Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 19/07/2025
H αδιάλλακτη στάση του Βλάντιμιρ Πούτιν και η αιφνιδιαστική στροφή του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν να δημιουργούν νέα δεδομένα στο μέτωπο της Ουκρανίας. Επί της ουσίας, η εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου για την προμήθεια επιθετικών όπλων προς το Κίεβο, αλλά και το τελεσίγραφο των 50 ημερών προς τον Ρώσο πρόεδρο για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας πριν την επιβολή νέων, σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας μεταθέτουν τις όποιες εξελίξεις περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ανοιχτά «παράθυρα»
Έως τότε όμως, ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις επιθέσεις προκειμένου ν’ αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, αφού ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η de facto αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν κατακτήσει οι ρωσικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δηλώνει ότι έχει χάσει την υπομονή του με τον Πούτιν και ότι δεν τον εμπιστεύεται πια, επί της ουσίας τού δίνει τον χρόνο που ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι χρειάζεται στο πεδίο της μάχης. Και την ίδια στιγμή έρχεται πιο κοντά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού η προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στις ουκρανικές δυνάμεις είναι ένα στοιχείο που θεωρητικά, τουλάχιστον, μπορεί να αλλάξει την έκβαση του πολέμου.
Έπεσε έξω…
Ο Τραμπ πάντως έχει ξεχάσει οριστικά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για τερματισμό του πολέμου μέσα σε ένα 24ωρο, αφού είδε και ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο. Όσο για τον εκνευρισμό που δηλώνει ότι του έχει προκαλέσει η στάση του Πούτιν; Πιθανότατα είναι πραγματικός και όχι προσχηματικός, αφού πολλές φορές προσπάθησε να βγάλει τον Ρώσο πρόεδρο από την απομόνωση στην οποία έχει μπει μετά το ξέσπασμα του πολέμου το Φεβρουάριο του 2022. Και από την άλλη πλευρά είναι επίσης δεδομένο ότι η σχέση του με τον Ουκρανό πρόεδρο έχει αποκατασταθεί, δεδομένου ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη είχαν εκτεταμένες συνομιλίες και σ’ αυτές προέκυψε το ενδεχόμενο αποστολής επιθετικών όπλων στην Ουκρανία.
Ο λογαριασμός στο ΝΑΤΟ
Ακόμη κι αυτό το σενάριο ωστόσο κρύβει μια μικρή πλην σημαντική λεπτομέρεια: ότι το κόστος γι’ αυτά τα όπλα δεν θα το επωμιστούν οι ΗΠΑ, αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ και η Ευρώπη, όπως ζήτησε ξεκάθαρα ο Αμερικανός πρόεδρος. Η δήλωσή του την ίδια στιγμή ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον Πούτιν» δείχνει ότι στις επόμενες 50 μέρες που έχει θέσει ως προθεσμία στη Μόσχα για την επιβολή νέων κυρώσεων πολλά μπορούν να ειπωθούν και ακόμη περισσότερα μπορούν να γίνουν, κάτι που δεν θα αποτελέσει έκπληξη με δεδομένα όσα έχουν συμβεί από τη στιγμή που ο Τραμπ επανήλθε στο οβάλ γραφείο…