Αρκετοί έχουν δει το Βιομηχανικό Πάρκο της Λυκόβρυσης, το οποίο είναι εύκολα ορατό από την Εθνική Οδό, ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη του Δήμου, το τοπίο αλλάζει ολοκληρωτικά με τις μεγάλες πράσινες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Στη Λεωφόρο Χαλκίδος, η οποία διανοίχτηκε πρόσφατα, ο Γιάννης Διαπούλης, συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του αγρότη, χωρίς να ενοχλείται, όπως δηλώνει, από την ηχορύπανση των αυτοκινήτων και το καυσαέριο. Όταν πρωτοήρθε μαζί με τον πατέρα του στη Λυκόβρυση το 1937, καλλιεργούσαν πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες και άλλα λαχανικά, όμως, εδώ και μερικά χρόνια, η «σοδειά» έχει μετατραπεί σε λουλούδια, τα οποία πουλά στη λαϊκή αγορά.
Όπως υποστηρίζει, οι πολύτιμες πράσινες εκτάσεις του έχουν «μπει στο μάτι» αρκετών εργολάβων κατά διαστήματα, που θέλουν να τις μετατρέψουν σε πολυκατοικίες, αλλά μέχρι τώρα τους έχει αρνηθεί κατηγορηματικά. «Για ποιο λόγο να το κάνω; Αφού είναι πολύ ωραία εδώ» δηλώνει. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Διαπούλης τονίζει ότι παρά την ηλικία του, συνεχίζει να εργάζεται κι έτσι του προκαλεί εντύπωση «η σημερινή νεολαία, η οποία πολλές φορές είναι οκνηρή».
Λίγα τετράγωνα, ακόμη πιο μακριά από την πολύβουη διασταύρωση της Σοφοκλή Βενιζέλου και της Γρηγορίου Λαμπράκη, εκτείνεται μια μεγάλη έκταση πολλών στρεμμάτων καλλιέργειας απέναντι από την Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην παραρεμάτια περιοχή του ρέματος της Πύρνας. Όταν ο καιρός είναι καλός, τότε στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι κάτοικοι και οι περαστικοί βλέπουν Πακιστανούς, οι οποίοι εργάζονται μέχρι περίπου τις 12 το μεσημέρι.
Σε μια από αυτές τις εκτάσεις εργάζονται ο Αλί και ο Λίκο. Ο πρώτος μένει στη χώρα μας 8 χρόνια, ενώ ο δεύτερος μόλις 2. Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν έχουν δική τους οικογένεια εδώ, όμως, είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλές. Αν και μιλούν σπαστά ελληνικά, ωστόσο, εξηγούν ότι είναι υπάλληλοι σε Έλληνα αγρότη. Όσον αφορά στα προϊόντα που καλλιεργούν, αυτά είναι ραδίκια, σαλάτα, κρεμμυδάκια και μελιτζάνες, τα οποία πωλούνται στη λαϊκή της Λυκόβρυσης.
Όσον αφορά στις σχέσεις τους με την κοινωνία, οι κάτοικοι δηλώνουν από την πλευρά τους ότι «όχι μόνο δεν μας δημιουργούν πρόβλημα, αλλά είναι και πολύ ευγενικοί».
Παρόμοια, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης Χρήστος Παπαδιαμάντης τούς χαρακτηρίζει «ήσυχους», ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν άτομα στην πόλη που τους προσφέρουν δωρεάν ορισμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της υγείας.
Στο ίδιο μήκος κινείται και ο Δήμος, καθώς ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κοσμάς δηλώνει ότι «η κοινωνία της Λυκόβρυσης είναι ευγνώμων απέναντι τους αγρότες, επειδή διασφαλίζουν ένα καθαρό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε χωματερή στερεών αποβλήτων». Επίσης, θετικό εκτιμά το γεγονός ότι οι αγρότες, που εκμεταλλεύονται τις καλλιέργειες, είναι κάτοικοι της Λυκόβρυσης. Όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, ο αντιδήμαρχος δηλώνει ότι «οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι σύγχρονες, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και οι αγρότες τις σχετικές άδειες». Τέλος, ο κ. Κοσμάς αναφέρει ότι «η Λυκόβρυση ήταν ανέκαθεν αγροτική περιοχή».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης περιλαμβάνονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες που μένουν στην πόλη, «προκειμένου να ενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία μας», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρόεδρος και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Διαμαντόπουλος.
Αμάλθεια Καραλή