Ανάμεσα στις πολλές ανεδαφικές προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα, που κατέρρευσαν άδοξα, βρισκόταν και ένα μεγάλο όνειρο: η δημιουργία «θεσμικού» φορέα συνεργασίας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στο Νότο. Η πρώτη –ιδρυτική- συνάντηση του Ζαππείου αποτελεί μια μεγάλη προσωπική του επιτυχία, έστω και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της γερμανικής λιτότητας που έχει επιβληθεί πανευρωπαϊκά. Ή μάλλον, εξαιτίας αυτής της οικονομικής δοκιμασίας των ευρωπαϊκών λαών! Η συμμετοχή της δεύτερης και τρίτης από τις μεγάλες οικονομίες, αλλά και οι «δηλητηριώδεις» αντιδράσεις της γερμανικής πλευράς, δείχνουν το μέγεθός της επιτυχίας, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το αντικυβερνητικό μένος των ΜΜΑ…
Οι «7» του Ευρωπαϊκού Νότου έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα. Σε μια όχι και τόσο εύκολη συμπόρευση, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, που υπερβαίνει ιδεολογικά ή γεωγραφικά πλαίσια, αλλά έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Τρεις δεκαετίες μετά τη διεκδίκηση των μεσογειακών προγραμμάτων, οι χώρες της Μεσογείου βλέπουν να μετατοπίζεται το βάρος της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο Ευρωπαϊκός Νότος πλήττεται από τη μεταναστευτική και, κυρίως, την οικονομική κρίση, που οδήγησε τρεις χώρες σε Μνημόνια -ενώ και η Γαλλία και η Ιταλία, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την ανελαστική πολιτική που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας- η συνάντηση του Ζαππείου, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αλλάξει την πορεία της ΕΕ, βάζει τη δική της σφραγίδα στις συζητήσεις που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική εικόνα.
Πρώτες προτεραιότητες
Οι «7» θέτουν πέντε τομείς προτεραιοτήτων που πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ: Εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, συνεργασία με χώρες της Μεσογείου και της Αφρικής, ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ευρώπη, ενίσχυση προγραμμάτων για νέους, αντιμετώπιση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού. Αυτό που δίνει ένα προοδευτικό πρόσημο στη Διακήρυξη είναι οι αναφορές στην «προστασία του κοινωνικού μοντέλου» και του «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου» και η γενική αρχή ότι «η Ευρώπη οφείλει να κρατήσει τις υποσχέσεις της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη». Οι ηγέτες του Νότου συμφώνησαν ήδη και για την επόμενη συνάντηση κορυφής, αυτή τη φορά στην Πορτογαλία.
Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις από τη Γερμανία, με τον Μ. Βέρνερ (επικεφαλής της Δεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο) να απαιτεί από τον Τσίπρα «πρώτα να ευχαριστήσει τους εταίρους του για τη βοήθεια που του δίνουν και μετά να σφυρηλατεί συμμαχίες»! Το δε συμπέρασμα της διόλου φιλελληνικής «Die Welt» είναι το εξής: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση»!