Ένας ζωγράφος: ο Φρανσίσκο Γκόγια.
Δεκατέσσερα έργα: οι Μαύροι Πίνακες.
Ένας δολοφόνος: ευφυής, αδίστακτος και λάτρης του Γκόγια.
Οι «Μαύροι Πίνακες» η υπέροχη αστυνομική σειρά μυστηρίου που παρακολουθούσαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τον φετινό χειμώνα γίνεται βιβλίο και κυκλοφορεί στις 16 Μάϊου από τις εκδόσεις «Κάκτος».
Λίγο πριν την κυκλοφορία του, οι σεναριογράφοι και ηθοποιοί Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν που υπέγραψαν την ανατρεπτική σειρά καθώς και το βιβλίο μίλησαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το νέο τους εγχείρημα, για τον τρόπο που δουλεύουν μαζί (συνοδοιπόροι όχι μόνο στην δουλειά αλλά και στη ζωή) καθώς και για τα αγαπημένα τους Μελίσσια, στα οποία έχουν επιλέξει να ζουν.
ΣΥΝΕΝΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Σε λίγες ημέρες, οι «Μαύροι πίνακες» κυκλοφορούν και σε βιβλίο. Η έκδοσή του ήταν προαποφασισμένη πριν την έναρξη της σειράς ή βλέποντας την επιτυχία της νιώσατε την ανάγκη να υπάρχει και σε έντυπη μορφή;
Σοφία: Η πρόταση ήρθε από τον εκδοτικό οίκο «Κάκτο» μετά την προβολή της σειράς. Η συγγραφή ενός βιβλίου ήταν πάντα στα σχέδιά μας και είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που το πρώτο μας μυθιστόρημα θα βασιστεί σε μια ιστορία της σειράς «Μαύροι Πίνακες» που αγαπάμε τόσο πολύ.
To βιβλίο ακολουθεί την πλοκή της σειράς ή υπάρχουν ανατροπές;
Μάριος: Είναι διασκευή του σεναρίου της σειράς, με λογοτεχνική ματιά, έντονα ψυχογραφήματα και επιπλέον πληροφορίες για τους ήρωες, αποσυμβολισμούς και αποκωδικοποιήσεις, αλλά και έντονο σασπένς, συγκίνηση και δράση.
Έχω την αίσθηση ότι οι αστυνομικές σειρές του σήμερα ξεφεύγοντας από την λογική του «whodunnit» πηγαίνουν προς την λογική του «whydunit» κάτι που είδαμε και στους «Μαύρους πίνακες». Για ποιο λόγο πιστεύετε;
Μάριος: Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για η δική μας πρόθεση να γράψουμε μία αστυνομική σειρά, που ναι μεν έχει να κάνει σε πρώτο επίπεδο με το ποιος κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες, αλλά αυτό είναι η αφορμή για να μιλήσουμε για το τέρας που όλοι κρύβουμε μέσα μας, για την κοινωνία που προετοιμάζει το έγκλημα και για τον τρόπο που η Τέχνη αποκωδικοποιεί την ανθρώπινη φύση.
Πώς σας ήρθε η έμπνευση για τους «Μαύρους πίνακες»; Η ιδέα το έγκλημα να αποκωδικοποιείται επί της ουσίας μέσα από την Τέχνη υπήρχε εξ’ αρχής στο μυαλό σας ή προέκυψε στην πορεία;
Μάριος: Η ιδέα να αποκωδικοποιείται το έγκλημα και κυρίως η ανθρώπινη φύση μέσα από την Τέχνη ήταν από την πρώτη στιγμή στο μυαλό μας.
Σόφια: Κάθε επεισόδιο είχε και τον τίτλο ενός χρώματος. Το μήνυμα για εμάς ήταν ότι η ζωή και ο άνθρωπος είναι αποχρώσεις του σκότους. Με τη σειρά ρίξαμε φως σε αυτό το σκοτάδι, έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.
Υπάρχει περίπτωση να δούμε τους «Μαύρους πίνακες» στο Netflix; Έχετε δεχτεί πρόταση από την συνδρομητική πλατφόρμα;
Σοφία: Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η σειρά θα κινηθεί στο εξωτερικό από τους ιθύνοντες.
Με ποιο τρόπο δουλεύετε μαζί όταν πρόκειται για την συγγραφή ενός σεναρίου; Πώς είναι μια τυπική συγγραφική σας ημέρα;
Σοφία: Κάθε μέρα είναι συγγραφική ημέρα για εμάς, γιατί ακόμα κι αν δεν γράφουμε, συζητάμε και οραματιζόμαστε την επόμενη ιστορία. Το κάθε σενάριο το έχουμε «δει» πολύ πριν αποτυπωθεί στο χαρτί.
