Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παρουσιάζει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο σκακιστικό τμήμα του συλλόγου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» έχει φέρει το άθλημα στα σχολεία του Δήμου και πολλές επιτυχίες.
Το σκάκι είναι ίσως το μεγαλύτερο πνευματικό άθλημα, που καλλιεργεί το νου, τον χαρακτήρα, αλλά και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε αθλητή. Είναι ένα από τα πιο ευγενή αγωνίσματα που τραβάει τα… βλέμματα, αφού οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην σκακιέρα, να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου τους και στο τέλος να δώσουν τα χέρια συγχαίροντας ο ηττημένος τον νικητή.
Στην καρδιά της Πεύκης, ο σύλλογος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» καλλιεργεί το άθλημα σε πολύ υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, μεγαλώνοντας στις τάξεις του περισσότερα από 70 παιδιά, ανάμεσα στα οποία κάποια που ήδη από πολύ μικρή ηλικία έχουν δείξει ότι έχουν προοπτικές για να φτάσουν στο μέλλον πολύ ψηλά σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τους επικεφαλής του συλλόγου και συζήτησε μαζί τους για την δομή του, τον τρόπο λειτουργίας του, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα για τους μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους αθλητές, ενώ τους ζήτησε να μοιραστούν τα μελλοντικά σχέδια που φτάνουν έως και στην καθιέρωση του σκακιού ως μέρος του σχολικού προγράμματος, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Η αρχή μέσα στα σχολεία
«Το σκάκι ξεκίνησε το 1996 σε συνεργασία με τον δάσκαλο Σταμάτη Γλεζέλη σαν μια από τις πολλές απογευματινές δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης, στον οποίο ήμουν τότε πρόεδρος. Εκείνη την περίοδο, τη διοργάνωση και όλα τα λειτουργικά έξοδα του Παναττικού σχολικού σκακιστικού πρωταθλήματος αναλάμβανε κάθε χρόνο ένας Δήμος της Αττικής, που το διεκδικούσε από την Ομοσπονδία. Το 2002 κάναμε προσπάθεια να αναπτυχθεί το σκάκι και να γίνει περισσότερο γνωστό στα σχολεία της Πεύκης. Πρότεινα στον τότε Δήμαρχο Πεύκης, Παύλο Καμάρα, να αναλάβει ο Δήμος το Παναττικό σχολικό πρωτάθλημα το επόμενο έτος. Συμφώνησε αμέσως, ενέκρινε την πρόταση και μου ανέθεσε την προετοιμασία. Το επόμενο έτος διοργανώθηκε το πρωτάθλημα στο Δήμο μας με μεγάλη επιτυχία και ανάλογη προβολή από τα μέσα. Επισκέφθηκαν το Δήμο μας εκατοντάδες μαθητές σκακιστές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους γονείς και τους συγγενείς τους. Το ίδιο πρωτάθλημα διοργανώθηκε και μερικά χρόνια αργότερα, επί δημαρχίας Γιάννη Θεοδωρακόπουλου», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγους, Ελευθέριος Γιαννουλόπουλος, περιγράφοντας τα πρώτα βήματα του αγωνίσματος στο Δήμο. Η συνέχεια ήταν εξίσου δραστήρια.
« Το 2007 προτείναμε στον πρόεδρο του ΑΟ Πεύκης να δημιουργήσουμε αθλητική ομάδα Σκάκι στην Πεύκη, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε για διάφορους λόγους. Αργότερα, όμως, προτείναμε στον εξωραϊστικό και πολιτιστικό σύλλογο Πεύκης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» να συμπεριλάβει το σκάκι σαν αθλητική δραστηριότητα του Συλλόγου, μια που το σκάκι είναι πνευματικό παιχνίδι και ταιριάζει σε έναν πολιτιστικό σύλλογο και κυρίως, αφού θα είναι η μοναδική αθλητική δραστηριότητα και θα ευδοκιμήσει καλύτερα. Ο τότε πρόεδρος του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», Αναστάσιος Τζοβάρας και πολλά μέλη του Συλλόγου δέχθηκαν την πρότασή μας με ενθουσιασμό, και αμέσως κάλεσαν Γενική Συνέλευση που ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου να συμπεριλάβει το Σκάκι και το Μπριτζ στις αθλητικές δραστηριότητές του. Μέχρι τότε, το σκάκι λειτουργούσε στην Πεύκη λειτουργούσε ως μια από τις απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία. Από το 2011 και μετά η ομάδα σκάκι λειτουργεί κανονικά και συμμετέχει στους επίσημους σκακιστικούς αγώνες ατομικά και ομαδικά. Το 2015 ανεβήκαμε κατηγορία. Σήμερα, έχουμε 70 περίπου ενεργά παιδιά που μαθαίνουν το σκάκι μέσω του Συλλόγου μας, με τους εκλεκτούς δασκάλους Σταμάτη Γλεζέλη και Δημήτρη Ντουντανιώτη», συμπληρώνει.
