Παραμένοντας στην εθελοντική αιμοδοσία, ποιο είναι το σχετικό σας όραμα για τον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης;
Επιθυμία μας είναι ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης να αποτελέσει ΠΡΟΤΥΠΟ για την Εθελοντική Αιμοδοσία και ο αριθμός των μονάδων που συλλέγονται σε κάθε αιμοδοσία ΔΙΑΡΚΩΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ. Ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη διαδικασία προσέλκυσης δωρητών μυελού των οστών (ήδη στην αιμοδοσία της Δευτέρας 22/9 θα υπάρχει εκπρόσωπος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» που θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μπορούν εν συνεχεία να εγγραφούν ως Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών, εφόσον πληρούν τα ιατρικά κριτήρια, μέσω μιας απλής διαδικασίας λήψης στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) και αφού προηγουμένως συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει:
Ένα πρακτικό θέμα τώρα κ. Μαντζαβίνο. Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ενεργά στη ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ;
Η συμμετοχή στη ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ είναι ελεύθερη για όποιον έχει αγνές προθέσεις και δεν επιδιώκει αυτοπροβολή ή την επίτευξη άλλων «προσωπικών» στόχων. Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε ανοικτή πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί για την πρωτοβουλία μας και να τη στηρίξει συμμετέχοντας στην προώθησή της, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας και να συμβάλλουμε ώστε η χώρα μας να καταστεί σταδιακά αυτάρκης σε αίμα.
Δεν αποτελεί προϋπόθεση να είναι κάποιος Αιμοδότης για να ενσωματωθεί στην ομάδα μας. Αρκεί να πιστεύει στην αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να είναι διατεθειμένος να προσφέρει λίγο από το χρόνο του για τη διάδοσή της και την προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Σκεφτείτε το όφελος για την κοινωνία μας αν ο καθένας από εμάς κατάφερνε να πείσει 2-3 συνανθρώπους μας να γίνουν Εθελοντές Αιμοδότες. Ο αριθμός τους θα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο και σταδιακά η χώρα μας θα αποκτούσε αυτάρκεια σε αίμα.
Για περισσότερες πληροφορίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω των σελίδων μας στο facebook ή στο mail: gefira.agapis1@gmail.com.
Με αυτά και με εκείνα κ. Μαντζαβίνο, κάπου εδώ πρέπει να κλείσουμε την πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτησή μας. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στην πόλη, τη διοίκηση και τους δημότες της;
Εμείς είμαστε εδώ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, απευθύνοντας κάλεσμα υποστήριξης και συνεργασίας προς όλους τους τοπικούς φορείς. Είμαστε στη διάθεση και της νέας δημοτικής αρχής με προτάσεις, ιδέες και διάθεση για προσφορά μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο για τη διάδοση της Αιμοδοσίας. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, ο Δήμος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει υπόδειγμα στην ανάπτυξη δράσεων για τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Κάποια στιγμή στο ξεκίνημα των δράσεών μας είχαμε πει ότι ξεκινάμε ένα ταξίδι, το οποίο θα είναι μακρύ και κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντήσουμε πολλές δυσκολίες. Η μέχρι σήμερα συμμετοχή και ανταπόκριση των συμπολιτών μας στις δράσεις μας, η δυνατότητα εξυπηρέτησης κάποιων άλλων όταν βρέθηκαν στην ανάγκη για αίμα και η γενική αίσθησηεκτίμησης που εισπράττουμεείναι στοιχεία που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Η επικείμενη Λαμπαδηδρομία θα είναι ένας από τους όμορφους σταθμούς του ταξιδιού μας που ευελπιστούμε πως θα μας αποζημιώσει για την «ταλαιπωρία» και θα μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε μέχρι τον επόμενο σταθμό.
Γνωρίζετε ότι:
Εθελοντική αιμοδοσία
Μύθοι και πραγματικότητες
Παρόλο που πρόκειται για μια υπαρκτή και επιτακτική ανάγκη, πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν την εθελοντική αιμοδοσία με σκεπτικισμό. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλοι αναθεωρούν, όταν προκύψει άμεση ανάγκη για αίμα σε συγγενικό ή αγαπημένο πρόσωπο. Ας δούμε λοιπόν, μερικούς ευρέως διαδεδομένους μύθους γύρω από την αιμοδοσία.
Μύθος: Η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη και εγκυμονεί θανατηφόρες μολύνσεις.
Αλήθεια: Σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες, όπως π.χ. το AIDS, με την εθελοντική αιμοδοσία. Τα υλικά αιμοληψίας είναι απολύτως αποστειρωμένα, μίας χρήσης και η συσκευασία τους ανοίγεται μπροστά στον αιμοδότη.
Μύθος: Δίνοντας αίμα αντιμετωπίζεις ο ίδιος αργότερα προβλήματα
Αλήθεια: Το αίμα που δίνουμε σε κάθε αιμοδοσία ισοδυναμεί με το 1/20 της συνολικής ποσότητας που διαθέτει ο οργανισμός μας. Το ποσό αυτό, αναπληρώνεται από τον οργανισμό μας μέσα στα 10 επόμενα λεπτά και ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων επανέρχεται περίπου μετά από ένα μήνα. Με την αιμοδοσία, ενεργοποιείται και ο μυελός των οστών καθώς παράγονται νέα κύτταρα αίματος.
Μύθος: Η αιμοδοσία πονάει. Γιατί να μπω από μόνος μου σε περιπέτειες;
Αλήθεια: Δεν πονάει καθόλου. Ο μόνος πόνος που θα νιώσετε είναι το τσίμπημα της βελόνας που δεν θεωρείται καν πόνος…
Μύθος: Μα που ξέρω ότι είμαι κατάλληλος για να δώσω αίμα; Και αν έχω χαμηλό αιματοκρίτη;
Αλήθεια: Όλοι οι δυνητικοί εθελοντές αιμοδότες υποβάλλονται σε εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις πριν τους δοθεί το «πράσινο φως» για αιμοδοσία. Έτσι, αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν γνωρίζετε, όπως π.χ. χαμηλό αιματοκρίτη, αναιμία, χαμηλά επίπεδα σιδήρου κ.λπ., οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα σας απαγορεύσουν να δώσετε αίμα.