Η προσφορά στον πολιτισμό επί δημαρχίας Παύλου Καμάρα
Επί της πρώτης δημαρχιακής λοιπόν θητείας του Παύλου Καμάρα. Δραστηριοποιείστε και πάλι στον Πολιτιστικό Οργανισμό της πόλης, έτσι δεν είναι;
Πράγματι. Δραστηριοποιήθηκα παράλληλα σε μία σειρά δράσεων με στόχο τον εξωραϊσμό της πόλης, ενώ εργάστηκα για τον Πολιτιστικό Οργανισμό της πόλης σε όλες τις δημαρχιακές θητείες του Παύλου Καμάρα οι οποίες και ήταν τρεις.
Ποιες οι σημαντικότερες δράσεις προσφοράς σας σε αυτή τη μακρά θητεία ενασχόλησης με την πόλη;
Ναι. Θα ήθελα σχετικά να αναφερθώ στη δημιουργία των εκπαιδευτικών τμημάτων. Συγκεκριμένα, παρέλαβα τη χορωδία ενηλίκων, το τμήμα των παραδοσιακών χορών και το τμήμα πιάνου, τρία δηλαδή πολιτισμικά τμήματα και προσέθεσα 14 ακόμη μέχρι να φτάσουν στα 17. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η χορωδία παιδιών και ενηλίκων, μπαλέτο, ζωγραφική νέων και ενηλίκων, μοντέρνος χορός για νέους και για ενήλικες, κιθάρα, μαντολίνο, φιλαρμονική νέων και ενηλίκων και φιλαρμονική ορχήστρα, θεατρική ομάδα νέων και ενηλίκων. Λίγο πολύ η πολιτισμική δομή που διακρίνει σήμερα το δήμο ξεκίνησε επί των ημερών μου στη διοίκηση της πόλης.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία οφείλω σε δύο σημαντικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ζωγραφικής και γλυπτικής με τη συμμετοχή 80-85 καλλιτεχνών περίπου απ’ όλη την Ελλάδα. Στις εκθέσεις αυτές ήταν σημείο αναφοράς η Πεύκη και για την έκθεση ζωγραφικής αλλά και για την έκθεση γλυπτικής που πραγματοποιήθηκαν στο δάσος Μορέλλα. Άξιο μνείας επίσης το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού με διάρκεια 15 ημερών στο δάσος Μορέλλα με τη συμμετοχή του Μάριου Τόκα, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πλήθος καλλιτεχνών, θεσμός που εγκαινιάστηκε επί των ημερών μου.
Άλλες σημαντικές δράσεις πολιτισμού που προωθήσατε;
Ναι. Τις γιορτές της Άνοιξης με παρέλαση στη Λεωφόρο Ειρήνης, με τη συμμετοχή αρμάτων και Συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα. Μία πραγματική γιορτή με λουλούδια, με μία μεγάλη πομπή που ολοκληρωνόταν στο δάσος Βαρβαρέσου όπου γινόταν αναβίωση των εθίμων της Πρωτομαγιάς απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος. Φρόντιζα δηλαδή να χωρίσω σε τρία μέρη τις εκδηλώσεις. Η μία ήταν η ελληνική παράδοση, παράμετρος που θεωρώ σημαντική καθώς πιστεύω ότι έχουμε χαθεί μέσα στην πόλη μας. Έτσι αναβιώσαμε τον Κλύδωνα, δηλαδή το «πήδημα» της φωτιάς, πραγματοποιούσαμε διαγωνισμούς πρωτομαγιάτικου στεφανιού και έπαιρναν τα παιδιά βραβεία. Έδωσα έμφαση στην ελληνική παράδοση όπως στα κούλουμα, ο εορτασμός των οποίων στην Πεύκη ξεκίνησε επί της θητείας μου στην πόλη με δήμαρχο τον Παύλο Καμάρα που στήριξε σθεναρά κάθε πολιτισμική προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης. Αυτός λοιπόν ήταν ο πρώτος μεγάλος πυλώνας που προωθήσαμε στον πολιτισμό από τους τριαξονική στρατηγική μας.
Όσο για τον δεύτερο και τον τρίτο;
Αφορούσε το κομμάτι της διασκέδασης, ενώ το τρίτο αφορούσε την πολιτισμική εκπαίδευση. Να μάθει δηλαδή ο κόσμος τον πολιτισμό, να τον σπουδάσει. Τέλος, θεωρώ κορυφαία δράση την πρωτοβουλία του διαδημοτικού δικτύου συνεργασίας με δήμους και κοινότητες της Αττικής. Στήθηκε λοιπόν ένα δίκτυο στην Πεύκη και κάλεσα το 2006 όλους τους δημάρχους της Αττικής και δημιουργήσαμε μία 15μελή επιτροπή από τους προέδρους των Πολιτιστικών Οργανισμών των δήμων που ενδιαφέρονταν. Θυμάμαι τους είχα πει: «έχετε τμήματα με χορωδίες, έχουμε τμήματα θεατρικά κ.λπ. μπορούμε να συνεργαστούμε και να γίνει ανταλλαγή των πολιτισμικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο κάθε δήμος ώστε και οι δημότες κάθε πόλης να μετέχουν ανέξοδα σε αυτά τα πολιτισμικά δρώμενα και ο πολιτισμός να προαχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, της διαδημοτικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην Πεύκη Θεατρικό Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις επί πέντε ημέρες συνεχόμενα από διάφορους δήμους. Αυτό το δίκτυο άρχισε να στήνεται και να λειτουργεί καθώς καταγράψαμε την πολιτισμική διαθεσιμότητα κάθε δήμου. Κάπως έτσι, το διαδημοτικό πολιτισμικό δίκτυο συνεργασίας κάλυπτε κάθε ανάγκη. Λέγαμε λόγου χάρη, ο δήμος Γλυφάδας χρειάζεται για το Φεστιβάλ που διοργανώνει χορωδία, ποιοι δήμοι μπορούν να στείλουν; Ή συζητούσαμε ποιοι δήμοι θέλουν μία μουσική παράσταση με τον κ. Χατζηγιάννη παραδείγματος χάριν και ποιοι με τον κ. Κατσαρό και αντίστοιχα προσεγγίζαμε τους καλλιτέχνες προκειμένου να διεκδικήσουμε μία καλύτερη τιμή για κάθε μουσική παράσταση στο μέτρο που θα αυτό που τελικά ζητούσαμε ήταν περισσότερος από μία εμφανίσεις των καλλιτεχνών.
Κάπως έτσι στήθηκε το δίκτυο διαδημοτικού πολιτισμού το οποίο και επρόκειτο μάλιστα να λάβει κρατική επιχορήγηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη πραγματικότητα καθώς μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές και ο Παύλος Καμάρας έχασε την εκλογική αναμέτρηση μετά από τρεις συνεχόμενες θητείες στον δημαρχιακό θώκο από τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο. Προλάβαμε όμως να στήσουμε το πρώτο διαδημοτικό συνέδριο Δήμων και Κοινοτήτων Διαδημοτικής Συνεργασίας Αττικής. Πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πεύκης με μεγάλη συμμετοχή. Η σχετική προσπάθεια για το διαδημοτιό πολιτισμικό δίκτυο συνεργασίας εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια όταν τα δημαρχιακά ηνία της πόλης ανέλαβε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ η εξέλιξη αυτή εύλογα αντιλαμβάνεστε μού προσέφερε μεγάλη απογοήτευση καθώς η προσπάθεια προάγωγης του πολιτισμού δεν θα προχωρούσε.