Τις προσπάθειες του συλλόγου, όπως αναφέρει, τις έχει αγκαλιάσει η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης, η δημοτική αρχή και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, αναγνωρίζοντας ότι συμβάλει στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών. Αυτή η προσπάθεια έχει φέρει και πολλές συνεργασίες, που έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη των δράσεών τους.
«Έχουμε καθιερώσει σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του Δήμου, το ΠΕΑΠ και το σκακιστικό αθλητικό τμήμα του Α.Ο. Πεύκης και συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο σκακιστικό σχολικό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του Δήμου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έξι πρωταθλήματα και έχει γίνει ένας ενδιαφέρων θεσμός. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε όλα τα φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου, με αγώνες μεταξύ των παιδιών, δημιουργούμε σχολικές ομάδες, ενώ οι βραβεύσεις γίνονται κάθε χρόνο στη διάρκεια του Φεστιβάλ», προσθέτει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Θωμάς Παπαζαχαρίου.
Ένα πνευματικό παιχνίδι με πολλαπλά οφέλη
Αμφότεροι είναι δεινοί σκακιστές, λάτρεις του αγωνίσματος, αλλά πάνω από όλα κοινωνοί της προσπάθειας να αναπτυχθεί εξαιτίας των πολλών ωφελημάτων που έχουν στον χαρακτήρα και τη ζωή του κάθε αθλητή. Τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα, απολαμβάνοντας κάθε παρτίδα με όποιον αντίπαλο και αν αγωνίζονται.
«Το σκάκι απομακρύνει τα παιδιά από την εξάρτηση της τηλεόρασης και του Διαδικτύου, καθώς και από κάθε άλλης μορφής επιλογές που μπορούν να τα αποπροσανατολίσουν και να τα παρασύρουν. Αγαπάμε αυτό που επιλέξαμε, γιατί αποτελεί ένα πνευματικό άθλημα που καλλιεργεί τον νου, την κριτική και συνδυαστική σκέψη, που διαμορφώνει υγιείς προσωπικότητες και βοηθάει στη συγκέντρωση και στην πειθαρχία», αναφέρει ο κ. Παπαζαχαρίου.
«Το σκάκι διευρύνει τον νου και τη σκέψη, καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, ενισχύει όλες τις κοινωνικές αξίες της ζωής, προάγει τον αλληλοσεβασμό, καλλιεργεί τη φιλία, το πνεύμα συνεργασίας και αναγνώρισης της προσπάθειας των αθλητών όταν και όπου αγωνίζονται. Συγκεντρώνει τα μέλη της οικογένειας γύρω από τη σκακιέρα διαμορφώνοντας αρωγούς και τους γονείς στην προσπάθεια να προαχθεί το σκάκι ώστε να γίνει βασική επιλογή ψυχαγωγίας και άσκησης του νου των νέων ατόμων. Προωθεί την ανάπτυξη του ορθολογικού τρόπου σκέψης, ακόμα και σε θέματα ζωής για το μέλλον τους, καλλιεργεί και ενισχύει τη δημιουργική φαντασία και προωθεί τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου. Επιπλέον, την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους σκέψης. Το παιδί αγωνίζεται στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του προσπάθειες και δυνάμεις. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε να τονίσουμε την κυριαρχία των ηθικών αξιών, όπως είναι η αποφασιστικότητα, η τάξη, η επιμέλεια, η αυτοκριτική, η αντικειμενικότητα, η συνεργασία, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός. Μέσα από το σκάκι προωθείται η κοινωνική ένταξη που περιλαμβάνει την ομαδική εργασία, την ανάληψη προσωπικής ευθύνης και τη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Γιαννουλόπουλος.
Δομή και οργάνωση
Ενδεικτικό της αγάπης τους για το άθλημα, είναι η οργάνωση του Συλλόγου, αλλά και ο τρόπος που προσπαθεί να το διευρύνει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, ιδιαίτερα των παιδιών σχολικής ηλικίας.
