Μπορεί τα δυτικά ΜΜΕ να ασχολούνται με την… ομοφυλοφιλία στη Ρωσία και με τις διάφορες «ομάδες με ειδικές ανάγκες», όμως η Ιστορία του 21ου αιώνα προχωρά ακάθεκτη και δείχνει να έχει ως λάβαρό της την διαρκώς ενισχυόμενη συμμαχία Ρωσίας και Κίνας! Η ιστορική… ειρωνεία, που είχε φέρει τις τότε δύο μεγάλες σοσιαλιστικές χώρες ακόμα και σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης, ανήκει πια στο παρελθόν. Όλα τα συνοριακά προβλήματα πολλών δεκαετιών (ακόμη και από τον 19ο αιώνα!) επιλύθηκαν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και η συνεργασία των δύο μεγάλων χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι πια ένα γεγονός ύψιστης στρατηγικής σημασίας.
«Οι πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα Ουράλια Όρη αποδεικνύουν τους
ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τη Ρωσία με την Κίνα», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με αφορμή την ολοκλήρωση των ρωσο-κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων στο Τσερμπακούλ, ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κινέζο κρατικό σύμβουλο Γιανγκ Γιετσί και εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών: «Έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία και στον στρατιωτικό και στον τεχνολογικό τομέα» δήλωσε.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία «Ειρηνευτική Αποστολή», οι οποίες ήδη ολοκληρώθηκαν, είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 10ετίας και συμμετείχαν 1.500 στρατιώτες. Κύριος σκοπός των ασκήσεων ήταν η επεξεργασία πολεμικών ενεργειών, κατά τη διάρκεια μιας κοινής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Από την πλευρά της Κίνας η συμμετοχή περιελάμβανε μεταφορικά οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, καθώς και σμήνος βομβαρδιστικών και ελικοπτέρων. Μόσχα και Πεκίνο έχουν δεσμευθεί για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, όσον αφορά στην άμεση ανταπόκριση των δύο χωρών απέναντι σε κοινή απειλή.
Οι ασκήσεις «Ειρηνική Αποστολή» οπωσδήποτε προκαλούν αυξημένο ενδιαφέρον και ανησυχία στους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης. Ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων Κωνσταντίν Σιβκόφ είναι πεπεισμένος ότι η Δύση φοβάται τη δημιουργία ενός ρωσο-κινεζικού στρατιωτικού συνασπισμού:
«Η ανησυχία τους είναι δικαιολογημένη, εφόσον βλέπουν τη διαμόρφωση ενός ρωσο-κινεζικού συνασπισμού. Μέχρι σήμερα ήταν καθαρά οικονομικός, σήμερα όμως μετατρέπεται σε στρατιωτικο-πολιτικό. Και φυσικά, η Δύση ανησυχεί πολύ γι΄αυτή την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, που θέτει υπό απειλή την ηγεμονία της Δύσης στον κόσμο»!
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε πως γνωρίζει κι εκτιμά τον Γιανγκ Γιετσί, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας τη συνεισφορά του στις διμερείς σχέσεις: «Ο καλός μου φίλος, ο κινέζος Πρόεδρος και εγώ έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε νέα ώθηση στις ρωσο–κινεζικές σχέσεις» δήλωσε ο Πούτιν, εστιάζοντας σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας και διεθνούς ειρήνης.
Χρήστος Φωτιάδης