Εκτός από συνοδοιπόροι στη δουλειά είστε και στη ζωή. Αλήθεια, σας έχει τύχει να διαφωνήσετε έντονα για επαγγελματικούς λόγους;
Σοφία: Το σενάριο είναι επιλογές. Όταν οι επιλογές αυτές βασίζονται σε μία κοινή κοσμοθεωρία και αντίληψη των πραγμάτων δεν υπάρχει διαφωνία. Μόνο διλήμματα για το πώς θα ειπωθεί ιδανικά αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.
Έχετε παρουσιάσει αρκετές δουλειές σας στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας -ακόμα θυμάμαι την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» το καλοκαίρι του 2018. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το εμβληματικό αυτό κτήριο παραχωρείται για 20 χρόνια στον Δήμο Πεντέλης προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις. Πώς σας ακούγεται η είδηση;
Σοφία: Έχουμε υπέροχες αναμνήσεις από παραστάσεις μας στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή την κίνηση. Σίγουρα θα οργανώσουμε στο μέλλον ακόμα μία θεατρική βραδιά.
Μάριε, θυμάμαι πως σε συνέντευξή μας για λογαριασμό της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» όταν σε είχα ρωτήσει εάν είναι ρίσκο να ανεβάζεις ποίηση του Ρίτσου στο θέατρο, μου απάντησες «Είναι κάτι που ήθελα πάρα πολύ. Σκέφτηκα ‘’ή θα το κάνεις ή θα πεθάνεις. Και επειδή έτσι κι αλλιώς θα πεθάνεις, τουλάχιστον κάντο’’». Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι μια καλλιτεχνική δουλειά να συνδυάζει την ποιότητα με την εμπορικότητα; Αυτός ο συγκερασμός είναι πάντα το ζητούμενό σας;
Μάριος: Στόχος είναι να κάνεις αυτό που θέλεις με τον τρόπο που θέλεις. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία. Εμείς τόσο στο θέατρο όσο και στη συγγραφή έχουμε πάρει την απόφαση να μη νερώνουμε το κρασί μας. Αν αγαπάς το κρασί και το νερώσεις, τότε παύει να είναι αυτό που αγαπάς.
Μένετε στα Άνω Μελίσσια. Τι σας αρέσει στην περιοχή και τι θα αλλάζατε εάν είχατε την δυνατότητα;
Μάριος: Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά κανείς δεν αλλάζει τον εαυτό του. Από εμάς ξεκινάει η αλλαγή και περνάει μετά και στο σύνολο. Σίγουρα, το κομμάτι που έχει να κάνει με τα ζώα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει και τους δύο πολύ. Ο σεβασμός στα αδέσποτα πρέπει να είναι δεδομένος. Τυχαία γεννηθήκαμε άνθρωποι. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς ο αδέσποτος σκύλος ή αδέσποτη γάτα εκεί έξω. Εγώ στα μάτια κάθε αδέσποτου βλέπω τον εαυτό μου. Θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτός που πεινάει, διψάει και ψάχνει καταφύγιο.
Είναι τα Μελίσσια μια pet friendly περιοχή;
Σοφία: Νομίζω πως ναι. Πρόσφατα είδα και μία καμπάνια που έλεγε «αγκαλιάζουμε τα αδέσποτα» και χάρηκα ιδιαίτερα. Σίγουρα, με τη στήριξη όλων, μπορούν να γίνουν κι άλλα πράγματα. Θα ήταν για παράδειγμα σημαντικό να υπάρχουν παντού ποτίστρες και ταΐστρες για τα αδέσποτα.
Αλήθεια, τι αγαπάτε περισσότερο ο ένας στον άλλον;
Σοφία: Τα πάντα αγαπάω στον Μάριο.
Μάριος: Αυτό που νιώθω για τη Σοφία ξεπερνάει την αγάπη. Είναι αυτό που λέμε και στους «Μαύρους Πίνακες». Νιώθω ευγνωμοσύνη που την έχω στη ζωή μου.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Σοφία: Να συνεχίσουμε τα ταξίδια μέσα μας και να ετοιμάσουμε να πούμε συγγραφικά, σεναριακά και θεατρικά πολλές ακόμα ιστορίες μας.