Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα επιτελεία των επικεφαλής των συνδυασμών το ζήτημα της έκτασης των 98 στρεμμάτων στη Λυκόβρυση, το γνωστό ΕΘΙΑΓΕ.
Ρεπορτάζ: ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Το μήλον της Έριδος
Τα 98 στρέμματα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ) εδώ και αρκετό καιρό έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από το ΤΑΙΠΕΔ ως έκταση προς πώληση. Σε αυτό το σημείο ξεκινούν και τα προβλήματα, καθώς προκύπτουν θέματα διατήρησης η μη των τεσσάρων Μελετητικών Ινστιτούτων που περιλαμβάνονται στην έκταση αυτή αλλά και αρκετών στρεμμάτων αμπελιών. Πρόκειται για τα Ινστιτούτα: Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών, Ινστιτούτο Οίνου Αθηνών, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Ινστιτούτο Εδαφολογίας.
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της έκτασης με σκοπό τη δημιουργία business park. Αντίστοιχα, στόχος του δήμου, στον οποίο μετά από μία σειρά από παρανοήσεις και μικροέριδες είναι η διατήρηση των Ινστιτούτων αλλά και των αμπελιών στην έκταση.
Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1992, μας είπε ο δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός όταν επικοινωνήσαμε μαζί του η χρήση γης της συγκεκριμένης έκτασης αφορά:«Εθνικό τυπογραφείο και συνεργείο επισκευής κρατικών αυτοκινήτων». Με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003 και όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως την 18η Ιουνίου 2003: «Έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σε κτήμα του ΕΘΙΑΓΕ σε εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή της κοινότητας Λυκόβρυσης Ν. Αττικής, έκτασης 36,332,19 τ.μ., σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 1337 και το άρθρο 10 του Ν. 3044/2002, όπως φαίνεται στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1500, που έχει θεωρηθεί από την προϊσταμένη της Δ/νσης ΠΕΧΩ και αντίτυπο του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται στην παρούσα απόφαση. Οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης του παραπάνω χώρου καθορίζονται ως εξής: α) συντελεστής δόμησης 0,40, μέγιστο ποσοστό κάλυψης 20%, γ) μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 11 μ. δ) μέγιστο αριθμό ορόφων ν=3».
Στην πράξη όπως μάς διατύπωσε επεξηγηματικά ο δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός, από τα εκτός σχεδίου 98 στρέμματα, με την παραπάνω τροποποίηση τα 36 τετραγωνικά μέτρα εντάχθηκαν εντός σχεδίου με συγκεκριμένο χαμηλό συντελεστή δόμησης.
Θεματικό πάρκο, ναι μεν αλλά…
Σήμερα ο δήμος και αυτή είναι και η πάγια άποψη του δημάρχου, προσανατολίζεται στη δημιουργία θεματικού πάρκου το οποίο μπορεί να προσελκύσει τουρισμό και να αποτελέσει επομένως έσοδο για την περιοχή, κάτι το οποίο φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τόσο τον νέο δήμαρχο, Τάσο Μαυρίδη όσο και τους επικεφαλής των λοιπών συνδυασμών που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από Σεπτέμβρη.
Ερωτηματικό παραμένει η ανάπλαση και συντήρηση του Μουσείου Οίνου δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης ανάμεσα στον Δημήτρη Φωκιανό και τους επικεφαλής των συνδυασμών έχουν υπάρξει τοποθετήσεις όπως η αναζήτηση επενδυτή για την αναστήλωση και η εκχώρηση της εκμετάλλευσης ανάλογα με την επένδυση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ευσεβής πόθος όλων είναι τα 98 αυτά στρέμματα να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, κάτι όμως το οποίο σήμερα φαντάζει σαν όνειρο καλοκαιρινής νυχτός, εκτός και εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τον Απρίλιο του 2003 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έγγραφό του ζητά τη «διαγραφή του ακινήτου Λυκόβρυσης Αττικής (ΒΚ 218) από τα βιβλία δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να περιέλθει στην κατοχή του πρώτου, κάτι όμως που δεν επηρεάζει τις δυνατότητες πώλησής του από το ΤΑΙΠΕΔ.