Ανώμαλος αναμένεται να είναι ο «δρόμος» προς την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, από την οδό Πλαπούτα μέχρι και την Εθνική Οδό, καθώς ο Δήμος Λυκόβρυσης πρόκειται να σταθεί «εμπόδιο» στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανάθεση της σύνταξης της μελέτης σε κοινοπραξία μελετητικών γραφείων, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Φωκιανό, η εν λόγω μελέτη προβλέπει τη μερική υπογειοποίηση της Λεωφόρου, με αποτέλεσμα να διχάζεται ο οικιστικός ιστός της πόλης στην περιοχή κοντά στο ρέμα της Πύρνας, ο οποίος παράλληλα θα επιβαρύνεται με ρύπους και όζον. Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με μελετητές για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για μελέτη σχετικά με το πώς πρέπει να «περάσει» η Λεωφόρος Κύμης. Η ανάθεση των μελετών πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Φωκιανός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την πόλη μας να υποστεί μεγαλύτερη βλάβη». Ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι ο λόγος που υποστηρίζουν την επέκταση της Λεωφόρου με όρους που δεν θα βλάπτουν σοβαρά το προάστιο, είναι ότι «οι μεγάλοι λεωφορειόδρομοι δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος καταλήγει στο να αυξάνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, να αυξάνεται η ρύπανση, να αιμορραγεί οικονομικά η χώρα και όλα αυτά να είναι εις βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».
«Πραγματική λύση» στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής, σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα αποτελούσε η επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό, που εξαγγέλθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα «ακολουθούσε παράλληλη πορεία με τη Λ. Κύμης, διασχίζοντας την Πεύκη, τη Λυκόβρυση και καταλήγοντας στην Εθνική Οδό». Ο κ. Φωκιανός υποστηρίζει ότι η εν λόγω γραμμή θα εξυπηρετούσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι θα μετακινούνταν μ’ ένα μέσο αξιόπιστο και οικολογικό, ενώ ταυτόχρονα θα συνέδεε τα βορειότερα προάστια της Αττικής, αλλά και τις βορειότερες περιοχές της χώρας, με την «καρδιά» της Αθήνας.
«Κατανοητά» έχουν χαρακτηριστεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα επιχειρήματά του από τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό», η οποία απαντά από την πλευρά της, ότι «τα πάντα θα κριθούν από το οικονομικό κομμάτι, καθώς υπολογίζεται ότι η εν λόγω επέκταση θα κοστίσει περίπου 300 με 350 εκατ. ευρώ».
«Το παραπάνω ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο μπροστά στα 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το συνολικό κόστος της γραμμής και μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι η μοναδική γραμμή που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» δηλώνει ο δήμαρχος.