Μανόλης Πάγκαλος & Δημήτρης Κωνστάντος για το ΕΘΙΑΓΕ
Για το ζήτημα των 98 στρεμμάτων ο Μανόλης Πάγκαλος, επικεφαλής του συνδυασμού ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ μας είπε: «Είναι ανάγκη να λειτουργήσει ο χώρος υπό κανονικές συνθήκες. Ο σημερινός του προϋπολογισμός είναι στην πράξη ασήμαντος. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει περί τις 800 ρίζες αμπέλου οι οποίες και πρέπει να προστατευθούν». Ο ίδιος εκτιμά ότι ο χώρος πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ως χώρος περιπάτου, ποδηλατοδρομίας και περιβαλλοντικής ανάσας αναψυχής.
Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κωνστάντο, επικεφαλή του παράταξης ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- Να τι μας είπε: «Η απόφαση σχετικά με την έκταση των εκατό περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται στην Λυκόβρυση και στεγάζει το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (ΟΛΓΕ ΔΗΜΗΤΡΑ) πρέπει με σαφήνεια να επιτυγχάνει συνδυαστικά τους ακόλουθους στόχους:
Διασφάλιση δημόσιου χαρακτήρα. Η παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από καμία αρχή και δημοτικό συνδυασμό για την αποδοχή της. Είναι απαραίτητο να καταστεί απόλυτα σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εκποίηση της δημόσιας γης δεν μπορεί να πραγματοποιείται σε βάρος ζωτικών συμφερόντων και αναγκών της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων της και της βιωσιμότητας του Δήμου μας. Φυσικά η δημοτική αρχή και το σύνολο των δημοτικών συνδυασμών θα πρέπει να συστρατευτούν στην κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο με ρητορική διάθεση αλλά και με πράξεις.
Παραχώρηση ιδιοκτησίας στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Ο Δήμος μας με συγκροτημένο τρόπο οφείλει να διεκδικήσει την παραχώρηση κυριότητας του συγκεκριμένου χώρου από τα αρμόδια Υπουργεία.
Δημιουργία θεματικού πάρκου με σημείο αναφοράς την άμπελο και τα προϊόντα της. Για την υλοποίησή του είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας συνεργαζόμενων φορέων και ιδρυμάτων που θα αναλάβουν την επιστημονική, οικονομική και λειτουργική τεκμηρίωση και βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Η τελική απόφαση για την οριστική αξιοποίηση του χώρου θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση από το σύνολο των δημοτών του ενιαίου δήμου μας μέσω δημοψηφίσματος ώστε να καταστεί κοινή συνείδηση. Πριν την οριστική διαμόρφωση, είναι χρήσιμη η διενέργεια ειδικών ημερίδων που θα αναλύουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά της πρότασης, όπως τα χαρακτηριστικά του θεματικού πάρκου, η ανεύρεση των οικονομικών πόρων, η λειτουργική βιωσιμότητα, τα έσοδα για τον Δήμο κ.α.
Οι τυπικές ενέργειες για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων, όπως οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, οι παρεμβάσεις στην κεντρική διοίκηση και κάθε άλλη ενέργεια είναι αντικείμενο συνεχούς διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων».
Έρευνα και Υπηρεσίες στο ΕΘΙΑΓΕ
Στο ΕΘΙΑΓΕ (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ») στη Λυκόβρυση περιλαμβάνονται 4 Ινστιτούτα, τις βασικές δραστηριότητες ενός από αυτά θα παραθέσουμε στο σημερινό φύλλο.
Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων
Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (ΙΤΕΓΕΠ) είναι το μοναδικό ερευνητικό ινστιτούτο του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασχολείται με την ποιότητα, ασφάλεια, συντήρηση και μεταποίηση τροφίμων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης και διαθέτει 3 διαπιστευμένα εργαστήρια: μικροβιολογικών αναλύσεων, φυσικοχημικών αναλύσεων και γενετικής ταυτοποίησης γεωργικών προϊόντων.
Τμήματα του Ινστιτούτου
1. Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων
Το Τμήμα Ποιότητας και Ασφάλειας εξυπηρετεί τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών τη διασφάλιση ποιότητας των τροφίμων με μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις για τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια (παθογόνοι μικροοργανισμοί, μυκοτοξίνες). Παρέχει επίσης υποστήριξη στις βιομηχανίες τροφίμων σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων τους καθώς και σε θέματα τεχνολογίαςγια την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων. Καλύπτει μεγάλη γκάμα προϊόντων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης, όπως νωπά και ξηρά φρούτα και λαχανικά, ελιές, ξηρούς καρπούς, κρέας και κρεατοσκευάσματα, ιχθυηρά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως επίσης σάλτσες και dressings και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι δραστηριότητες του τμήματος εστιάζονται στους παρακάτω τομείς:
Α) έλεγχος ποιότητας τροφίμων με μικροβιολογικές, φυσικοχημικές και οργανοληπτικές δοκιμές
Β) έλεγχος ασφάλειας με ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών ή μυκοτοξινών
Γ) μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία και τη συντήρηση
Δ) έλεγχος σύστασης και διατροφικής επισήμανσης τροφίμων
Ε) προσδιορισμός διάρκειας ζωής τροφίμων
Ζ) ανάλυση επικινδυνότητας σύμφωνα με καν. ΕΕ 2073/2005.