«Ο Σύλλογος διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Τα μέλη του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον υγιή στόχο της προώθησης και βελτίωσης του πνευματικού αυτού αθλήματος, με εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ τους που τις χαρακτηρίζει η σύμπνοια και η συνεργασία. Ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, μας έχει παραχωρήσει αίθουσες διδασκαλίας για τα μαθήματα και μας συμπαραστέκεται σε κάθε μας αίτημα, όπως έκαναν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές από το ξεκίνημά μας μέχρι σήμερα. Λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία επτά τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και επίλεκτων σκακιστών, όπως και τμήμα ενηλίκων υπό την καθοδήγηση τεχνικού συμβούλου, που παρέχει δωρεάν τις γνώσεις του μέσα από αναλύσεις παρτίδων. Διαθέτουμε δυο προπονητές που προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά, πολλά από τα οποία διακρίνονται σε διασυλλογικούς και σχολικούς αγώνες, ομαδικά και ατομικά με σημαντικές επιτυχίες», εξηγεί ο κ. Παπαζαχαρίου.
Βασικός στόχος είναι να ασχοληθούν τα παιδιά με το σκάκι και να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών του Συλλόγου.
«Επιθυμία μας είναι να αποτελέσει το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον τους, να το μάθουν σωστά, να το χαίρονται και, στη συνέχεια, να διακρίνονται, εφόσον το κατορθώσουν, σε υψηλό επίπεδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρωγός στις προσπάθειές τους και μαζί με τους γονείς παρέχει όλες τις διευκολύνσεις ώστε να αγωνίζονται με επιτυχία, υλοποιώντας τους στόχους τους και, παράλληλα, να ψυχαγωγούνται», σχολιάζει σχετικά ο κ. Γιαννουλόπουλος.
Το σκάκι σε όλα τα σχολεία
Ο πρόεδρος του Συλλόγου αποκαλύπτει και τις προθέσεις του για το μέλλον του αγωνίσματος όχι μόνο στον Δήμο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο βήμα, ωστόσο, έγινε με μι πολύ όμορφη και συμβολική κίνηση, που ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών παιδιών.
«Οι προοπτικές μας είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο και την ποιότητα του σκακιού, να βελτιώσουμε όλες τις συνθήκες που συνδέονται με το άθλημα, να προωθήσουμε τον σύλλογο αγωνιστικά με υγιείς πάντα στόχους και προσανατολισμούς και να γινόμαστε καλύτεροι. Για τον σκοπό αυτό, με απόφαση του Συλλόγου, αγοράστηκαν πλαστικά πιόνια δαπέδου, μεγάλου μεγέθους που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο προαύλιο του Ειδικού Σχολείου Κωφών Πεύκης σε σκακιέρα που σχεδιάστηκε στο χώρο. Στόχος μας είναι να σχεδιαστούν σκακιέρες δαπέδου σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας.
Αυτό που θέλουμε είναι να διεκδικήσουμε την κανονική του ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα. Ήδη έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας να διδάσκεται το σκάκι στα σχολεία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η δημόσια χρηματοδότηση αποτελεί θεμέλιο για την ανάπτυξη του σκακιού και του πνευματικού αθλητισμού γενικότερα. Πιστεύουμε στον ευρύτερο ρόλο του σκακιού ως πνευματικό άθλημα και ως κομμάτι της πολιτιστικής και γενικότερης ανάπτυξης του λαού μας. Για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε στους γονείς να κατευθύνουν και να παροτρύνουν τα παιδιά στο να μάθουν σκάκι, κάτι που θα τα βοηθήσει στη ζωή τους και θα τα ολοκληρώσει ως άτομα που θα μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει ο κ. Γιαννουλόπουλος.
Πρωταθλητές ετών… 5!
Όπως εξηγούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, από την ηλικία των 5 ετών, είναι μια καλή ευκαιρία για κάθε παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει σκάκι, καθώς όλοι συμφωνούν, πως αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό άθλημα που καλλιεργεί το νου, τη συνδυαστική σκέψη, τη συγκρότηση και οργάνωσή της, διαμορφώνει υγιείς προσωπικότητες και ψυχαγωγεί προσφέροντας παράλληλα πολλές αξίες ζωής σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κορυφαίες επιδόσεις του επτάχρονου Μιχάλη Βάσση, που αναδείχθηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας 2017 στην ηλικιακή του κατηγορία, αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης χορηγών δεν κατόρθωσε να μεταβεί και να αγωνιστεί. Ο ίδιος σκακιστής έχει πετύχει φέτος την 1η θέση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Ατομικούς Αγώνες, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, συνήθως καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε όσες διοργανώσεις αγωνίζεται στα ατομικά και σχολικά πρωταθλήματα της ηλικίας του και όχι μόνο.
