2. Μεταποίησης Τροφίμων
Το Τμήμα Μεταποίησης Τροφίμων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προιόντων έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των ακατέργαστων προϊόντων και συστατικών της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής σε τρόφιμα αμέσης κατανάλωσης ή σε άλλες μορφές χρήσιμες στη βιομηχανίας τροφίμων. Η εφαρμογή τεχνολογιών, όπως θερμική επεξεργασία, κατάψυξη, τροποποιημένες ατμόσφαιρες, αποξήρανση, ζύμωση, υπερυψηλή υδροστατική πίεση, αντίστροφη ώσμωση, στη μεταποίηση προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων (χρήμα-νερό) και ενέργειας. Στα πλαίσια συνεργασιών με βιομηχανίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων γίνεται προσπάθεια βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας συγκεκριμένων προϊόντων.
3. Συντήρησης Νωπών Προϊόντων
Το Τμήμα Συντήρησης Νωπών Προϊόντων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών που αφορούν στη διατήρηση των νωπών προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης με βιολογικές, χημικές και μηχανικές μεθόδους. Στόχος των τεχνολογιών που εφαρμόζονται είναι η διατήρηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των νωπών προιόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέας και ιχθυηρά) για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έως την ημέρα της κατανάλωσής τους από τον καταναλωτή. Με την εμπειρία που αποκτήθηκε και των μεθόδων που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της υλοποίησης χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, το τμήμα Συντήρησης Νωπών Προϊόντων παρέχει υποστήριξη και χρήσιμες συμβουλές στη βιομηχανία τροφίμων που αφορούν στην επιλογή κατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης, ψύξης και συσκευασίας.
4. Βιοτεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων
Βασική αποστολή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων είναι να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων του αγροτικού τομέα μέσω των επιτευγμάτων της Αγροτικής και Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στη Γεωργία και στη Βιομηχανία.
Με τη σύγχρονη εργαστηριακή υποδομή και το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που άπτονται στο θεματικό πεδίο της βιοτεχνολογίας σε τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα και περιβάλλον.
Το Τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων απαρτίζεται από τρία Εργαστήρια:
1. Εργαστήριο Γενετικής Ταυτοποίησης,
2. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Γεωργικών Υποπροϊόντων και
3. Εργαστήριο Εδώδιμων Μυκήτων
Το Εργαστήριο Γενετικής Ταυτοποίησης ιδρύθηκε με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας (ΦΕΚ 527Β/9-5-2001), ονομαζόμενο τότε Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, με αντικείμενο τις αναλύσεις σπόρων σποράς ως προς τη γενετική τροποποίηση αυτών.
Το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Γεωργικών Υποπροϊόντων αποτελεί εργαστήριο βιομηχανικής μικροβιολογίας και τεχνολογίας ζυμώσεων με μακρά παράδοση και εμπειρία στο αντικείμενο.
Το Εργαστήριο Εδώδιμων Μυκήτων ασχολείται με βιοτεχνολογικές εφαρμογές μανιταριών και τη χρήση τους για διατροφή, βιομετατροπή αγροβιομηχανικών υπολειμμάτων και παραγωγή μεταβολικών προϊόντων. Δραστηριοποιείται πλέον των 30 χρόνων τόσο στην εφαρμοσμένη έρευνα των μανιταριών όσο και στην εκπαίδευση επιστημόνων, φοιτητών, αγροτών και την τεχνική υποστήριξη των μανιταροκαλλιεργητών.