Γράφει ο Νίκος Μπαλιδάκης – Ανταποκριτής της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στο Μινσκ
Στη Λευκορωσία βρέθηκαν, μεταξύ 4 και 9 Ιουλίου, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της 26ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η αντιπροσωπία αποτελείτο από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Βαρεμένος, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της αποστολής, Αναστασία Γκαρά, Μαρία Θαλερίτου, Ιωάννης Φιλάρετος) και 1 της Ν.Δ. (Μάκης Βορίδης), καθώς και από τους υπαλλήλους της Βουλής Γιώργος Χαμπούρης και Αλεξάνδρα Κρυστάλλη.
Η αντιπροσωπεία παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου. Μάλιστα, σε παρέμβαση του, ο Γ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στην κρίση στις σχέσεις πολιτών και πολιτικής, λέγοντας: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη γειτονική μας Τουρκία και καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε συναντήσει την ίδια πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Πιστεύουμε πάντως ακράδαντα ότι δεν έχουν θέση οι εντάσεις, οι απειλές, οι νευρικές αντιδράσεις ή οι παλινδρομήσεις σε περασμένα μεγαλεία. Οι αυτοκρατορικές συμπεριφορές, και ειδικά η προσπάθεια αναθεώρησης των διεθνών συνθηκών, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα. […] Όσον αφορά στα βόρειά μας, πιστεύουμε ότι μετά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ανοίξει ένας δρόμος για περαιτέρω συνεργασία και την επίλυση των όποιων διαφορών με τη γειτονική μας χώρα. […] Οι δραστηριότητες του ΟΑΣΕ για τη μεταναστευτική κρίση ήταν μια μεγάλη πρωτοβουλία. Ας συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Για να ενισχύσουμε τη φωνή μας προκειμένου να πείσουμε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα στον τομέα αυτόν. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε, προκειμένου να πείσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούμε να εκφράσουμε αυθεντικά τις επιθυμίες τους και να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει, εμάς και εκείνους. Διαφορετικά, θα υπάρξει μια μεγάλη κρίση εκπροσώπησης, που σημαίνει μια κρίση δημοκρατίας και ενίσχυση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων παγκοσμίως. Ελπίζω ότι θα συμβεί το αντίθετο».
Όσον αφορά στο συνέδριο καθ’ αυτό, για μια ακόμη φορά, εξελίχθηκε σε μνημείο αντιρωσικής υστερίας, με την Ουκρανία σε ρόλο πρωταγωνιστή, με τις δυτικές χώρες σε ρόλο αρωγού. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συμπεριφορά έναντι της Λευκορωσίας, με τη Λιθουανία στην προκειμένη περίπτωση να αναλαμβάνει τα ηνία της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με αφορμή τον πυρηνικό σταθμό που κατασκεύασε το Μινσκ, με ρωσικά κεφάλαια, στα σύνορα με τη χώρα της Βαλτικής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες των παραπάνω φιλοναζιστικών χωρών και των χορηγών τους της Δύσης, ούτε το κείμενο κατά της Λευκορωσίας εγκρίθηκε ούτε το εντελώς κατάπτυστο κείμενο «Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη», το οποίο καταφερόταν εναντίον τόσο της ρωσικής όσο και της λευκορωσικής κυβέρνησης, για τις εγχώριες και τις διεθνείς πρακτικές τους. Μάλιστα, το τελευταίο απορρίφθηκε λόγω… ισοψηφίας, με 43 αντιπροσώπους υπέρ και κατά, με την προεδρεύουσα Κριστίν Μουτόνεν να αποφαίνεται ότι, αφού δεν συγκέντρωσε το 50%+1 των ψήφων, θα πρέπει να απορριφθεί. Θα πρέπει εδώ να αποδώσουμε τα εύσημα στο σύνολο της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία αρνήθηκε να συμβάλει δια της ψήφου της στην καταστρατήγηση της αλήθειας και στη δημιουργία συνειδητά εσφαλμένων εντυπώσεων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βουλευτές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Λευκορωσία, Παύλο Τοπουζίδη, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ελληνολευκορωσικού ενδιαφέροντος (ενίσχυση διπλωματικών σχέσεων, εμπορικές συναλλαγές κ.λπ.), σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους. Διαπίστωσαν, επίσης, ιδίοις όμμασι, την τεράστια πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Λευκορωσία σε όλους τους τομείς, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες έχουν παρουσιαστεί στη χώρα από τα μέσα του 2014 και εντεύθεν. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, μάλιστα, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους γι’ αυτά τα άλματα προόδου.
Βέβαια, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι και ειλικρινείς, η πρόοδος αυτή δεν είναι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού τα τελευταία χρόνια η Λευκορωσία, υπό το βάρος των οικονομικών δυσχεριών, αλλά και του δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή, έχει αναγκαστεί να αποστεί αρκετά από τη σοβιετική κληρονομιά που διατηρούσε και σε έναν βαθμό ακόμα διατηρεί. Παρά ταύτα, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει τηλαυγής φάρος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και να διατηρεί μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα στο εσωτερικό, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον. Ο λόγος γι’ αυτό, βέβαια, έχει ονοματεπώνυμο και καλείται Αλεξάντερ Λουκασένκο..!
Μπλόκο σε αντιρωσικό ψήφισμα στον ΟΑΣΑ
Ο τακτικός συνεργάτης και ανταποκριτής μας στο Μινσκ Νίκος Μπαλιδάκης παρακολούθησε από κοντά την 26η ετήσια σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που έλαβε χώρα μεταξύ 4 και 9 Ιουλίου, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ. Στη Συνέλευση αυτή, έγινε άλλη μια προσπάθεια από τις γνωστές ρωσοφοβικές χώρες, για την έκδοση ενός ακόμη «ψηφίσματος» που αναμοχλεύει το μίσος και τη διαίρεση της Ευρώπης. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε, κυριολεκτικά «στο παρά ένα»! Όμως δεν κρύβεται πια η ουσιαστική διαίρεση της Ευρώπης, που την κρατά αιχμάλωτη μιας ξαναζεσταμένης ψυχροπολεμικής υστερίας. Στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποια θετική αλλαγή, αφού και οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι της ΕΕ κρατούν μια υποκριτική και αμφίσημη στάση…
Χρήστος Φωτιάδης
Πάνω φωτό: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε., κατά την έναρξη του συνεδρίου.
Κάτω φωτό: Η ελληνική αντιπροσωπεία, ο συντάκτης μας Ν. Μπαλιδάκης και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας Παύλος Τοπουζίδης, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους.