Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, η Κούβα αναζητεί εδώ και καιρό το νέο βηματισμό της. Το νέο μοντέλο που διαγράφεται παραπέμπει αρκετά στο κινεζικό και πιο πολύ στο βιετναμικό, του «σοσιαλισμού της αγοράς». Πολλές ξένες χώρες και ακόμη περισσότερες μεγάλες εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τα ανοίγματα της Αβάνας. Πρόσφατο παράδειγμα μια αμερικανική επίσκεψη με βαρύνουσα σημασία.
Τριήμερη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποίησε τον Ιούνιο ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τόμας Ντόναχιου, συνοδευόμενος από μέλη του ΔΣ, επιχειρηματίες από διάφορες πολυεθνικές, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας: «Για πολύ καιρό, η σχέση μεταξύ των εθνών μας καθορίστηκε από τις διαφορές μας. Έχει έρθει η ώρα τώρα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο και τους υπουργούς Οικονομίας και Ξένων Επενδύσεων. Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ πρέπει να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεύει τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας μίλησε και στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σημείωσε ότι και πριν 15 χρόνια, που είχε επισκεφτεί την Κούβα, είχε υποστηρίξει την ανάγκη να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις, ωστόσο επισήμανε ότι τώρα υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις. Αναφέρθηκε ειδικά στο νόμο για τις ξένες επενδύσεις που ψηφίστηκε στα τέλη Μάρτη στην Κούβα, αλλά και το άνοιγμα της νέας Ειδικής Ζώνης Ανάπτυξης στο λιμάνι Μαριέλ. Τη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα επισκέφτηκε και ανέφερε ότι θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικές «επιχειρηματικές ευκαιρίες» ενώ αυτή μπορεί να γίνει σημαντικό εμπορικό κέντρο στην Καραϊβική.
Θυμίζουμε ότι στη Ζώνη του Μαριέλ έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον βραζιλιάνικες και κινεζικές, κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η κουβανική κυβέρνηση, η νέα νομοθεσία για τις ξένες επενδύσεις αποσκοπεί στο να δώσει ώθηση σε διάφορους τομείς όπως η αγροτική οικονομία, η διατροφική βιομηχανία, η Ενέργεια (έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η βιομηχανία ζάχαρης, η χαλυβουργία, η χημική, ηλεκτρονική και ελαφριά βιομηχανία, το φάρμακο και η βιοτεχνολογία, το χονδρεμπόριο, οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές. Διαβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή του κουβανικού κράτους θα είναι πλειοψηφική σε κοινές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη των φυσικών πόρων, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, το χονδρεμπόριο, τον τουρισμό, όπως και ότι η μίσθωση εργατικής δύναμης θα γίνεται με βάση την κουβανική νομοθεσία και έλεγχο του κράτους. ΄Ολα αυτά τα μέτρα, επιχειρούν να υπερβούν τον πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, που έχει στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια στο φτωχό νησί της Καραϊβικής.
Τέλος, η Κούβα θα έχει μεγάλο όφελος από το νέο άνοιγμα του Πούτιν στη Λατινική Αμερική, αφού στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αβάνα δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί πιο βαθιά με την Κούβα», ενώ το ρωσικό κοινοβούλιο διέγραψε χρέος 26 δισ. ευρώ του νησιού! Ο Πούτιν υπέγραψε με τον Ραούλ Κάστρο σημαντικότατες συμφωνίες για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής 200 μεγαβάτ έκαστη και σειρά άλλων μνημονίων σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ασφάλεια. Το κερασάκι στη νέα «άνοιξη» των διμερών σχέσεων ήταν η συνάντηση του Πούτιν με το σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης Φιντέλ Κάστρο!