Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τώρα τον χειμώνα, που νυχτώνει και νωρίς, ενώ η «αγαπημένη» περιοχή των αδέσποτων σκυλιών συμβαίνει να είναι η ίδια μ’ αυτή που προτιμούν οι ληστές πεζών, δηλαδή οι δρόμοι γύρω από το δάσος Κάσδαγλη.
Τα αδέσποτα σκυλιά σχηματίζουν αγέλες και τότε γίνονται πιο επιθετικά. Φαίνεται πως εξαγριώνονται, ιδιαίτερα με τις μοτοσικλέτες που περνούν από τα στενά της πόλης και τους επιτίθενται, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι δικυκλιστές δεν είναι τόσο να τους δαγκώσουν τα σκυλιά, πράγμα που έχει συμβεί, αφού αρκετοί έχουν «εισπράξει» δαγκωνιές, κυρίως στα πόδια, όσο, στην προσπάθειά τους να τ’ αποφύγουν, ν’ ανατραπούν, με αποτέλεσμα και αυτοί να τραυματιστούν και το όχημα να υποστεί ζημιά. Ζημιά, για την οποία δεν μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από κανέναν, δεδομένου ότι και τα σκυλιά δεν ανήκουν σε κανέναν.
Ο Δήμος Πεύκης, όσο δεν υπάρχει ειδικό διαδημοτικό κυνοκομείο, ώστε ν’ αποστέλλονται και να εγκλείονται εκεί τ’ αδέσποτα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Απλώς, πληρώνει στη Φιλοζωική Εταιρεία ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ για κάθε σκύλο, προκειμένου να συλλαμβάνονται από τους ειδικούς τα σκυλιά, να στειρώνονται και κατόπιν ν’ αφήνονται στον τόπο που βρέθηκαν, δηλαδή πάλι στις γειτονιές της Πεύκης.
Και αν ο κίνδυνος που διατρέχουν οι δικυκλιστές αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους από εμάς, πολλοί εργαζόμενοι με μηχανάκια (διανομείς πίτσας, κούριερ) δεινοπαθούν στα στενά της πόλης μας, όταν προσπαθούν, απλώς, να κάνουν τη δουλειά τους.
Ιδιαίτερα προβλήματα από τ’ αδέσποτα σκυλιά παρουσιάζουν, κυρίως, περιοχές της Πεύκης, όπως η οδός Δαβάκη και το Ηλιακό Χωριό, το Δάσος Κάσδαγλη και οι δρόμοι γύρω απ’ αυτό, αλλά και η Κάτω Πεύκη.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε κάνει ρεπορτάζ, ύστερ’ από καταγγελίες κατοίκων για την καταστροφή πινακίδων από «φιλόζωους». Όμως ακόμη δεν έχει τεθεί το θέμα της σήμανσης των αδέσποτων ζώων, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, είναι σκυλιά ράτσας που αποτέλεσαν ένα πολύ όμορφο, αλλά και επιπόλαιο δωράκι και ήταν πολύ χαριτωμένα όταν ήταν κουτάβια. Όταν όμως μεγάλωσαν δεν «βόλευαν» την οικογένεια και ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο. Έτσι, βλέπουμε αγέλες ν’ αποτελούνται από ακριβά λυκόσκυλα, κόλεϊ και μπόξερ, τα οποία από την κακομεταχείριση και την πείνα έχουν αγριέψει και επιτίθενται κατά τις βραδινές –κυρίως- ώρες.
Όσον αφορά στ’ αδέσποτα, ο σύνδεσμος των 21 ΟΤΑ, στον οποίον, ως γνωστόν, προεδρεύει ο δήμαρχος Πεύκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για σύνταξη σχετικής μελέτης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντοπισμό κατάλληλου χώρου για κοινό κυνοκομείο σε περιοχή της Αττικής. Όμως, το θέμα έχει παγώσει και δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι υπάρχει περίπτωση ν’ απαλλαγούμε από τ’ αδέσποτα σκυλιά.