Η Κίνα κυριαρχεί πλέον, ακόμα και στους διακρατικούς οργανισμούς που ίδρυσαν οι ΗΠΑ, όπως ο ΑΣΕΑΝ!
Νέα δεδομένα στους οξυνόμενους ανταγωνισμούς συνθέτουν οι διακρατικές συναντήσεις που καταγράφηκαν πριν λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), στην οποία συμμετέχουν Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Εκτός από τις Συνόδους Κορυφής, στις οποίες συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των μελών των Ενώσεων, πραγματοποιούνται και μια σειρά άλλες συναντήσεις, με τα μέλη αλλά και «χώρες – εταίρους», μέσα και από άλλα σχήματα.
Ενδεικτική των πολύπλευρων διαύλων που ανοίγουν πιο ενεργά στην περιφέρεια, ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την τριμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) με Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2012. Μάλιστα, ο Λι συνέδεσε τη συγκεκριμένη FTA με την προώθηση του ευρύτερου σχεδίου για την «Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση», στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα, στον ανταγωνισμό της με σχέδια διείσδυσης των αμερικανικών μονοπωλίων. Ακόμα, εμφάνισε τις συμφωνίες ως ενδιάμεσο βήμα για τη διαμόρφωση μιας Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό !
Εσωστρέφεια Τραμπ…
Πρόκειται για σχέδια που αναμορφώνονται και στο φόντο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ), αλλά και γενικότερα να περιορίσουν όσο γίνεται τις εισαγωγές από την Ασία. Σχέδια που δύσκολα θα υλοποιηθούν και ακόμη δυσκολότερα θα προσφέρουν κέρδη στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι η περίφημη «απελευθέρωση του εμπορίου» ήταν αμερικανική εφεύρεση, που όμως δεν είχε λάβει υπόψη της την ραγδαία τεχνολογική και παραγωγική ανάπτυξη της Κίνας!
Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα προσθέτουν οι επιδιώξεις του Καναδά στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που έγιναν και για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της ASEAN, τόνισε πως η Οτάβα είναι έτοιμη να γίνει «κρίσιμος εταίρος της ASEAN για τα επόμενα 50 χρόνια», ώστε «να συμβάλουμε στην επιτυχία της ASEAN σε έναν κόσμο όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο».
Αναζήτηση ρόλων
Η βαρυσήμαντη πρωτοβουλία της Κίνας για δρόμους χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών με παράλληλη ανάπτυξη της παραγωγής στις χώρες διέλευσης (ΟΒΟR), έχει για τα καλά αναστατώσει τις παγιωμένες επί δεκαετίες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις στην Ευρασία και σε ολόκληρη την Ασία. Το δε «άνοιγμα» της Κίνας και τον «κλείσιμο» των ΗΠΑ ενισχύει ακόμη περισσότερο το ειδικό βάρος της πρώτης, κατά της κυριότερης ανταγωνίστριάς της!
Στο μεταξύ, έξω από τις πολυτελείς αίθουσες όπου έγιναν οι βαρυσήμαντες συναντήσεις, χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν τις κοινωνικές ανισότητες και τις δυσμενείς εργασιακές σχέσεις, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων και την άφιξη Τραμπ στις Φιλιππίνες, ο οποίος αποτέλεσε και τον κυριότερο στόχο τους! Είναι φανερό ότι πολλά αλλάζουν στην περιοχή, μετά από επτά ολόκληρες δεκαετίες δεδομένων ισορροπιών…