταξύ τους συμφωνία και δικαιώθηκε πανηγυρικά! Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα του θα έπαιρνε 49%, ενώ το πρώην πανίσχυρο ΚΚΡΟ μόλις 6,4%!!!), θύμισε τις «παραινέσεις» των δυτικών «δημοκρατιών», για να τους τις επιστρέψει με εντυπωσιακό τρόπο: «Χώρες που αποκλείουν την ποινή του θανάτου, ακόμα και για δολοφόνους ή επικίνδυνους κακοποιούς, συμμετέχουν σε παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που προκαλούν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων»!!! Τα βέλη του στράφηκαν προς τις ΗΠΑ, με τον πλέον σαφή τρόπο: «Βιώνουμε σήμερα την υπερβολική χρήση βίας –στρατιωτικής βίας― στις διεθνείς σχέσεις, που έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε πεδίο συνεχών συγκρούσεων. Ένα κράτος, οι ΗΠΑ, υπερβαίνουν τα εθνικά τους σύνορα καθημερινά, σε μια σειρά από τομείς. Αυτό είναι εμφανές στο οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πεδίο, όπου οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβληθούν σε άλλες χώρες. Σε ποιον αρέσει αυτή η κατάσταση;».
Αυγή νέων ισορροπιών
Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα Πούτιν, για τη δημιουργία διεθνών πόλων και αξόνων αντίδρασης στις ΗΠΑ, γεγονός που έχουμε προβλέψει απ’ το 1999: «Το σύνολο του ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Αν στις δύο χώρες προσθέσουμε τη Βραζιλία και τη Ρωσία, δεν επαρκεί το σημερινό ΑΕΠ όλων των χωρών της Ε.Ε. για να το ισοσκελίσει! Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο μέλλον θα ανοίξει ταχύτατα αυτή η ψαλίδα, σε βάρος των ΗΠΑ και της Ε.Ε.»! Ο Πούτιν τόνισε την έντονη διαφωνία του, με τον ισχυρισμό του Ιταλού υπουργού Άμυνας, ότι «η χρήση βίας νομιμοποιείται, αν η απόφαση λαμβάνεται από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. ή τον ΟΗΕ». «Αν πράγματι σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε έχουμε διαφορετική οπτική», ήταν τα λόγια του Πούτιν. «Δεν χρειαζόμαστε υποκατάστατα του ΟΗΕ», κατέληξε! Όσο για τον περίφημο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης), ο Πούτιν δεν έκρυψε τα λόγια του: «Η ισορροπία στον ΟΑΣΕ έχει εμφανώς διαταραχθεί. Κάποιοι προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε εργαλείο προώθησης της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας ή ομάδας χωρών»!
Απάντηση χαμηλού προφίλ…
Η «εξήγηση» του Ρώσου προέδρου έρχεται σε μια εποχή οδυνηρής υποχώρησης της πολιτικής Μπους. Το αναγκαστικό «ξήλωμα» του Ράμσφελντ και του Μπόλτον, ο παραμερισμός των περισσότερων άλλων «γερακιών» και η πρόσφατη εκλογική αποτυχία, κάνουν τις επιλογές και τη ρητορική της Ουάσιγκτον πολύ πιο μετριοπαθή. Η συμφωνία με τη Β. Κορέα ήταν η πρώτη σοβαρή επιβεβαίωση αυτής της υποχρεωτικής στροφής. Το συνεχιζόμενο φιάσκο στο Ιράκ και η αδυναμία επιβολής όρων στο Ιράν ολοκληρώνουν την εικόνα του «γίγαντα με πήλινα πόδια». Έτσι, ο Πούτιν «αλωνίζει» ανενόχλητος, ακόμα και σε φιλοαμερικανικά χωράφια. Αυτό απέδειξε η περιοδεία του, μετά τον λόγο του Μονάχου, στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ, χώρες που ποτέ δεν είχαν την τύχη να υποδεχθούν Ρώσο ηγέτη! Για να επιστρέψουμε στο Μόναχο, η «απάντηση» του νέου αρχηγού του Πενταγώνου, προς τον πρώην «συνάδελφο» (επικεφαλής της CIA ο Γκέιτς, στέλεχος της ΚGB ο Πούτιν!), κινήθηκε περισσότερο σε ήπιο και χιουμοριστικό επίπεδο: «Η ομιλία του Πούτιν με γέμισε σχεδόν με νοσταλγία για μια λιγότερο πολύπλοκη εποχή», όμως «ένας ψυχρός πόλεμος ήταν υπεραρκετός».
Ακούραστος…
Ένα χρόνο πριν παραδώσει την προεδρία στον διάδοχό του, ο Πούτιν βιάζεται να κάνει όσο γίνεται περισσότερα! Δείχνει να έχει απόλυτη συνείδηση των τεράστιων προκλήσεων, θετικών και αρνητικών, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία. Και, πραγματικά, γυρίζει σε όλο τον κόσμο, σαν τη σβούρα! Όταν δεν πηγαίνει ο ίδιος, στέλνει κάποιο από τα στελέχη του. Και πάντα υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα! Λίγες μέρες μετά το ταξίδι του στο Δελχί (που ακύρωσε στην πράξη τα όποια οφέλη της επίσκεψης Μπους), συναντήθηκαν στην ινδική πρωτεύουσα οι ΥΠΕΞ της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας και μίλησαν για «ισχυρή δέσμευση, υπέρ της πολυμερούς διπλωματίας». Παράλληλα, επικύρωσαν σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της συμβατικής και πυρηνικής ενέργειας, αλλά και πώλησης ρωσικών οπλικών συστημάτων, ύψους πολλών δισ. δολαρίων! Αν προσθέσουμε την εξίσου σημαντική συμφωνία εξοπλισμού της Αλγερίας, τη διαφαινόμενη πώληση πυρηνικών σταθμών στη Σαουδική Αραβία και τα σχέδια συνεργασίας Ρωσίας-ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία «ΟΠΕΚ φυσικού αερίου», τότε θα κατανοήσουμε τα σχέδια του Πούτιν. Ο οποίος, σε πρόσφατη συνάντηση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Ρωσίας, ζήτησε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και να ενισχυθεί η μεταποιητική βιομηχανία, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις τιμές της εξαγόμενης ενέργειας! Αλλά, είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα του «φωτισμένου» Ρώσου ηγέτη, αυτής της χαρισματικής προσωπικότητας, που δείχνει να στήνει για καλά τη Ρωσία στα πόδια της…
Χρήστος Φωτιάδης