Περήφανος και χαρούμενος για την πορεία του είναι ο πατέρας του, Δημήτρης Βάσσης, ο οποίος μίλησε επίσης στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την αγάπη και των δυο γιων του, αλλά και τον τρόπο που ο μικρός Μιχάλης διαχειρίζεται την αναγνωρισιμότητα που του έχουν φέρει αυτές οι επιδόσεις του.
«Είμαι και ο ίδιος σκακιστής και μέλος του συλλόγου, αλλά δεν κατεβαίνω στους αγώνες. Η αρχή έγινε όταν έδειξα στον μεγάλο μου γιο, ο οποίος είναι σήμερα εννέα ετών να παίζει. Το κατάλαβε, αλλά στην αρχή δεν ενθουσιάστηκε. Το καλοκαίρι βρέθηκε σε έναν παιδότοπο, όπου εκεί τους έδειξαν πάλι το σκάκι. Του άρεσε και έδειξε και στον Μιχάλη και είπαμε με την γυναίκα μου να το ξεκινήσουμε.
Παίζουν μαζί και τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Ο ένας εμψυχώνει τον άλλο, αναλύουν συστήματα, παρτίδες, έχουν άμιλλα μεταξύ τους. Κάποιες φορές παίζω κι εγώ. Τους λέω να μου μάθουν κι εμένα, αλλά δεν μου δείχνουν!
Στις επιτυχίες δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις τις ισορροπίες. Πρέπει να διαχειριστείς το κάθε παιδί ξεχωριστά σε σχέση με τον εαυτό του, τους δασκάλους του, τους συναθλητές του. Όμως, εξακολουθεί και το βλέπει σαν παιχνίδι και του αρέσει πολύ, κάτι που είναι ευχάριστο και αισιόδοξο. Είναι μικρός ακόμα και έχει πολλά ενδιαφέροντα, όπως όλα τα παιδιά. Το σκάκι παρ’ όλα αυτά, σίγουρα τον έχει βοηθήσει στην καθημερινότητά του. Είναι εγκεφαλικός, διαβάζει μόνος, είναι πειθαρχημένος, θέλει να κάνει τα μαθήματά του. Σίγουρα έχει σχέση και με το σκάκι.
Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να σκεφτούμε αν θα το ακολουθήσει στο μέλλον ως επαγγελματίας. Κοιτάμε το τώρα και όχι το μετά. Να το αγαπούν, να το καλλιεργούν, να το έχουν εφόδιο. Ο Μιχάλης ίσως να το βλέπει και μετά, αλλά είναι ακόμα μικρός. Στις διακοπές παίζουν πάντα. Παίρνουμε μαζί τη σκακιέρα και παίζουν παρτίδες. Στο σχολείο μπορεί και να παίζουν. Σίγουρα, συζητούν με τους φίλους τους και θέλουν και εκείνοι να μάθουν να παίζουν παρέα.
Είναι σημαντικό να έχεις έναν Σύλλογο όπως ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» να στηρίζει και να προσέχει τα παιδιά. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη ζεστασιά του. Χαίρονται, νιώθουν ασφαλείς και νιώθω κι εγώ μαζί τους. Έχουν δημιουργήσει παρέες, πάνε καλά, ανεβάζουν τον πήχη σε λογικά πλαίσια. Υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για όλα τα παιδιά. Είναι πολύ σπουδαία η προσπάθεια που γίνεται».
INFO
Τα μαθήματα σκάκι του Συλλόγου για αρχάριους και προχωρημένους, έχουν ήδη ξεκινήσει/ Στην περιοχή του ΚΑΠΗ (Ρ. Φεραίου 9) λειτουργούν κάθε Σάββατο δυο τμήματα: ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων (16:00-17:30) και άλλα δυο τμήματα, ένα προχωρημένων και ένα επιλέκτων σκακιστών (17:30-19:00). Η διδασκαλία γίνεται από τους καταξιωμένους προπονητές, Σταμάτη Γλεζέλη και Δημήτρη Ντουντανιώτη.
Στην Λυκόβρυση κάθε Σάββατο λειτουργούν τμήματα αρχαρίων (09:00-10:30) και προχωρημένων (10:30-12:00) με τον έμπειρο προπονητή Σταμάτη Γλεζέλη και τμήμα ενηλίκων κάθε Πέμπτη (19:30-22:00) με την καθοδήγηση του τεχνικού συμβούλου, Πέτρου Παναγιωτάκου.